Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Csak laptopot és kávét ne!

2012.03.04. 09:53 Pénzügyi Szemle

Ha valóban segíteni akarunk a szegényeken, akkor tiszta vizet és szúnyoghálót adjunk, és felejtsük el a laptopokat és a fair-trade kávét.


Nem csak gazdasági, hanem társadalmi szinten is globalizálódott a világ. Az Északi félteke tehetős polgárai szívesen adakoznak a szenvedő Délnek, természetesen az a legjobb, ha ehhez nem kell különösképp módosítani a mindennapi szokásaikon.

A szegények megsegítésére manapság számos lehetőség kínálkozik, már csak az a kérdés, hogy vajon melyik a leghatékonyabb, a legeredményesebb és a leghasznosabb. Úgy fest, hogy bizonyosan nem a fair-trade kávé szürcsölgetése, és nem is a szegény gyerekek laptoppal való ellátása (erről szóló cikkünket lásd a jobb hasábban).

Bruce Wydick, a San Francisco Egyetem tanára készített egy felmérést, amely azt szedte össze, hogy mivel tudunk valóban segíteni a szegényeknek. Az első három helyezett a tiszta vízellátás biztosítása, a gyerekek féregtelenítésének finanszírozása, illetve a szúnyoghálók beszerzése volt, a sor végén pedig a fair-trade kávézás és a laptop-osztogatás állt.

A fair-trade kereskedelem azt jelenti, hogy a termelőknek meghatároznak egy minimumárat (ez jelenleg 1,41 dollár fontonként), aminél nem kaphatnak kevesebbet. Nem tűnik rossz ötletnek, a gond csak az, hogy bár a program körül nagy a felhajtás, de bizonyítható haszna egy szemernyi sem volt mindezidáig. A California Egyetem semmilyen hatást nem talált a fair-trade-ben való részvétel és a kávétermesztők jövedelme között az utóbbi 13 évet áttekintve.

Az ok: a termelőknek a részvételhez fizetnie kell, és meg kell felelniük bizonyos előírásoknak is. Amikor a kávé ára 1,41 dollár fölé megy (most 2,50 dollár az ár), mindenki ugyannyit kap a kávéért. Amikor ez alá megy, akkor elvileg hasznot hoz a program, a baj csak az, hogy a termelők nem tudják a teljes termést a magasabb fair-trade áron eladni.

Nyugati szemmel jó ötletnek tűnik az is, hogy ha minden gyermek laptopot kap (One Laptop Per Child), akkor jobban tud tanulni, és ezzel ki tud kerülni a szegénységből. A problémát az jelenti, hogy a szegénységben élőknek ennél jóval alapvetőbb szükségletei sincsenek kielégítve, éhezve és maláriásan ugyanis kevés hasznát lehet venni egy jól felszerelt számítógépnek. Becslések szerint egy laptop áráért 20 ember tisztavíz-ellátást lehet biztosítani, és 400 gyereket meg lehet szabadítani a bélférgektől.

Egy szó, mint száz: gondoljuk meg, mire adunk pénzt, ha valóban segíteni akarunk.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Tanmese a gyenge forintról és a válságról


A nagy gazdaságpolitikai lutri

Mennyit ér a házimunka Magyarországon?

Felsőoktatás: ez így nem maradhat!

Eleget húztunk már a nadrágszíjon?


Na ezért van veszélyben az euró

______________________________________________________________

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr125365339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása