Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az EKB vásárolja fel Amerikát!

2014.03.17. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az Európai Központi Bank nagy tételben amerikai állampapírokat vásárolna, azzal gyengítené az eurót, felpörgetné az inflációt és a gazdasági növekedést.

Az eurózóna inflációja 0,8 százalékra lassult, ami nemcsak hogy messze van a célként megjelölt 2,0 százaléktól, de azt is jelenti, hogy a periféria országok a defláció szélére sodródtak. A közgazdászok egy része úgy gondolja, hogy ez komoly veszély az eurózónában. Emellett ugyancsak a periféria országokban továbbra is versenyképességi problémák vannak, arról nem is beszélve, hogy a munkanélküliség még mindig magas a zónában, a gazdasági növekedés pedig akadozik. A fenti problémák mind megoldhatóak lennének akkor, ha az EKB lazítana a monetáris politikán. A kérdés csak, hogy milyen módon. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_66.jpg

Az EKB kamatot vágni tovább már nem tud, és nem vásárolhat nagy tételben európai állampapírokat sem. Ezt azon túl, hogy az uniós jog nem engedi, a németek sosem hagynák jóvá. A periféria országok állampapírpiacait ugyanakkor ma már nem kell megtámasztani, hisz ezek a piacok stabilizálódtak, az államadósságok fenntarthatósága ma már nem jelent problémát az eurózónában (tegyük hozzá, hogy egyelőre).


A fő gond tehát az alacsony infláció, a gyenge növekedés és a periféria versenyképessége. Jeffrey Frankel, a Harvard professzora úgy látja, hogy ezek a problémák egyetlen jól irányzott lépéssel megoldhatók: az EKB-nak amerikai állampapírokat kell vásárolnia! Elsőre talán szokatlannak tűnik az ötlet, kicsit jobban kifejtve azonban el kell ismerni, hogy van benne logika (az, hogy mennyire megvalósítható, természetesen már egy másik kérdés).

Az ötlet lényege az, hogy ha az eurózóna szeretné beindítani a maga pénznyomdáját, akkor az EKB-nak frissen nyomtatott eurókból értékpapírokat, többnyire államkötvényeket kellene vásárolnia. Ha nem vehet európai állampapírt, akkor vegyen amerikait, ezt a professzor szerint nem tiltja semmilyen európai jogszabály. A tranzakciók során az EKB eurót adna el és dollárt venne a devizapiacon, amely dollárokból vásárolná meg az amerikai állampapírokat.

Az euró gyengülne (a dollárral szemben) az eladások nyomán, ami egyrészt segítene felpörgetni az inflációt, másrészt segítené az exportszektor fellendülését, ami lökést adhatna a gazdaságoknak és hozzájárulna a munkanélküliség csökkenéséhez is. Végezetül meglenne az az előnye, hogy a nemzetközi kereskedelemben javítaná az eurózóna perifériájának versenyképességét, ami szintén óriási előnnyel bírna.

A válság kitörését követően jó néhány ország igyekezett gyengíteni a saját devizáját, ami elindított egy devizaháborút a legnagyobb jegybankok között. Ez a devizaháború pedig értelmetlenné tette a devizagyengítéseket, hiszen ha mindenki gyengíti a saját pénzét, akkor végül senki sem jut sehova. Most azonban változott a képlet, a Fed ugyanis elkezdett visszavenni a laza monetáris politikából, az amerikai jegybank tehát kiszállt a devizaháborúból. Az EKB-nak így, a legerősebb jegybank kiszállásával remek lehetősége lenne arra, hogy eredményesen gyengítse az eurót, és ezzel helyzetbe hozza az eurózónát, vagyis egyszerre pörgesse fel az inflációt és a gazdasági növekedést. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr515860066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melampo 2014.03.17. 10:17:16

Ha nem túl nagy kérés, akkor szeretnék megismerkedni személyesen is cikk szerzőjével. Ezt a szemkápráztató pofátlanságot szeretném eltanulni tőle.

chauvin 2014.03.17. 13:40:24

És persze az amerikai állampapírok lejártakor az ellenkező folyamat indulna be, az euró visszaerősödne... Így csak el lett napolva a probléma, nem megoldva. Bár legalább lenne idő megoldani.

bankvezér 2014.03.17. 14:40:21

@Melampo:
Az eredeti szerző, Jeffrey Frankel, a Harvard professzora . Ott kell keresned. :)))

bankvezér 2014.03.17. 15:12:25

Jeffrey Frankel, a Harvard professzora azt a feladatot kapta az amerikai kormánytól, hogy beszélje rá az unió döntéshozóit, az amerikai állami költségvetési hiány finanszírozására.
Amerika, az uniótól kapott pénzből fejlesztené, versenyképessé tenné a gazdaságát, míg az unió a pénz hiánya miatt ( hiszen amerikai államkötvénybe fektették a pénzt) nem tudna fejlődni, hanem csak stagnálna, és lemaradna, aminek végzetes következményei lennének, az unióra nézve.
Ezek a tények. A professzornak azonban éppen az ellenkezőjét kell elhitetnie az unióval. Ezért írta meg a tárgyi tanulmányát.

mrZ (törölt) 2014.03.17. 17:03:50

Észre vettétek hogy a cikkíró befűzte a maga mondandóját is? Nem hiába baszogattuk őket a simlis propaganda miatt?

