Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Modern kalózok-e a pénzügyi spekulánsok?

2012.01.19. 14:40 Pénzügyi Szemle

Mi a közös a tengereket rettegésben tartó kalózokban és a saját hasznuk érdekében bárkin átlépő globális spekulánsokban? És mindezt miért érti jobban egy francia, mint egy magyar?

Első hallásra mindenképp meglepő párhuzamot állított fel tavaly decemberben a budapesti Francia Intézetben tartott előadásában Antoine Garapon francia jogászprofesszor, aki szerint a nemzetközi pénzügyi befektetők, a traderek egyfajta modern kalózoknak tekinthetőek.

Garapon szerint mindkét csoportot jellemzi, hogy elveti a lojalitást, a felelősséget, a szabályozottságot, hogy nem fizet adót, nem szolidáris semmilyen közösséggel, az azonnali hasznot keresi, nem fogadja el a külső korlátokat, és kizárólag a saját maga által felállított szabályokat ismeri el önmaga felettinek.

A jelen bejegyzés kereteit szétfeszítené a kalózok és a traderek közötti egyezések és különbségek számba vétele ? ezzel részletesen foglalkozik Kolozsi Pál Péter "Kalózok és spekulánsok egy cseppfolyós világban" című vitacikke ? de azt érdemes sorba venni, hogy miért félrevezetőbb egy ilyen összevetés Magyarországon, mint Nyugat-Európában, vagy épp Amerikában.

A tengeri párhuzam nyílván jobban érvényesül és hatásosabb is egy tengeri országban, mint egy szárazföldiben ? márpedig Magyarországnak bár valaha volt tengerpartja, de a magyar gondolkodást sosem hatotta át a tengerpartiság. A magyar nyelvben a ?kalóz" egyértelműen negatív konnotációjú kifejezés, szemben a nagy nyugati nyelvekkel, mint például a franciával, amelyben számos szó létezik a magyar ?kalóz?-ra, és nem mindegyik jelenti feltétlenül ugyanazt. Franciául a bűnöző kalózokra a ?pirate" kifejezést használják, a király, a nemzet szolgálatában álló kalózoknak pedig a ?corsaire" dukál. Ez arra utal, hogy a kalózok megítélése nem volt evidens, azaz egyszerűen mást értenek kalózokon a magyarok és mást mondjuk a franciák.

Nem meglepő módon a kalózkodás nyugati megítélése nagyban függ az adott kalóz és az adott állam kapcsolatától. Az angol Sir Francis Drake például az angolok szemében nemzeti hős, a spanyolok számára pedig egy bűnöző, akinek a fejére II. Fülöp spanyol király 20 ezer dukát vérdíjat tűzött ki. Robert Surcouf, a saint-malói kalóz Anglia királyának okozott komoly károkat, Franciaországban pedig ugyanezért bárói rangot kapott. Ezzel együtt ezek a példák is azt mutatják, hogy egy francia számára a kalózokkal való összevetés nem feltétlenül derogáló, mert a kalóz ugyanúgy lehet briganti, mint szabadságharcos, egy új világ megalapítója, mint a társadalom számkivetettje, egyszerű bűnöző, mint nemzeti ellenálló.

A magyar nyelvben talán a leginkább a ?betyár? kifejezésnek vannak olyan árnyalatai, amilyenekkel a ?kalóz? rendelkezik tőlünk nyugatabbra, de feltehetően ez a párhuzam sem lenne szerencsés. Mégpedig azért nem, mert a pénzügyi spekuláció - akár csak nyelvi - kriminalizálása is nagyon félrevezető. A kalózok ugyanis, kihasználva, hogy a tengereken nem lehetett érvényesíteni a jogot, hogy a tenger egyfajta ex-lex állapotot jelentett, végső soron mégiscsak bűnözőkké váltak. A pénzügyi spekulánsok ezzel szemben jellemzően csak kihasználják a kiskapukat, és nem sértik meg tételesen a törvényeket. A kalózokat személyükben üldözték, a spekulánsok esetében erről nincsen szó, és minden bizonnyal nem is ez lenne a legjobb módja a világ pénzpiacait destabilizáló spekuláció visszaszorításának.

Ha van közös pont, akkor az leginkább abból adódik, hogy a hatékony fellépés a kalózok és a pénzpiacok esetében is megköveteli, hogy azon a szinten történjen szabályozás, ahol az események zajlanak. És ez egyik esetben sem a nemzeti szint.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr885365384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.