Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Soros szerint az euró kinyírja az EU-t

2013.05.09. 09:25 Pénzügyi Szemle

A magyar származású milliárdos befektető Németországot hibáztatja, a német bölcs szerint folytatni kell a megszorításokat. Parázs vita a recsegő-ropogó eurózóna jövőjéről.

Késhegyre menő vitát folytat egymással Soros György milliárdos befektető és Hans-Werner Sinn, a University of Munich professzora, az Ifo gazdaságkutató elnöke az internet nyilvánossága előtt olyan kérdésekről, mint hogy Németország kilépjen-e az eurózónából, legyen-e eurókötvény, vagy épp ki a hibás a dél-európai országok leszakadásáért. Nagy meglepetést nem árulunk el: a szakemberek szerint a másik mindenben téved, a következtetés pedig az, hogy ha nem lesz megegyezés, akkor Európa mehet a levesbe… (Bővebben lásd "Parázs vita Soros György és Hans-Werner Sinn között" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


Sokat elmond Európa jelenlegi problémáiról a két nagy tudású szakember vitája, akik sem arról nem tudnak megegyezni, hogy miért alakult ki a válság, sem arról, hogy mi a megoldás, de még arról sem, hogy szükség van-e egyáltalán euróra.

Soros György szerint a jelenlegi német politikát az időhúzás jellemzi, ami nekik jó, a periféria országokat azonban a víz alatt tartja. A milliárdos üzletember szerint Németországnak választania kellene az eurózóna elhagyása és az eurókötvények engedélyezése között, mindkét döntés előrelépés lenne, ami sokkal jobb, mint a jelenlegi állóháború.

Ezzel szemben Hans-Werner Sinn a már jól ismert német álláspontot „fújja”, és azt sürgeti, hogy a periféria országai folytassák a megszorítást, és ha ez megvan, akkor esetleg (?) jöhet az eurókötvény. Addig azonban nem, Németország ugyanis nem fogja az adófizetői pénzén kihúzni a bajból a görög vagy spanyol embereket.

Soros a vitát csattanós válasszal zárja le, és azt vizionálja, hogy ha a németek kötik az ebet a karóhoz, akkor a periféria országok növekvő társadalmi feszültségei szét fogják feszíteni az eurózónát, sőt lehet hogy még az Európai Uniót is. Az államok csődöt jelentenek majd, a helyi pénzek leértékelődnek, és a teljes európai gazdaság az összeomlás szélére kerül.

Érdekes vita ez egy vérbeli spekuláns és a német precizitással felvértezett professzor között, lábjegyzetben azonban érdemes megjegyezni, hogy arra is mutatkozik azért némi esély, hogy a „Segítsetek németek! - Nem segítünk, úgy kell nektek!” típusú vitából egy harmadik forgatókönyv kerekedik ki.

Ez pedig nem más, mint az „Idő minden gondot megold” típusú forgatókönyv, melyben az európai periféria országok egyre inkább bízhatnak. A napokban jött a hír ugyanis, hogy Portugália 3 milliárd euró értékben adott el tízéves futamidejű kötvényeket, ami 2011 januárja óta az első sikeres aukció volt a hosszú lejáratú állampapírok piacán. Az érdeklődés biztató, a periféria országok hozamai süllyedőben, az EU előrejelzése szerint pedig idén már többletet mutat majd az eurózóna elsődleges költségvetési egyenlege. Meglehet, hogy miközben a professzorok vitatkoznak, már nincs is szükség további megszorításra, és a színfalak mögött az eurózóna szépen lassan meggyógyult?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Új neve van a válságnak


A veszélyes jegybanki robotok

Árnyékra vetődtek az „exceles” guruk

Kína lerabolja a tengereket

Ezért ment csődbe fél Európa

Óriási pénzcsapot zárna el az MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr505364923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.