Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A börtön nem a bankároknak való?

2013.05.16. 15:25 Pénzügyi Szemle

Hogyan lehetnek még szabadlábon azok a bankárok, akik felelősek a mostani pénzügyi kalamajkáért és összeomlásért? Természetesen erre is van logikus magyarázat.

A kérdés bizonyára sokakban felmerül, különösen azokban, akik elveszítették állásukat, lakásukat, esetleg még ennél is többet. Annak fényében pedig még érdekesebb a felvetés, hogy az elmúlt évtizedek bankválságai során bizony jó néhány bankár került rács mögé. Az Egyesült Államok az 1980-as években például súlyos hitelválságot élt át, melynek során több mint 1000 bankárt ítéltek el. (Bővebben lásd "A bankárszakma felelőssége és a válság" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Összeesküvés elméletről azért nincsen szó, a The Economist publicistái két jó magyarázattal is szolgálnak a fenti kérdésre.

Egyrészt a mai óriásbankok már túl nagyok és átláthatatlanok ahhoz, hogy a valódi felelősöket meg lehessen nevezni. Másrészt az esetek többségében lehetetlennek bizonyult a csalás, sikkasztás tényét vagy bármilyen konkrét pénzügyi bűncselekményt bebizonyítani, a bankárok ugyanis arra hivatkoztak, hogy a túlzott optimizmus okozta a válságot. Az pedig egyelőre még nem bűn. Egy kapitalista gazdaságban ugyanis a kockázatvállalás a játék része, vagyis a túlzott kockázatvállalás miatt bekövetkezett veszteségek természetes velejárói a rendszernek.

Akkor ennyi? Felelősök nincsenek, mondván túl optimista volt a világ, túl sok volt a hitel, ezért túl nagy lett az okozott kár? Nagyon úgy tűnik, hogy ennyi. De vajon jobb lenne a rendszer, ha a bankárok százával vonulnának börtönbe? Az állásukat, lakásukat elveszítők bizonyára elégtételt kapnának, de vajon segítené ez a gazdaságok mielőbbi felgyógyulását és a következő válság megelőzését?

A The Economist szerzői szerint nem, a bankárokra kirótt szigorú büntetések ugyanis bizonyítottan rontják az adott ország növekedési lehetőségeit, a börtönnel fenyegetés miatt ugyanis a bankok azon túl, hogy lemondanának a hazardírozásról, sok „jó hitelt” sem osztanának ki. Ha pedig nincs hitel, akkor beruházás sincs, munkahely sincs, növekedés sincs…

Akkor mi lehet a megoldás? Ennél nehezebb kérdés jelenleg nem sok van a gazdaságpolitikusok számára. Két fő csapásirány figyelhető meg a szabályozók részéről, egyrészt a bebörtönzések helyett szigorúbb szabályozást szeretnének - mondjuk magasabb tőkemegfelelést -, másrészt valamilyen módon elérni, hogy a bankmentés ne az adófizetői pénzekből történjen. Ezek ugyanakkor egyelőre csupán ötletek, a pontos megvalósítás még várat magára.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Valóban „gonosz” lenne az IMF?

Csődbe visznek a külföldiek

Így is csinálhatta volna Magyarország

Magyarország legnagyobb vesztesége

Soros szerint az euró kinyírja az EU-t

Új neve van a válságnak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr85364916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.