Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A hitelminősítőkön múlhat Skócia sorsa?

2012.01.21. 11:10 Pénzügyi Szemle

Nyugat-Európa egyik jelenlegi és a világ egykori egyetlen vezető hatalma, az Egyesült Királyság életében előreláthatólag 2014 őszén sorsdöntő népszavazásra kerül sor, mégpedig Skócia függetlenségéről és esetleges különválásáról.

A népszavazás politikai ügy ? gondolhatnák. A Financial Times neves publicistája, Martin Wolf azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani európai adósságválság közepette ez nem ilyen egyértelmű, a gazdasági hatások ugyanis nagyon komolyak lehetnek. Főleg ami az adósságot, illetve annak finanszírozhatóságát és a devizapolitikát illeti.

Wolf szerint Skóciának nagyon figyelnie kell arra, hogy milyen állampénzügyi és gazdasági helyzetet örököl egy esetleges különválásnál.

A skót kormány adatai szerint Skócia a 2009-2010-es időszakban a bruttó hazai termék 10,6 százalékát kitevő deficitet hozott össze, és a kilátások sem túl fényesek, mivel a bevételek jelentős része (12 százaléka) az északi-tengeri olajból származik, márpedig ennek nagysága csökkenést mutat. Ezen felül Skóciának magával kell vinnie az Egyesült Királyság adósságának egy részét is, ami a Financial Times szakírója szerint 2013-2014-re a GDP több mint 71 százalékát érheti el. Összefoglalásképp Skócia rögtön megszületésekor olyan helyzetben találná magát, hogy komoly megszorítások nélkül a piacról legfeljebb csak nagyon drágán tudná finanszírozni magát. Az biztos, hogy nem kapná meg a jelenlegi "tripla A" besorolást.

Wolf szerint a másik fontos kérdés Skócia monetáris jövője. Az euró válsága megmutatta, hogy vigyázni kell a monetáris politikával kapcsolatos rendszerszintű döntésekkel, főleg ha önálló költségvetési politikák összekapcsolásáról van szó. A font megtartása logikus lehet Skócia esetében, de ez nem csak Skócián múlik majd, egy ilyen döntés ugyanis nem lehet unilaterális. Ha egyoldalú döntés eredményeképp marad a font, akkor a skót pénzügyi rendszer számára elveszik az angol jegybank végső menedék funkciója, ami egy válságidőszakban elég kockázatos lépés. Ha a Bank of England marad a jegybank, akkor pedig nem lesz valós a skót függetlenség. Martin Wolf szerint problémás lehet egy skót kiválással a skót bankrendszer fenntarthatósága is.

Skócia sokat adott Angliának, nem utolsó sorban a modern közgazdaságtan megalapítóját, a láthatatlan kéz ideájának megalkotóját, Adam Smith-t. Még ilyen hagyományokkal is nagy kérdés azonban, hogy 2014-ben a közgazdász-gondolkodás lesz-e domináns, vagy pedig a politikai, és egyben marad-e az Egyesült Királyság, vagy esetleg szétesik.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr795365379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.