Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Soros: Ideje a valós problémákkal foglalkozni!

2013.06.26. 21:32 Pénzügyi Szemle

A közgazdasági elméletet az alapoktól kezdve újra kell gondolni – fejtette ki rövid videó-interjújában az általa alapított INET közgazdasági kutatóintézetnek Soros György, magyar származású amerikai milliárdos befektető.

Soros mindenekelőtt azokat a közgazdászokat kritizálta, akik a newtoni fizikai törvényekhez hasonló közgazdasági elméleteket próbálnak felállítani, ez szerinte ugyanis egyszerűen lehetetlen.

Soros úgy véli, hogy a közgazdaságtannak új megközelítésre, új módszerekre és új kritériumokra van szüksége annak tekintetében, hogy mi elfogadható és mi nem. A közgazdasági gondolkodásnak a valós közpolitikai kérdésekkel kell foglalkoznia, nem pedig egyszerűen új matematikai modellek megalkotásával – mondta Soros.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr115379685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.06.26. 22:02:15

Én ezt már régóta mondom. A gazdaságot emberek csinálják, akik gyakran hoznak irracionális döntéseket az érzéseiktől vezérelve.
Szerintem Soros is az ösztöneire hallgatva lett sikeres, mint egy jó detektív.
Humánetológiát, ( evolúciós ) pszichológiát a közgazdászképzésbe.

BF79 2013.06.27. 08:29:06

Nyitott kapukat döntöget. Ha a hetvenes vagy akár a nyolcvanas években nyilatkozza ugyanezt (ahogy a Pénz Alkímiájával meg is tette), akkor nem így lenne, de ma már, amikor széleskörűen ismert (sőt számos díjat kapott) Kahneman, Taleb és még sok más nevet felsorolhatnánk, akkor a pénzügyi viselkedéstanon vagy az eredendő kiszámíthatatlanságon régen túl vagyunk. Senki sem él meg ma már csupán matematikai modellekből a közgazdász társadalmon belül.

mr sistereg 2013.06.27. 10:42:35

@Husz_János_Puszita: A várakozások és a fundamentumok oda-vissza hatnak egymásra. Ez Soros György, hírhedt spekuláns reflexivitás elméletének és kognitív manőverezéseinek lényege. Soros, aki saját értelmezése szerint néha Istenként tekinthetett magára, 1992-ben támadást indított az angol font ellen. Sikerült a spekulánsok többségével elhitetnie, hogy az angol font túlértékelt. A Bank Of England (BoE) meghátrált, mert a spekulánsok tömegével vívott harchoz szükséges devizamennyiséghez nem tudott idejében hozzájutni, ezért hagyták leértékelődni a fontot és kiléptek az európai árfolyamrendszerből. Az ok-okozati sorrend bizonyíthatatlan. A lényeg, hogy Soros eladott egy storyt, amire a többség vevő volt. Ha a Bundesbank és a FED kooperált volna a BoE-vel, a pesszimista shortolók buktak volna, de az a neoliberális közgazdaság filozófiai gondolat, ami az EU-s társulási szerződés „no bail out clause” rendelkezésében öltött testet, eltiltja az államokat egymás kisegítésétől (ez a „ki nem segítési klauzula”). Az intelligens tervezőt, avagy a kormányzati beavatkozásokat elutasító neoliberális pénzügyi kultúra arra a hitre épül, hogy Keynes (1883-1946) igazsága nem működik, az általa javasolt diszkrecionális kormányzati stimulációknak nincs helye, a piacnak mindig igaza van, és ehhez az igazsághoz kell alkalmazkodnia a gazdálkodóknak és a lakosságnak még akkor is, ha a független szemlélő a piaci pánik vagy az őrült piaci optimizmus jegyeit véli felfedezni az események mögött. penztaoizmus.postr.hu/racio-es-spekulacio

bankvezér 2013.06.27. 17:52:40

T. Szerkesztők!
Ne haragudjanak, de nagy hiba volt ezt az embert erre az oldalra felhozni.
Éppen úgy nem méltó rá, mintha pl. Hitlert, mint holokauszt szakértőt szerkesztenék ide.