Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kína lerabolja a tengereket

2013.05.03. 18:26 Pénzügyi Szemle

A távolt-keleti óriás a bevallottnál 12-szer több halat fog ki, és több fajt is a kihalás szélére sodort. Egyes halak akár 100 millió forintot is érhetnek.

Kína évente mintegy 4,6 millió tonna halat fog ki világszerte, ami 12-szer több, mint ami a hivatalos statisztikákban megjelenik. A kínai (orv)halászok különösen Afrika partjainál aktívak, ahol évente 3,1 millió tonna halat zsákmányolnak, amiből legalább 2,5 millió tonna illegális fogás. (Bővebben lásd "Kínai orvhalászok és az 500 000 dolláros hal" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Kína által halászott mennyiség, tonnában és dollárban mérve

A fenti grafikonról leolvasható, hogy például Afrikát a kínai orvhalászok mintegy hétmilliárd dollárral károsítják meg, és ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor ez a szám évről-évre emelkedik.

A kínai halászok korlátlan étvágya ugyanakkor nem csupán a „mezei” halakat veszélyeztetni, jó néhány ritka halfaj került a kihalás szélére a túlhalászás következtében. Elsősorban az orvosilag értékes fajok érezhetik magukat veszélyben, akik közül a legelőkelőbb helyen a bahaba nevezetű hal szerepel a kínai halászok listáján. A bahaba értéke megközelíti az 500 ezer dollárt – 100 millió forint -, miután a kínai orvostudomány szerint a hal egyes részei csodaszerként hatnak a termékenységre.

De nem érezhetik magukat biztonságban a cápák vagy a ráják sem, előbbiekből levest – egy tányér cápauszony levesért akár 100 dollárt is elkérhetnek -, utóbbiak kopoltyújából ugyancsak ritka gyógyszereket készítenek Kínában. Tudósok szerint a kínai halászok 100 millió cápát fognak ki évente - ami a Föd teljes cápa populációjának mintegy 6-8 százaléka -, amely tempóval Kína komolyan veszélyezteti a rettegett tengeri faj fennmaradását.

A ráják még ennél is nagyobb veszélyben vannak, egyes Afrika partjai mellett honos fajták egyedszáma ugyanis az elmúlt évtizedekben 80-90 százalékban csökkent. Nem véletlen, a ráják kopoltyúját aranyárban mérik, amiért a feketepiacon akár 200-250 dollárt is megadnak.

Üzletileg teljesen érthető tehát a kínai halászok ténykedése, egy-egy jobb fogás ugyanis valóságos főnyereményt jelenthet a szerencséseknek. A túlhalászat káros következményei között - az érintett fajok kihalásának kockázata mellett - ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a turizmust érintő negatív hatásokról sem. A ráják egyedszámának csökkenése szakemberek számítása szerint évente 100 millió dolláros veszteséget jelent a turizmusnak, amely veszteség bőven túllépi a kifogott példányok értékesítéséből származó bevételt.

Mindent lehalászni rövid távon valóban szép pénzt hozhat, hosszú távon ugyanakkor egyértelműen káros jelenség. Egy rája eszmei értéke ugyanis tudósok szerint egymillió dollár, ami bőven meghaladja a kopoltyú feketepiaci értékesítéséből származó 200-250 dolláros bevételt…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért ment csődbe fél Európa

Óriási pénzcsapot zárna el az MNB


Kidurrant az arany-lufi?


Mit tegyünk a nyugdíj bombával?

Jöjjenek az eurócsődök!

Bűnhődjenek a hazug közgazdászok!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr135364928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása