Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hurrá, jönnek a megszorítások!

2013.05.17. 11:47 Pénzügyi Szemle

Egyeseknek mosolyra görbül a szája a költségvetési megszorítások bejelentésekor.

Az ember azt hinné, hogy senki nem szeret rosszabbul élni, de ez tévedés, mert mind a közgazdászok, mind a politikusok között számos megszorítás-pártit („austerians") találni. Na, de mi motiválhatja őket? (Bővebben lásd "Öt jó érv a megszorítások mellett" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Több lehetőség is van:

- Vannak a meggyőződésesek, akik szerint megszorítani jó, mert valóban csak így nyerhető vissza a közpénzügyek egyensúlya, amit az is bizonyít, hogy milyen okos emberek mondják, hogy szükség lenne rá.

- Vannak azok a „status quo" hívők, akik szerint az élénkítés - az anticiklikus gazdaságpolitika - rossz, mert olyan eddig nem preferált társadalmi csoportokat hoz helyzetbe, akiket nem kellene, és olyanokra tesz terheket, akiket pedig védeni kellene. Tehát nem szabad szembe menni a ciklussal, azaz nehéz helyzetben megszorításokat kell bevezetni, mert akkor marad a korábbi társadalmi és jövedelemelosztási egyensúly.

- Vannak, akik egyszerűen az ösztöneikre hallgatnak, hisz az egy természetes emberi reakció, hogy ha nincs pénz, akkor húzunk egyet a nadrágszíjon. Ezt kell tenni szerintük állami szinten is.

- Vannak az erkölcsösek, akik szerint a megszorítás az egyetlen erényes magatartás, hisz a dőzsölés (túlköltekezés) után nem is jöhet más, mint a lemondás időszaka.

- Vannak a pragmatikusak, akik szerint a válság egy lehetőség a reformra, az eddig nem működött rendszerek és intézmények megújítására, így ha válság van, egyszerűen bűn nem megszorítani - hisz akkor minden maradna a régiben, ami a válságot végső soron okozta.

Ez utóbbi érvelés azt jelenti, hogy minél sikeresebb az ösztönzésen alapuló (keynesiánus) válságkezelés, annál nagyobb a baj. Van ebben tán valamennyi logika, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a megszorításoknak nem csak negatív gazdasági és pozitív intézményi hatásai lehetnek, hanem komoly hatása van a társadalom egészére, illetve demokratikus rendszerekben magára a politikai vezetésre. Mert a megszorítások egyszer biztos beérnek, de a választások nem feltétlenül várják meg, amíg gyümölcsöt teremnek az adóemelések és a kiadáscsökkentések...

Görögország mind a két aspektusra jó példa. Nem kérdéses, hogy Görögország egy torz gazdasági, társadalmi és politikai struktúra miatt jutott oda, hol most van, így a rendszeren változtatni kell. Az is igaz ugyanakkor, hogy a társadalmi elégedetlenség, a hihetetlen munkanélküliség már politikai összeomlással fenyeget, és olyan szélsőséges politikai erők felemelkedését okozza, amelyek hatalomra jutása bizonyosan csak rontana a helyzeten.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Teljesen új közgazdászok kellenek

A börtön nem a bankároknak való?

Valóban „gonosz” lenne az IMF?

Csődbe visznek a külföldiek

Így is csinálhatta volna Magyarország

Magyarország legnagyobb vesztesége

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr585364914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.