Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Okos bögrét, okos cipőt mindenkinek!

2013.01.22. 09:50 Pénzügyi Szemle

A nem is olyan távoli jövőben mindenkinél lesz két laptop, három tablet, négy okostelefon és egy okos bögre.

Az elmúlt bő évtizedben a világ egy hihetetlen technológiai forradalomnak volt szemtanúja, melynek során a fél tégla méretű maroktelefonok a szemünk előtt változtak át olyan szuperkészülékekké, melyeken netezni, csetelni, GPS-ezni, fotózni, kamerázni, és még telefonálni is lehet. (Bővebben lásd Orvosság recesszió ellen: küszöbön az "okos forradalom'' című cikkünket a jobb oldali hasábban

Forrás: OECD Insights Blog

Hol áll meg ez a fejlődés, milyen csodamasinákat hozhat a közeljövő? Az OECD előrejelzése talán még a legvadabb elképzeléseken is túltesz, azt jósolják ugyanis, hogy a kétgyermekes háztartásokban a jelenlegi átlagos 10 netes készülék – okostelefon, számítógép, tablet stb. – helyett 2022-re már nem kevesebb, mint 50 lesz.

Akkor, azaz egy szűk évtized múlva már szinten minden az internethez lesz kötve, adatot gyűjt majd, továbbít és tárol, sőt a masinák egymással is kommunikálni fognak. A valódi „okos kütyűk” kora vár ránk, ha igaza lesz az OECD-nek. A háztartásokban lesznek olyan bögrék, melyek „szólnak” a hűtőnek, ha túl hideg a tej, a ház előtt olyan autó parkol majd, amely reggel automatikusan befűt és leolvasztja a jeget, a futócipő magától felteszi a netre a délutáni kocogás adatait, a villanyóra pedig automatikusan lejelenti az óraállást…

És mi van, ha mi ebből nem kérünk? Az OECD arra is rávilágít, hogy mindez nem kívánságműsor lesz, a gyártók ugyanis ha nem is ránk kényszerítik majd az újításokat, de egy idő után már egyszerű készülékeket már nem is terveznek, a polcokon csakis okos kütyük sorakoznak majd.

Aggályok és kockázatok természetesen vannak, úgy mint az adatbiztonság és a személyiségi jogok védelme, a különböző élettartamú eszközök összehangolása - egy autó 15-20 évre készül, a benne lévő okos számítógép 2-3 év alatt elavul -, a jövő azonban kétségtelenül ebbe az irányba mutat.

Egyik korábbi posztunkban azon elmélkedtünk, hogy vajon mi lehet a jövő nagy innovációja és technológiai forradalma, ami fellendítheti a világgazdaságot, jövedelmet és munkahelyet adhat. Elképzelhető, hogy az okos kütyükre vár ez a megtisztelő szerep? Arra ugyanakkor nem árt figyelni, hogy nehogy túl nagy teret engedjünk az okos gépeknek, megeshet ugyanis, hogy egy idő után már nem is tudunk majd létezni nélkülük. Aki túlságosan hozzászokott a GPS-hez, az már az sem tudja, hogy melyik felét nézze a térképnek…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Csodaszer-e a gyenge forint?


Állami vagy magánkézben jobb az élet?

Irdatlan vagyon parkol svájci számlákon

Érik az újabb ingatlanpiaci összeomlás

Drága mulatság szinglinek lenni

Összeomló nyugdíjak, kiürülő óvodák

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr555365030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása