Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hogyan hatástalanítható a nyugdíjbomba?

2014.03.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

Egy elöregedő társadalomban a nyugdíjasok nem sok jóra számíthatnak, a legjobb, amit tehetnek, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat és előtakarékoskodnak.

Az Egyesült Államokban 1950-ben még csupán a lakosság 8,1 százaléka volt 65 éven felüli, 2000-ben ugyanakkor már 12,4 százaléka, amely arány a becslések szerint 2050-re 20,9 százalékra emelkedik (lásd lenti táblázat). A társadalom elöregedése alapján egyértelmű, hogy egyre kevesebbnek kell összedobnia a nyugdíjat egyre többnek, ami jelentős feszültségekhez fog vezetni az amerikai – és minden hasonló demográfiával bíró – társadalomban. A legfőbb gond az, hogy a nyugdíj egy tipikusan hosszú távú probléma, vagyis a 2050-re várható gondokra már most meg kell találni a megoldást. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_65.jpg

James M. Poterba, az amerikai NBER kutatóintézet közgazdásza tanulmányában hangsúlyozza, hogy az elöregedő társadalomból adódó problémák elsősorban az alsó jövedelmi harmadban fognak jelentkezni. Ott ugyanis idős korban a nyugdíjasok jövedelmének döntő hányada az állami nyugdíj, vagyis ha az állam csökkenteni kényszerül a nyugdíj-kifizetéseket, az elsősorban az alsó jövedelmi harmadban fog lecsapódni.


Az elkerülhetetlennek tűnő társadalmi feszültségek enyhítése érdekében két lehetséges megoldás adódik. Az első, hogy az egyének - különösen, akik fiatalon az alsó jövedelmi harmadban élnek – saját kezükbe veszik a sorsukat, és az állami nyugdíj mellett magán megtakarításokkal is készülnek az idős korra. Itt ugyanakkor számos probléma jelentkezik: az alsó jövedelmi harmadban élők ugyanis átlagosan alacsonyabb képzettséggel rendelkeznek, mint a felsőbb harmadokban, képzetlenül pedig nem hogy jobban fizető állásokba nem lehet elhelyezkedni, de egy felelős, több évtizedre szóló megtakarítási terv összeállítása sem tűnik reálisnak.

Viszont ha az alsó jövedelmi harmadban szereplők saját erőből képtelenek többet takarékoskodni a nyugdíjas évekre, az elöregedő társadalom miatt pedig csökken az állami nyugdíjkifizetés mértéke, akkor ez a réteg komoly életminőség-romlás elé néz. Itt jön képbe a második megoldás, vagyis az, hogy az állam a nyugdíjak megállapításakor kiemelt helyen kezeli az alsó jövedelmi harmadba tartozókat, és nyugdíj-átcsoportosítást hajt végre a javukra, mégpedig a felső jövedelmi harmad kárára.

A kérdés természetesen az, hogy az amerikai állam képes és legfőképp hajlandó lesz-e erre a jövedelem-átcsoportosításra. Erre természetesen felelőtlenség lenne jóslatot adni, a kutató ugyanakkor azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy aki csak teheti, igyekezzen előtakarékoskodni, teljesen bizonyosan kijelenthető ugyanis, hogy egy elöregedő társadalomban a jövő nyugdíjasai - pénzügyi szempontból természetesen - csakis rosszul járhatnak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr465859853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2014.03.19. 09:51:55

Hogyan? Jogosultság szigorítása, kifizetett összeg a tényleges szolgálati időtől jobban függjön, korhatár emelése. kezdetnek...

mrZ (törölt) 2014.03.19. 10:12:27

"...hogy aki csak teheti, igyekezzen előtakarékoskodni,..."
Mit jelent az előtakarékosság?
Mert nekem pl, >3 gyerek, kertes ház, független vállakozás, energia függetlenség, egészség, többlet tudás, etc... . Megfelelően megalapozott többgenerációs család, baráti társaság, szövetkezet, szövetség esetén nincs szükség pénzügyi nyugdíj előtakarékosságra.
Aki pénzügyi értékmegőrző/gyarapodó befektetésekben gondolkodik az készüljön a szegénységre, túl sok a martalóc élükön az állammal.

bankvezér 2014.03.19. 13:12:36

Most már nagyon unom az amerikai közgazdászok sírását az amerikai nyugdíjasok problémájának megoldása ügyében !
Ezért egy végleges megoldást javasolok :
Vigyék hajókirándulásra a Floridai öbölbe a nyugdíjasokat és dobálják őket a vízbe ! A cápák majd gyorsan megoldják a nyugdíjas problémát.

Késapati Tamás 2014.03.19. 16:41:41

igen, amerikában az alsó harmadot, nálunk meg a jóval nagyobb elvonás miatt az alsó és a középső harmad jó részét is érinteni fogja

saci02 2014.03.19. 17:21:22

Egyetlen megoldas van: a korhatar emelese...

