Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így kerüljük el a következő összeomlást

2013.05.10. 16:08 Pénzügyi Szemle

Szigorú állami regulára van szükség, máskülönben a szabadon fickándozó „piacok” ismét ránk omlasztják a világot.

A „hagyjuk szépen magukra a piacokat, az állam ne szóljon bele a dolgokba” elv megbukott, ez világosan látszik, a magára hagyott gazdaság ugyanis se nem hatékony, se nem stabil, se nem öngyógyító. Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint a gazdaságnak szabályozásra van szüksége, korlátokra, és állami közbeavatkozásra, máskülönben törvényszerűen időről-időre összeomlik. (Bővebben lásd "Szigorúbb állami felügyeletre van szükség!" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


Itt vannak például a bankok, ahol Stiglitz kifejezetten hiányolja az állami regulát, hangsúlyozva, hogy a válság kitörése óta csak még koncentráltabb lett a bankszektor. A közgazdász szerint az óriásbankok befolyását kell letörni, különben borítékolható a következő válság. A „too-big-to-fail” hozzáállás nem megfelelő, azaz mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egyes szuperbankok ne tehessenek meg bármit, mondván túl fontosak ahhoz, hogy elbukjanak.

A másik, hogy a teljes bankrendszer működését szigorítani kell, a fedezeti követelményeket pedig emelni. Ez vonatkozik a tőkemegfelelésre is, függetlenül attól, hogy a bankszektor szereplői igyekeznek fenntartani a válság előtti minél lazább követelményeket. A bankszektornak több tőkére és kisebb tőkeáttételre, ennek következményeként pedig kevesebb kockázatra van szüksége, még akkor is, ha ez a jövedelmezőség rovására megy.

Ezen túl a fiskális és monetáris politika közötti hatékony koordinációra is szükség van a jövőben. A monetáris politika a válság előtt úgy működött, hogy a jegybanknak egy „fegyvere” volt, az alapkamat, egy „ellensége” az infláció, és a tevékenysége kimerült abban, hogy egy fegyverrel küzdött egy ellenség ellen. A jövőben a jegybankokra sokkal összetettebb feladatok várnak, egyszerre kell biztosítaniuk az árstabilitást, a pénzügyi rendszer stabilitását és segíteniük a gazdasági növekedést.

Továbbra is igaz természetesen, hogy egy eszközzel nem lehet több célt szolgálni, ennek megfelelően az eddigi egyetlen fegyver – alapkamat – mellé továbbiakkal is fel kell vértezni a jegybankokat. Emellett a hatékonyabb gazdasági irányítás azt is megköveteli, hogy a monetáris és fiskális politika közös célokért küzdjön, ami újabb jelentős változásokat igényel a gazdaságpolitikai eszközökben.

A válság egy sor strukturális problémát a felszínre hozott, melyek többségére még nem született megnyugtató megoldás. Joseph Stiglitz szerint a krízis mindig megteremti a lehetőségét a megújulásnak, amely annál átfogóbb lehet, minél mélyebb az adott válság. A jelen rendszer ennek megfelelően komoly változásokon mehetne keresztül, itt lenne az alkalom, hogy a nyugati világ felépítsen egy hosszú távon is fenntartható, stabil és hatékony gazdasági rendszert. Sok még a tennivaló, a lehetőség mindenesetre adott.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyarország legnagyobb vesztesége

Soros szerint az euró kinyírja az EU-t

Új neve van a válságnak


A veszélyes jegybanki robotok

Árnyékra vetődtek az „exceles” guruk

Kína lerabolja a tengereket

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr725364920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.