Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért ment csődbe fél Európa

2013.05.03. 09:08 Pénzügyi Szemle

Az eurózóna csődjeinek oka elsősorban maga az euró, melynek bevezetését követően a legtöbb eurózóna tag munka helyett csak várta a sült galambot.

Az euró bevezetését megelőzően az európai országok mindent megtettek annak érdekében, hogy megfeleljenek a közös pénz feltételeinek, rendbe tették a költségvetéseket, bevezették a reformokat, privatizáltak. Az euró bevezetését követően azonban leálltak a reformok, aminek egyenes következménye volt a mély gazdasági válság. A kérdés: miért torpant meg Európa? (Bővebben lásd "Euró: elkényelmesedő tagországok, elmaradó reformok" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

10 éves állampapírok kamatainak alakulása


Az euróbevezés mögötti elvi ötlet az volt, hogy ha az európai országok közös pénzt használnak majd, akkor az egyes tagországok a gazdasági gondokat nem tudják majd megoldani a - könnyebbik útnak számító - saját deviza leértékelésével, hanem kénytelenek lesznek végigmenni a nehezebb úton, reformokat bevezeti, költségvetést rendbe tenni…

Na, hát nem így történt. Az euró bevezetésével ugyanis az egyes országok kamatszintjei villámgyorsan süllyedni kezdtek, az egy évtizeddel korábbi 10-20 százalékokról 5 százalék alá. Az ingyen pénz megérkezett a görög, portugál és spanyol gazdaságokba, aminek láttán a gazdasági szereplők alaposan elkanászodtak. „Miért vállaljam fel a gazdaságilag/politikailag nehéz döntéseket, miért tegyem rendbe a költségvetést, ha dől az ingyen pénz?” – hangzott a teljesen logikus érvelés.

Az alacsony kamat mellett felvett hitelek elodázták a fontos gazdasági reformokat, az ordító hibákat pedig elfedték, így nem is csoda, ha az euró első tíz éve ezeket az országokat alaposan elkényelmesítette.

Mi a helyzet a németekkel? A német kamatszint jól láthatóan a legkisebb mértékben esett vissza, vagyis a német gazdasági szereplők sokkal kevésbé érezték meg az „ingyen pénz ízét”, mint görög vagy spanyol kollégáik. A németeknek - akik az 1990-es évek végén komoly gazdasági gondokkal küzdöttek - a gazdaság rendbe tételéhez nem volt elég várni az alacsony kamatozású nemzetközi pénzeket, ők kénytelenek voltak felvállalni a húsba vágó reformokat. Megtették, és így tíz év távlatából kijelenthető, hogy nagyon okosan tették.

Jesús Fernández-Villaverde, a University of Pennsylvania professzora, és Luis Garicano, a London School of Economics kutatója a történet kapcsán hangsúlyozza, hogy a gazdaságban a hirtelen jövő „ingyen pénz” nem megoldja, hanem elfedi, sőt elmélyíti a gazdasági problémákat. A politikusoknak és a cégvezetőknek is szükségük van a külső kényszerre, máskülönben kitérnek a rövid távon fájdalmas, de hosszú távon gyümölcsöző reformok elől. Az euró bevezetése és a hirtelen a mélybe zuhanó kamatok ezt a külső kényszert szüntették meg Dél-Európában, aminek vége nem is lehetett más, mint egy jókora gazdasági összeomlás.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Óriási pénzcsapot zárna el az MNB


Kidurrant az arany-lufi?


Mit tegyünk a nyugdíj bombával?

Jöjjenek az eurócsődök!

Bűnhődjenek a hazug közgazdászok!

Mindenkinek jól jött a frankhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr365364929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.