Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kevesebb sün, több róka

2014.03.23. 08:30 Pénzügyi Szemle

Nem az a zsenialitás, ha valaki számtalan közgazdasági elméletet dolgoz ki, hanem az, ha pontosan tudja, hogy a való életben éppen melyik modellt kell a gyakorlatba ültetni.

A közgazdászok és gazdaságpolitikusok döntő többsége rendelkezik egy világképpel, rendelkezik egy modellel, melynek mentén igyekszik megtalálni a megoldásokat az elméleti és gyakorlati problémákra. Van, aki megszorítás-hívő, van aki szerint az államnak költeni kell, van aki a jegybanki pénzpumpára esküszik. Valamikor valamiért a legtöbb közgazdász és gazdaságpolitikus beleszeretett egy elméletbe, amit szíve szerint minden alkalommal alkalmazna. Na, ők a sünök. Nekünk viszont rókák kellenek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_72.jpg

A sün ugyanis csak egy szemüveggel rendelkezik, és az egész világot ezen keresztül látja. Van egy kedvenc elmélete a közgazdaságtanról, és szerinte mindig mindenhol ezt kell alkalmazni. Hogy a körülmények és a gazdaság jelenlegi állapota és kilátásai épp egy teljesen más modellt kívánnának, az persze nem érdekli.


Ezzel szemben vannak a rókák, akik több modellben is hisznek, sőt egymásnak homlokegyenest ellentétes modellekben is, és igyekeznek a körülményekhez leginkább megfelelőt kiválasztani. Nem arról van szó tehát, hogy a róka több modellt ismer, hanem arról, hogy több modellben hisz, ez lényeges különbség. A sün is ismer több modellt, de ő csak abban az egy egyben hisz.

Nem arról van szó, hogy vannak a jó modellek és vannak a rossz modellek, hanem arról, hogy van az adott körülmények között eredményesen alkalmazható modell, és van, melyet célszerű egy másik gazdasági helyzetben bevetni.

Dani Rodrik, a Princeton professzora elemzésében rámutat - idézve Isaiah Berlin filozófustól a „sün” és „róka” hasonlatokat -, hogy a gazdaságpolitikusok és közgazdászok legnagyobb hibája nem az, hogy nem ismernek elég modellt, hanem az, hogy képtelenek az adott körülményekhez megfelelőt kiválasztani. Vagyis kevés közöttük a róka és túl sok a sün. A kulcs a körülmények helyes felmérése és az ehhez leginkább passzoló közgazdasági modell kiválasztása, amely képesség manapság sajnos csak egy elenyésző számú rókában van meg.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr155870235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.23. 09:07:06

Agyon van ez bonyolítva már, de nagyon.Egy gazdaság akkor működik,ha van pénzük az embereknek hogy költsenek.Ha nincs pénzük, akkor a gazdaság sem fog működni.Felfedezhetné már valamelyik nagyon okos közgazdász azt, hogy sok ember = nagyobb és erősebb gazdaságot jelent.És nem az elnéptelenedés és a kevesebb ember a kitörés kulcsa.

bankvezér 2014.03.23. 10:01:37

Ezt írja Dani Rodnik, a Princeton egyetem professzora : " ... a gazdaságpolitikusok és közgazdászok legnagyobb hibája nem az, hogy nem ismernek elég modellt, hanem az, hogy képtelenek az adott körülményekhez megfelelőt kiválasztani. "

Én erre azt mondom, hogy ez címeres nagy butaság!
A helyes válasz az, hogy azért nem a megfelelő modellt alkalmazzák, mert más az érdekük !
Ahogy Marx írta : A lét határozza meg a tudatot.
Dani Rodnik, add vissza a diplomádat, wazze ! :))

Melampo 2014.03.23. 16:49:17

"Nem arról van szó, hogy vannak a jó modellek és vannak a rossz modellek." De. Adott körülmények között egy problémának egyetlen optimális megoldása van. A többi nem az. A többi félmegoldás.

mrZ (törölt) 2014.03.23. 20:10:11

A think outside the box nem megy diplomával, a sokéves dogmatikus agymosás (oktatási rendszer alapkövetelményei) kiszelektálja az önállóan gondolkodni képeseket, és megmaradnak a "hívők". Őket hívom "skinner után szabadon" sic:babonásoknak, mivel valamikor összefüggést láttak/tanítottak/tapasztaltak, azontúl annak részükről mindig érvényesnek kell lennie.
Mielőtt kivételnek éreznéd magadat, és telefosnád a fórumot, gondolkozz!

2014.03.24. 16:09:06

@mrZ: Mivel azt írtad hogy gondolkozz, ez nyilván nem nekem szólt.
Én ugyan is nő vagyok, és nekem nem kell gondolkodnom.SSS
süti beállítások módosítása