Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az 500 eurósok mentették meg az eurózónát

2014.03.21. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiába igaz, hogy az 500 eurósokat szinte kizárólag a bűnözők használják, a magas címletű bankjegyek egyszer már megmentették az eurózónát.

Miért van szükség az eurózónában az 500 eurós bakjegyekre? A több mint 150 ezer forint értékű címletet a hétköznapi emberek úgysem használják, miközben az alvilág szereplői előszeretettel tartják megtakarításaikat 500 eurósokban, vagy bonyolítanak le kábítószer illetve fegyver üzleteket. Az 500 eurós ugyanis sokkal jobb, mint a 100 dolláros, ugyanakkora összeg ugyanis heted akkora helyen elfér, ami a készpénzt használó alvilágban igen komoly szempont. Mi értelme az 500 eurósnak, ha azt szinte csak a bűnözők használják? Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_69.jpg

A fenti megállapítások mind igazak, az eurózóna legsúlyosabb válságnapjain ugyanakkor pont az 500 eurós bankjegyek mentették meg a fizetési övezetet az összeomlástól – mutat rá Antti Heinonen, aki 1998 és 2008 között az Európai Központi Bank bankjegyekért felelős igazgatójaként felügyelte az új pénz bevezetését.


A Lehman Brothers csődjét követően a bizalom ugyanis olyan szinten gyengült meg a bankrendszerben, hogy az eurózóna polgárai rekord összegeket vettek ki a pénzintézetekből és tartották megtakarításaikat készpénzben. Látványos bankrohamok és kígyózó sorok ugyan nem voltak, ha azonban nem álltak volna hegyekben az 500 eurósok a bankokban, akkor ezt a hirtelen jött készpénz igényt képtelenség lett volna kielégíteni.

Antti Heinonen hangsúlyozza, hogy az 500 eurósok nélkül a bankrendszer nem tudta volna készpénzre váltani a bankbetéteket, ami súlyos pánikhoz és valódi bankrohamokhoz vezetett volna. Mi lett volna ha… ezt már sosem tudjuk meg, könnyen lehet azonban, hogy a szokatlanul magas címletű bankók nélkül az eurózóna bankrendszere ténylegesen is az összeomlás szélére került volna.

Antti Heinonen éppen ezért úgy látja, hogy az 500 eurósokat komoly hiba lenne kivezetni, és bár való igaz, hogy az alvilág előszeretettel használja a bankjegyeket, a tartalék funkciója olyan erős, hogy nem hogy csökkenteni, de egyenesen növelni kellene a forgalomban lévő 500 eurósok számát. A mindennapi készpénzforgalomban szinte semmilyen szerepe nincs, a tartalékpénz funkciója azonban olyan erős, ami igazolja az 500 eurósok létét… a bűnözők legnagyobb örömére.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr325867410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GhostR 2014.03.21. 09:50:26

Bennem is felmerült hogy minek 500 eurós ha sok helyen az 50-esnél nagyobb címletet el sem fogadnak csak a bankokban, és nekem is az volt az első gondolatom hogy szinte csak illegális bizniszek bonyolítására használják, de azt nem gondoltam, hogy ilyen komoly szerepe lenne tartalékpénzként.

béla a görög (törölt) 2014.03.21. 10:10:43

Nem kell ehhez bűnözőnek lenni...
Elég magyar állapolgárnak lenni aki nem bízik a kormányában. Ami ott bankpánik az itt államosítás+bankpánik. Aztán gyorsan tanulsz te is.

bankvezér 2014.03.21. 10:36:18

"...a tartalék funkciója olyan erős, hogy nem hogy csökkenteni, de egyenesen növelni kellene a forgalomban lévő 500 eurósok számát."

A felhalmozás eszköze a nagycimletű papírpénz lett. A sok idióta meg csodálkozik, hogy bezuhant az arany ára. :)))

2014.03.21. 14:41:04

@bankvezér: Csak szólok, hogy az arany ára megy felfelé.És véletlenül sem akar bezuhanni.

mrZ (törölt) 2014.03.21. 20:47:06

Van benne valami.
Engem kifejezett kérésem ellenére is félezresekkel fizetett ki bank, kb 4 éve. Az elfogadással egyáltalán nem volt probléma. Úgy látom mára már rendszer lett a nagy euró címletek használata.

Az arany ára nem megy felfelé, (inkább lassan inflálódik), a fiat pénzek ára esik drasztikusan.

2014.03.21. 20:55:39

@mrZ: Lehet hogy nem csak az interneten keringő grafikonok alapján kéne tájékozódni.

2014.03.21. 20:56:51

@bankvezér: Túl régóta tart már ahhoz, hogy az legyen.
Ilyen elhúzódó piramisjáték nincs.

bankvezér 2014.03.21. 21:32:15

@Diorella Queen:
A piramisjáték nincs időhöz kötve.

mrZ (törölt) 2014.03.21. 22:25:22

@Diorella Queen:
Ma már minden a netről jön. A céges belső anyag sincs kinyomtatva, és zárt magánhálózat helyett jelszavas webes felületen elérhető. Aztán minő véletlenségből minden kijut a nyilvánossághoz.
Ha tudsz mutathathatsz nekem más forrást.
Azt meg nem értem hogy volt ez válasz a hozzászólásomra, de betudom a kromoszómáknak.