Késapati Tamás 2014.03.19. 17:58:39

@saci02: de az csak munkahelyek növekvő számával értelmes különben semmire sem jó

elwood 2014.03.19. 18:17:57

hogy hogy nem tudják megoldani ? selmeczyt megkérdezték már ?

kpityu2 2014.03.19. 18:51:05

A piaci megoldás az, hogy jégre tesszük a fókabőrt megrágni képtelen öregeket.

Sir Galahad 2014.03.19. 19:17:24

Engem kevéssé érdekel az amerikai nyugdíjprobléma - a magyar annál inkább.

A magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó jellegű. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok nyugdíjukat az akkor éppen aktívan járulékából kapják. Ebből adódik a fenntarthatatlansága (egyre kevesebb aktív, egyre több nyugdíjas).

Azon túl, hogy a rendszer apró elemeit módosítva nyerhetünk némi időt az összeomlásig (jogosultság szigorítása, korhatár emelése, költségvetési pénzek bevonása, stb.), igazából 2 megoldás van.

1: A felosztó-kirovó rendszert lecserélni az egyéni öngondoskodásra. Ez felveti azt a problémát, hogy az a rengeteg ember, aki a váltás pillanatában már nyugdíjas, mi a fenéből kap a későbbiekben nyugdíjat, meg azt, hogy a magyar jövedelmi viszonyok nagyrészt nem teszik lehetővé a takarékoskodást.

2: A felosztó-kirovó rendszert megtartva egyszerűen összekötjük a járulékfizetőket a nyugdíjasokkal, azaz mindenki a szerint kap nyugdíjat, hogy az általa felnevelt utódok mennyi járulékot fizetnek be. Ezzel az a gond, hogy akik nem neveltek gyereket, nyugdíj nélkül maradnak. Más kérdés, hogy ők nyilván kevesebbet is költöttek, pont mert nem neveltek gyereket, így lehetne azt mondani, lettek volna szívesek a megtakarítást félretenni.

Nekem a 2. a szimpatikusabb megoldás, de szívesen veszem azt is, ha valaki átvágja a gordiuszi csomót egy harmadikkal.

2014.03.19. 20:14:16

Be fogják dobni a nanorobotokat.
Ez 100%.
Majd beleteszik valami olyanba, amit csak az idősebb korosztály fogyaszt rendszerint.

paráznabillegető 2014.03.19. 20:15:33

@Sir Galahad: ehun!
szarnak bele, csak nem dőlbe a következő választásokig, aztán majd csak lesz valahogy, addig meg mehet a szokásos hablaty: elmúltnyolcév, gyurcsányahibás, luxusprofit, rezsiháború.
igen nagy kár, hogy "a nyugdíjasoké a jövő!" már feledésbe merült...

2014.03.19. 20:17:12

@Sir Galahad: Harmadik megoldásként szóba jöhetne az, hogy aki betöltötte a 65-öt, az szabadon és büntetlenül kukázhat!:)

Késapati Tamás 2014.03.19. 20:17:21

@Diorella Queen: "Majd beleteszik valami olyanba, amit csak az idősebb korosztály fogyaszt rendszerint. "

unokákat:P

2014.03.19. 20:18:37

@Késapati Tamás: É-Korea.
Én simán elhiszem a hírt mellesleg.

2014.03.19. 20:20:34

Én nem tervezek nyugdíjba menni.Addig fogok dolgozni,míg össze nem esek.
Aztán a testemet felajánlom a szegedi tudományegyetemnek ,így nem kell temetni az utódnak.D
Elvégre én egy biológiai csoda vagyok.

na4 2014.03.19. 20:35:58

Az állami nyugdíjakat törölni kell. A nyugdíját mindenkinek magának kell összegyűjtenie. Ez sokkal igazságosabb, és fenntartható. "Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát."

Sir Galahad 2014.03.19. 22:22:48

@na4: Az kiváló lesz. Onnantól senki nem vállal gyereket, inkább félreteszi a pénzt öreg napjaira. 2 generáció, és Magyarország kiürül.

bankvezér 2014.03.19. 23:25:40

@Sir Galahad:
Majd a semmirekellő Orbán-purdék fognak szaporodni. :(((

gtri 2014.03.20. 02:12:18

iszen hazánkban annyi, de annyi szabad munkahely van! A fiatalok nem is tudnak választani a rengeteg munkahely közül! :) A legnagyob próblémánk, hogy a vállalatok HR-esei hiába kutatnak munkaerő után, az istennek sem találnak jelentkezőket. Kénytelenek leszünk a munkerőhiány enyhítésére külföldről csábítani embereket magyarországra. :):)

