Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Frankhitelek: csak a profitérdek ne lett volna

2014.03.09. 08:31 Pénzügyi Szemle

Nagyon jó, hogy vannak közgazdasági elméletek, viszont az egész semmit sem ér, ha az egyébként működőképes modelleket felülírják a rövid távú személyes érdekek.

A válság kitörését követően számtalanszor olvashattuk, hogy a közgazdász szakma és a modern közgazdasági elméletek alaposan leszerepeltek, mert sem arra nem voltak képesek, hogy előre jelezzék a bajokat, sem arra, hogy hatékony megoldási javaslattal szolgáljanak. Joseph E. Stiglitz és George Akerlof Nobel-díjas közgazdászok ugyanakkor úgy látják, hogy egy soha véget nem érő küzdelem okozta a válságot, amely a meglévő közgazdasági elméletek és a személyes érdekek között dúlnak. Az eredeti elemzés itt érhető el.
posztba_nagy_56.jpg
A professzorok úgy látják, hogy a közgazdászokra, modellekre és elméletekre szükség van épen úgy, ahogyan a közgazdaságtan fejlődésére is, a szakmának ugyanis minél többet meg kell tennie annak érdekében, hogy a gazdaságpolitikusok minél megalapozottabb döntéseket hozhassanak. A gond nem is ott van, amikor az adott elmélet vagy modell téved – hisz a tévedés és a hiba minden szakmának a természetes velejárója -, hanem ott, amikor egy helyes és működőképes elméletet mellőznek. És teszik ezt természetesen a rövid távú személyes érdekek miatt.


A közgazdaságtan ekkor valóban képtelen megoldást kínálni a bajokra. Gazdasági válságok során pedig a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy egy közgazdasági modell csődöt mondott, hanem sokkal inkább arról, hogy a döntéshozókat a helyes útról letérítették a rövid távú személyes érdekek. Ekkor alakulnak ki ugyanis a buborékok, vagyis a fenntarthatatlan folyamatok, melyek során gyakran pontosan tudják a tűzhöz közel állók, hogy baj lesz, a rövid távú profitérdek azonban jellemzően olyan erős, hogy elhallgattatja a kétkedőket.

Mi magyarok leginkább a frankhitelek kapcsán tanultuk meg ezt a leckét. Hiába mondja ki ugyanis a közgazdaságtan, hogy nem létezik ingyenebéd, vagyis hosszabb távon nem maradhat fenn egy olyan rendszer, melyben az egyik devizában dupla akkora a kamat és a törlesztőrészlet mint a másikban. Ebben a rendszerben a közgazdasági elmélet szerint előbb-utóbb ki kell egyenlítődniük a terheknek. Esetünkben ez a kiegyenlítődés a devizaárfolyamon keresztül történt meg, vagyis úgy, hogy a forint jelentősen gyengült a frankkal szemben. Már a hitelezés csúcspontján többen érezték, hogy ebből baj lesz, a rövid távú profitérdek azonban ismét közbeszólt.

Ha az önző érdekek mindig közbeszólnak, akkor lehetséges, hogy teljesen felesleges elméleteket és modelleket alkotni? - teszik fel a kérdést a professzorok, válaszként ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy elméletekre és modellekre, valamint a közgazdaságtan fejlődésére mindig is szükség lesz. Az emberiség ugyanis egyre többet tud meg a piacok működéséről, a hatékonyságról és a buborékokról, és egyre eredményesebben kezeli az egyes válságokat még akkor is, ha a személyes érdekek gyakran közbeszólnak. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr155841682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.09. 09:16:36

Magyarországon talán max. 20 ember látta előre, hogy mi lesz a devizahitelezésből, engem beleszámolva.

A többieknek gőze nem volt róla. Beleértve sok tízezer embert, aki a közgázon vagy a pszf-en végzett, velem ellentétben.

A US ingatlanhitel buborékot pedig még kevesebben látták előre, pedig pontosan ugyanarról szólt. Ezt én sem láttam előre, de állítólag volt, aki igen.

Az a dolog, amiről 20 ember lát előre, a többi meg nem, be fog következni. Azért, mert nem fognak a 20 embernek hinni, a többségre fognak hallgatni.