A poszthoz:
Miért ne? Nem lehet megállni, mert a bővülő források nélkül bedől az euró néven futó piramis játék. A bankár még mindig humánusabban veszi el mint a panzergeneral.

bankvezér 2014.03.17. 17:39:23

@mrZ:
Mintha nem ugyanazt azt a posztot olvastuk volna...

mrZ (törölt) 2014.03.17. 18:47:44

@bankvezér:
Az euró a német(+holland) export alapja, biztosítja a bankok és államok bővülő forrásait újabb cuccok megvásárlásához. És a németek(+hollandok) egyre erősebbek-fejlettebbek lesznek, és egyre nagyobb a termelésből és termékfinanszírozásból a haszon(papíron!!), amin egyre több mindent tudnak felvásárolni, és tovább növelhetik az euró mennyiséget,amivel még tovább adósíthatják el a szövetségeseket(áldozatokat). A kisgömböc kinőtte az eu-t, ukrajna láthatólag nem érdekli, (molotov-ribbentrop 2), új piacokat nem talál politikai okokból, az usában pedig mindig szívesen látott volt bármilyen termék ha csak értéktelen papírokat (igéretet) kell adni érte. Így a transatlantic únió is egyre közelebb kerül, az meg az jenkik régi álma, mert ideje felváltani a nato nevű pórázt valami kevésbé agresszívval.

A us kötvény vásárlás(kölcsön) lehetővé teszi az usának az import finanszírozását, eléggé lelohadt a föld többi részén a vásárlási hajlandóság, arrafelé az 5% hozam az elfogadott minimum.

Ilyen amikor két török münchausen báró egymásra talál.

vpmegyei 2014.03.17. 20:00:46

Bezzeg a magyar állampapírokat nem fogadja el fedezetként az EU, ezért vagyunk bóvlik. Tehát egy idegen hatalom pénzének erősítése helyett az EKB inkább vegyen Forintot.

bankvezér 2014.03.17. 20:03:41

@mrZ: Hibás az elméleted. :(

Melampo 2014.03.18. 10:15:53

@mrZ: Így van. Németország lassan utoléri Kínát nettó bevételben és nem nagyon van már hová befektetnie a felesleges tőkéjét. Kína, Oroszország és még sokan mások is egyre pánikszerűbben szabadulnak a nyilvánvalóan fedezetlen amerikai papírjaiktól. Ezt a lavinát mindketten, az amerikaiak meg a németek is meg szeretnék állítani, mert ha ez elkezd görögni annak mindenképpen katasztrófa lenne a vége. Csakhogy a német tőkének nem nagyon érdeke, hogy értéktelen amerikai papírokra cserélje a saját többé kevésbé behajtható követeléseit.

bankvezér 2014.03.18. 10:43:51

@Melampo:
"...a német tőkének nem nagyon érdeke, hogy értéktelen amerikai papírokra cserélje a saját többé kevésbé behajtható követeléseit. "

Úgy látom, mégis csak az én véleményemet osztod. :))
De így helyes, mert megalapozott gondolatokat írok.

mrZ (törölt) 2014.03.18. 11:47:10

@Melampo: @bankvezér:
Érdeke nem érdeke ez van.
A német elit elfogadta az usa pórázt(keep germany down, and russia out), az amik meg szívesebben tudják a németeket az ő oldalukon.

>>De így helyes, mert megalapozott gondolatokat írok.
Kell ahhoz még 10-20 év.

>>...a saját többé kevésbé behajtható követeléseit.
Ez a ponzi lényege, ennek elfedése az újabb vásárlásokkal.

bankvezér 2014.03.18. 12:09:58

@mrZ:
"A német elit elfogadta az usa pórázt(keep germany down, and russia out), az amik meg szívesebben tudják a németeket az ő oldalukon. "

Látod, már ebben is tévedsz. Mert Európa a saját érdekei szerint halad. Nem ok nélkül szidják az USA-ban az Európai Uniót.

2014.03.18. 15:50:54

Vegyék csak a kínaiak az amcsi papírokat.
Váljék egészségükre.
süti beállítások módosítása