Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Roskadozunk az adósság-teher alatt

2013.06.26. 07:51 Pénzügyi Szemle

Az állam vészesen eladósodott, a lakosság a megtakarításait lakásokban kötötte le, és Magyarország elkövette az „eredendő bűnt”: külföldi devizában vett fel hiteleket. Itt tartunk most, innen kellene elrugaszkodni.

Előző posztunkban áttekintettük, hogy milyen változásokat hozott a rendszerváltás óta eltelt 23 év a magyar családok jövedelmi helyzetében, most ugyanezt a vizsgálatot végezzük el az adósságokra kihegyezve. Magyarországon mind az állam, mind a lakosság súlyosan eladósodott a vizsgált időszakban, ami ma már igen komoly terhet jelent a teljes gazdaság számára. A részletes elemzést itt érheti el.
merleg_posztba.jpg
Egy szemléletes mutató: az elmúlt húsz évben - 1990 és 2010 között - a GDP 13,5-szeresére emelkedett, míg a bruttó adósságállományunk 21,3-szeresére nőtt, adósságszolgálatunk növekedése pedig még ennél is nagyobb, 25-szörös volt! Az ország által megtermelt jövedelem egyre nagyobb hányada tehát arra megy el, hogy az adósságainkat finanszírozni tudjuk, ahelyett, hogy például a fogyasztást élénkítené.

De nem csak az állam vállát nyomja súlyos adósságteher! A lakosság is hasonló cipőben jár, az elmúlt 23 évben a megtakarításokat ugyanis két módon is apasztotta: egyrészt a kényszervállalkozói réteg gyenge vállalkozói eredményei nyomán, másrészt a lakáscélú befektetéseivel. A magyar ember számára az első számú befektetés ugyanis még ma is a lakásvásárlás, nem is csoda, hogy a lakossági megtakarítások jelentős része az ingatlanpiacra áramlott.

A gond ezen a ponton az, hogy a lakáscélú befektetés egy nem produktív befektetés, vagyis a lakossági megtakarításokat az elmúlt 23 évben sikerült lekötni nem termelő beruházásokba. Jobban érzékelhető ennek a befektetési döntésnek a hatása, ha hozzátesszük, hogy a vizsgált időszakban a lakossági megtakarítások szintje és az országba áramló működőtőke beruházások (FDI) szintje közel megegyező volt, és míg utóbbi munkahelyeket és jövedelmet generált, addig utóbbi lekötötte a szabad megtakarításokat, és a svájci frank alapú hitelkonstrukciókon keresztül még csapdába is csalta a magyar lakosságot.

Összességében tehát elmondható, hogy a rendszerváltás óta eltelt 23 év a magyar adósságszerkezet alakulásában négy komoly negatív hatással is járt: megtakarításainkat nem okosan fektettük be, a lakossági vagyon egy részét elpazaroltuk, növeltük az adósság GDP-hez mért arányát, és mindezek tetejében még azt a súlyos hibát is elkövettük, hogy külföldi pénznemben - méghozzá a világ egyik legstabilabb pénznemében - adósodtunk el. Ezek ugyanakkor nem végzetes hibák, az adóssággondok megoldhatók, ehhez azonban türelemre, hozzáértésre, és legfőképp időre van szükség.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

Tömegek élnek napi 300 forintból

A lakásunk miatt nincs állásunk?

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

Óriási bakot lőtt az EKB

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr755377276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.06.26. 09:46:22

Az írás zárómondatát idézem :
"Ezek ugyanakkor nem végzetes hibák, az adóssággondok megoldhatók, ehhez azonban türelemre, hozzáértésre, és legfőképp időre van szükség."

Milyen jó, hogy csak a felsoroltakra van szükség! És sok munkára, szigorú takarékoskodásra nincs szükség! Most, hogy tudom, egészen megnyugodtam :)))

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.26. 12:04:13

A lakásvásárlás a család szempontjából egyértelmüen "jövedelem termelö" beruházás, mert a lakhatási költségeket csökkenti le hosszútávon.

Tehát a lakásberuházás normál esetben egy jó beruházás.

Természetesen vannak feltételek:
- A lakást piaci áron kell venni. Nem szabad "drága" lakást venni.
- A lakás vételárában a hitelnek csak alacsonynak szabad lennie a Magyarországi gazdasági környezetben. Maximum 5 év futamidö és maximum a bevétel 33%-a. Ennyi hitelt szabad felvenni és nem többet.

Olyan lakást kell venni, ami ebbe a pénzügyi keretbe belefér, addig bérelni kell és a lakást árára gyüjteni.