Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Pörögnek a magyar bíróságok

2013.04.02. 08:43 Pénzügyi Szemle

Számos tévhittel leszámol az Európai Bizottság felmérése, melyből kiderül, hogy Magyarországon nincs „sok” ügyvéd, a magyar bíróságok pedig gyorsabbak az EU átlagánál.

Az igazságügyi- és jogrendszer hatékony működése minden országban komoly értéket képvisel, nem mindegy ugyanis, hogy például egy-egy peres ügyünk mennyi idő alatt zárul le vagy épp meddig kell várni egy vállalati csődnél, míg a hitelezők megkapják a pénzüket. Ha az igazságszolgáltatás gyors és hatékony, akkor nem csak az ország polgárainak élete lesz egyszerűbb, de nagyobb eséllyel jönnek külföldi beruházók, akik munkahelyet teremtenek és jövedelmet biztosítanak. (Bővebben lásd "A magyar igazságügyi rendszer és az EU - tények, számok, összehasonlítások" című cikkünket a jobb oldali hasábban.)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Peres ügyek lezárásához szükséges idő (napban mérve)


A Bizottság felméréséből számtalan érdekes adat kiolvasható, például az, hogy Magyarország a peres ügyek lezárásoz szükséges átlagos idő tekintetében az EU-ban a megtisztelő negyedik helyet foglalja el. Hazánkban ugyanis átlagosan 160 napra van szükségük a bíróságoknak, hogy ítéletet hozzanak, aminél csupán a litván, cseh és osztrák bíróságok dolgoznak gyorsabban. Egészen elképesztő a helyzet Máltán, ahol a közigazgatási ügyeket átlagosan 2700 napig, azaz több mint 7 évig tárgyalják.

Még egy tévhittel érdemes gyorsan leszámolni, melyet főleg a 2000-es évek elején lehetett gyakran hallani: ma Magyarországon távolról sem igaz, hogy sok lenne az ügyvéd, a 100 000 főre jutó ügyvédek száma ugyanis hazánkban megközelítőleg 120, ami szinte hajszál pontosan a középmezőnyt jelenti az Európai unióban.

Végezetül még egy érdekesség: egy vállalati csőd után a hitelezőknek Magyarországon átlagosan két évet kell várniuk, míg megkapják a pénzüket, míg a csúcstartó Írországban kevesebb mint fél évet, a sor végén helyet foglaló Szlovákiában pedig négy évet. Ha egy külföldi nagyvállalatnak döntenie kell, hogy melyik országba települjön, akkor nagyon nem mindegy, hogy az ottani peres ügyeit a helyi bíróságok mennyire gyorsan, hatékonyan és legfőképp függetlenül tárgyalják, mint ahogyan az sem, hogy egy esetlegesen csődbe menő partnerrel hány év alatt sikerül rendezni a függőben lévő ügyeket.

Egy szó mint száz, hosszú távon nagyon is megéri javítani az igazságszolgáltatás színvonalán, Magyarország ugyanakkor az EU mezőnyében ebben a tekintetben - különösen ha nem a leggazdagabb nyugat-európai országok szintjére tesszük a mércét - kimondottan kedvező helyen szerepel.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Gyereknyomor: megtörhető az ördögi kör


 Az eddig ismert bankok vége

Hol laknak a szupergazdagok?


Robbanhat a szociális bomba


Mi lesz a következő évtized devizahitele?

Pár napunk maradt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr855364960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.