2014.03.21. 23:03:34

@mrZ: Akkor lépjél ki a valóságba és sétálj el egy zálogházba .Elég havonta egyszer.:)

tucano 2014.03.22. 00:32:40

Mekkora baromság az, hogy az 500 euróst csak bűnözők használják. Volt egy normális elemzés erről, hogy az 500 euróst felhasználók 0.00001 százaléka bűnöző ezért meg akarják szüntetni. Svájcban az ezerfrankos bankjegyet használók 0.00001 százaléka bűnöző, az ő véleményük meg az, hogy ennyire kevés miatt szüntessék be?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.03.22. 00:42:16

@Diorella Queen: Felfelé? az elmúlt héten 50 dollárt esett. Decemberben többéves mélyponton volt, 1190 körül. (Ma 1330). Igaz, egy éve 1900 is volt, de azóta csak zuhan....

neoteny · http://word.blog.hu 2014.03.22. 02:55:04

@Eltévelyedés:

1) Ha decemberben 1190 körül volt és ma 1330, akkor az hogy egy éve "csak zuhan" nyilvánvalóan nem igaz.

2) goldprice.org/charts/history/gold_10_year_o_eur.png

sigma01 2014.03.22. 06:38:33

B+.
Ma reggel megtudtam,hogy bűnöző vagyok..Asszem pár köteget gyorsan becserélek 100 meg 50 eurosra...
Ilyen idióta megközelítést.
Mibe tartsam,bitcoinban?
Bankban forintban biztos nem.

Russell Coutts 2014.03.22. 07:40:55

Ekkora baromságot...
Két hete vettem az "új" autót. A használt autókat azért általában kp-ban fizeti ki mindenki. Kérdés sem merült fel, hogy
- a bankból nem 500-asban veszem fel a pénzt
- a kereskedő nem fogadja el

Épp akkor néznének bűnözőnek, ha 15-20-25000 Eurot 10-20-50-es címletekben akarnál kifizetni :)

Ugyanez van, amikor pl. kauciót kell letenni egy lakásért/házért...

Az igaz, hogy az ebédért nehezen tudnék fizetni vele a menzán. :) De ez nem a "bűnözők" miatt van...

tobias2 2014.03.22. 09:10:50

Minden pénzt be kell tiltani, mert a bűnözők használják a kisebb címleteket is! Ha nincs pénz, megszűnnek a pénzrablások is. Vannak még további ötleteim, akit érdekel.

bankvezér 2014.03.22. 09:41:32

@tobias2:
Engem érdekelnek az ötleteid. :))

2014.03.22. 09:57:50

@tobias2: Engem is érdekel.
Főleg az érdekelne, hogy ha nem lenne pénz, akkor mivel tudnám kifizetni a lomi piacon lévő eladót?

És most elképzeltem hogy a piacon lévő összes eladó és vevő elkezd barterezni.

Melampo 2014.03.22. 11:14:26

A pénz egy kétpólusú konstrukció. Akkor és úgy születik, ha valakinek tartozunk valamivel és ez a valaki jogosan követelheti tőlünk ezt a valamit. Tehát a két kritérium együttes megléte szükséges ahhoz, hogy megszülessen a pénz.
Ha ezt az információt valamilyen formában rögzítjük és mindketten tanúsítjuk és ennek az információnak a valóságtartalmát rajtunk kívül is mindenki elismeri, akkor megszületett a pénz. Ebből egyenesen következik, hogy ennek a pénznek az értékét az határozza meg, hogy az információ pontosságát mennyire hiszi el a pénz elfogadója. Aki ezt az információt bármilyen módon manipulálni tudja, az határozza meg a pénz értékét.
Az az anyag ami ezt az információt hordozza az érték szempontjából indifferens. Az, hogy ezt az információt aranyba vésik, papírra nyomtatják, vagy csak néhány bitnyi jel egy mágneslemezen az mindegy. Az információhordozó anyag nem ehető, iható, semmire sem jó, használati értéke önmagában legtöbbször nincs, vagy minimális.
Az, hogy a tömeg melyiket használja csak olyan különbség mint amikor a birkacsordát ez egyik akolból a másikba terelik.

bankvezér 2014.03.22. 11:28:13

@Diorella Queen:
Itt szólok, hogy a piroslap című blogról kitiltott a mezőgazdaságban dolgozó szerző.
Az lehet az oka, hogy leírtam a véleményemet a programjával készített, Orbánt hibásan ábrázoló képről.

bankvezér 2014.03.22. 11:36:33

@Melampo:
Tetszik ez az eszmefuttatás. Bár abban nem teljesen értek egyet, hogy mi határozza meg a pénz értékét !
Tény, hogy a pénz értékét manipulálni lehet, de hogy mi határozza meg alaphelyzetben az értékét, azt nem fogalmaztad meg, pedig az lényegesebb kérdés.
És mondjunk ki még egy alapigazságot : Az arany nem pénz, hanem áru! Ennek megfelelően az árát a kereslet-kínálat aránya határozza meg.

2014.03.22. 12:28:57

@bankvezér: Lehet hogy meglátta benned az agitátort.:)

bankvezér 2014.03.22. 12:50:12

@Diorella Queen: Milyen agitátort? :((
Az az agrárdolgozó nemlétező dolgokat is lát? :))
süti beállítások módosítása