Komolyra fordítva a szót. Mennyi a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében? 27 %? Még töb gyerek kell? Erőltetik a 19. századi modellt, legyen sok gyerek. Az, hogy a világ már régen az automatizálás korába lépett, az cseppet sem zavar senkit.
Éppen elkezdődött a nyugdíjkorhatár emelése. A munkában maradó nyugdíjasok részben kiszorítják a munkaerőpiacra belépni akaró fiatalokat. Majd jön az isteni szikra: támogatni kell a fiatalokat a munakerőpiacra való belépésben, adjunk valamilyen kedvezményt a fiatalokat alkalmazó cégeknek. De ugyanakkor védjük a nyugdíj előtt állókat is, bevezetjük a védett kor intézményét. Tényleg azt hiszik, hogy minden megy egyszerre? Az öregek tovább dolgoznak és a fiatalok ia találnak munkát? Országos hír, ha nyílik egy pelenkagyár, ami 150 embernek ad munkát, miközben ellát vagy 80 országot pelenkával (""az itt gyártott pelenkák a magyar piacon és az unió egyes országaiban, a közép- és kelet-európai, a közel-keleti és az afrikai régió országaiban kerülnek majd forgalomba. A beruházás 150 új munkahelyet teremt") 150 ember el tud látni 100 milliót pelenkával. Tényleg azt hiszik, hogy ilyen termelékenység mellett mindenkinek lesz munkája és fog fizetni nyugdíjjárulékot?

Vagy pl. az oktatás költségei emelkednek és egyre nagyobb részét hárítják rá a családokra. Majd jön az isteni szikra, hogy növelni kell a családok támogatását, hiszen pl. emelkednek a családok oktatási költségei. :) Minden kormány eljátssza a "hol itt támogatunk, hol ott támogatunk" játékot. Kísérletezzenek csak, a globális trendeknek úgysem lehet megálljt parancsolni. A modern világban nem születik annyi gyerek, mint amennyit a népboldogítók szeretnének. Ezt el kellene fogadni és nem hiábavalóan küzdeni ellene. Nem egy letűnt kor demográfiai viszonyait kell visszahozni, hanem alkalmazkodni a mai viszonyokhoz.

gtri 2014.03.20. 02:14:55

iszen=Hiszen
magyarországra=Magyarországra

nyuggernyúzó 2014.03.20. 09:09:14

Nagyon egyszerű a megoldás. Meg kell szüntetni a nyugdíjrendszert. A járulék ott marad annál, aki megtermelte és majd ő eltartja az öregeit.

nyuggernyúzó 2014.03.20. 09:13:14

@Sir Galahad: Ez baromság. Az idősellátáshoz normálisan felnevelt gyerekek kellenek, nem félretett pénz. Mire mész azzal, ha van egy rakás pénzed, de nincs, aki dolgozzon? Elöregedő országban a megtakarítás elveszti az értékét.
Nem fog kirülni az ország, hanem eltűnik az életképtelen magyar nép.

nyuggernyúzó 2014.03.20. 09:15:01

@gtri: Meg kell szüntetni a minimálbért és lesz munka. Ázsiában sokan havi 30 ezer Ft-ért is törik magukat. Egy kelet-európai semmirekellő miért keressen többet? Rengeteg ember munkaerje nem ér többet ennyitől.

Melampo 2014.03.21. 09:04:38

Az tök mindegy, hogy milyen nyugdíjrendszer van, mert a nyugdíj alapvetően egy baromság. A mai megtakarításod egy követelés az állam összes polgárával szemben amit majd negyven év múlva akarsz érvényesíteni a mai polgárok utódain. Azok csak annyit tudnak majd ebből törleszteni amire az akkori gazdasági viszonyok között erre lehetőségük lesz. Ez csak annak a pénzügyi rendszernek jó aki negyven évig használj a megtakarításaidat, bezsebeli a hozadékát és röhög rajtad.
Hogy negyven év múlva mi lesz, azt leszarja.

2014.03.23. 08:30:00

@nyuggernyúzó:
Meg kell szüntetni a minimálbért és lesz munka. Ázsiában sokan havi 30 ezer Ft-ért is törik magukat. Egy kelet-európai semmirekellő miért keressen többet? Rengeteg ember munkaerje nem ér többet ennyitől.

Válasz erre;

Én egészen biztos, hogy nem kelek fel neked 30 ezerét és nem fogom a szart pucolni utánad ennyiért.
Akkor elmegyek és ellopom tőled azt,amire szükségem lesz.És nem lesz lelkiismeret furdalásom sem.És dühös is leszek rád pluszban, méghozzá azért, hogy nem lövetsz bele a Dunába inkább, hanem hagysz lassú kínhalált halni.Egy igazi rohadék vagy és remélem hogy felmászik a seggedbe egy 30 centis légyölő pókszázlábú!
süti beállítások módosítása