Ma is vannak Magyarországon olyan emberek (szakértők), akik szerint a devizahitelezés egy jó ötlet volt...

bankvezér 2014.03.09. 10:05:55

A tisztelt blogger azon fejtegetése,ami a tanulmányhoz kapcsolódik, egy ótvar marhaság. :((

"Mi magyarok leginkább a frankhitelek kapcsán tanultuk meg ezt a leckét. Hiába mondja ki ugyanis a közgazdaságtan, hogy nem létezik ingyenebéd, vagyis hosszabb távon nem maradhat fenn egy olyan rendszer, melyben az egyik devizában dupla akkora a kamat és a törlesztőrészlet mint a másikban. "

1.Nem is frankhitel, hanem forint!
2. De még ha frankhitel lenne is... a frankárfolyama ugyan emelkedett, de a kamata éppen annyival csökkent,hogy ezt az emelkedést ellensúlyozza. Éppen azért történik ez a csökkenés, mert nincs "ingyenebéd"! De ezt a kamatcsökkenést letagadják a magyar bankok, ez bizonyítja azt, hogy itt bizony közönséges csalásról van szó, és nem pénzpiaci folyamatokról!!! Persze jönnek itt egyes csalók holmi CDS-sel(hitelbiztosítási díj) .
Csakhogy ingatlan fedezettel bebiztosított hitelt nem kell még tovább bebiztosítani, tehát nem lehet CDS sem !
Szóval sehogyan sem áll össze a kép. Bármerre is indulunk el, mindig hazugságba torkollik a dolog. 3. De a lényeg ,hogy az adós csak forintot kapott,és ezért csak forintot és csak annyit, amennyit kapott lehet tőle kölcsönként visszakövetelni. (És természetesen a jogosan felszámított kamatot is.)
4. A magyar bankárok a "deviza"-hitelezés során óriási hibákat vétettek,és bűnöket követtek el.
Most a kormánynak és a Kúriának kell a törvények MEGSZEGÉSÉVEL, BE NEM TARTÁSÁVAL megvédeniük a hibázó és bűnöző bankokat.
Ez itt mi (bankárok) diktatúránk!

bankvezér 2014.03.09. 10:08:45

@Dörnyei József:
"Ma is vannak Magyarországon olyan emberek (szakértők), akik szerint a devizahitelezés egy jó ötlet volt... "
Esetleg név szerint?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.09. 10:51:08

@bankvezér:
Olvasgass blogot. Nekem vannak személyes ismerőseim, akik banknál dolgoznak, középmanagerként és szerintük vissza kellene hozni a devizahitelezést.

bankvezér 2014.03.09. 11:21:01

@Dörnyei József:
Mit hoznának vissza ? Hiszen nem is volt igazi devizahitelezés.
Bizonyára az igazi devizakölcsönre gondoltak. De persze nem svájci frankra, ugyanis a CHF trendszerűen átlagban 8-9 százalékot erősödik évente a forinthoz képest. Igazából dollárban lenne értelme, vagy yenben, esetleg euróban. Na persze, ha a bank következmények nélkül csalhat, akkor mindenféle devizakölcsönnel rosszul jár adós.

bankvezér 2014.03.09. 11:21:59

@Dörnyei József:
Melyik blogot kellene olvasnom?

mahet 2014.03.09. 16:45:21

@Dörnyei József: Miért kellett betiltani a devizahitelezést? Értem, hogy mostanában divat szellemi fogyatékosként kezelni az embereket, de ha én vállalom a kockázatot akkor mégis milyen alapon mondja az állam, hogy nem szabad?

Az ejtőernyőzést még nem tiltották be? Pedig az is nagyon veszélyes.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.09. 17:15:16

@bankvezér:
Hát például ezt. Meg is jelent egy devizahitel melletti komment. De olvasd még pár napig, lesz több is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.09. 17:17:08

@mahet:
Ugyanazért, amiért a kemény drogot. Ugyanakkora kárt tud okozni a szerencsétlen pénzügyi idióták között, mint a kemény drog. A lakosság több, mint 90%-a pénzügyi idióta Magyarországon. Máshol sem sokkal kisebb ez az arány.

Tudom, hogy a következő bejegyzésed a kemény drogok legalizálása lesz. :-)

bankvezér 2014.03.09. 18:43:10

@Dörnyei József:
" A lakosság több, mint 90%-a pénzügyi idióta Magyarországon. "

A legnagyobb marhák azonban azok, akik a szerződéseket írták.
Minden szerződésben van vagy 4 pont, ami miatt külön-külön is érvénytelen a szerződés ! :))
Pedig olyan emberek írták ezeket, akiknek ez a foglalkozásuk és olyanok ellenőrizték a szerződéseket, akiknek szintén ez a munkájuk ! :))
Ehhez képest nincs már jelentősége, hogy az igazán hozzá nem értő ügyfelek agyát átverték. Mert a sajátjukat leginkább, hiszen érvénytelenek a szerződések!
Mint már írtam, a kormány és a kúria súlyosan megsértik az érvényes magyar törvényeket a bankok érdekében. A kormánynak a bankokra szüksége van, mert a bankok, a kormány adóbeszedői ! Ezt már csak az agymosott elmebeteg Fidesz-rajongók nem látják.
Ez a mi (bankok) diktatúránk és minden jel szerint a választás után is az marad !
süti beállítások módosítása