Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A gyermekeink jobban élnek majd?

2014.03.08. 08:31 Pénzügyi Szemle

A Harvard professzora szerint a feltörekvő piacokon szinte biztosan javuló életkörülményeket hoznak a soron következő évtizedek, a fejlett világban azonban már nem biztos.

Nem lett igazuk azoknak a közgazdászoknak, akik évtizedekkel ezelőtt a kapitalizmus bukását jósolták, ez a gazdasági rendszer ugyanis elképesztő hatékonysággal járult hozzá a gazdasági növekedéshez és a jövedelmek gyarapodásához – véli Kenneth Rogoff, a Harvard professzora. Elismeri, hogy a tőke egyre inkább magához vonzza a jövedelmeket, amit kiválóan mutat a munkabérek teljes jövedelmen belüli részarányának csökkenése (lásd lenti grafikon), a „jut is, marad is” elv alapján azonban ebben a rendszerben összességében mindenki jobban jár. Na jó, majdnem mindenki. A kérdés az, hogy megváltozhat-e ez az idilli állapot a következő évtizedekben. Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Munkabérek aránya a teles jövedelemből (1947-2013)

 

 posztba_nagy_58.jpg

 

Hiába a válság pusztító hatása, a világgazdaság ma sokkal több jövedelmet termel, mint évtizedekkel ezelőtt, amiből az embereknek is sokkal több jut. A kapitalizmus a magánjavak gyarapításában jelesre vizsgázott, a gond az, hogy a közjavak előállításában és megtartásában már akadozik a gépezet. Kenneth Rogoff szerint a soron következő évtizedekben a fejlett világban már nem elsősorban a magánjavakra kell majd koncentrálni – nem kell már több autó, TV vagy lakás –, hanem sokkal inkább a közjavakra.


A fejlett világnak ezután már olyan értékekre kell(ene) koncentrálnia, mint oktatás, egészségügy, környezetvédelem, jövedelmi egyenlőség, egészségi állapot, minőségi időskori életkörülmények biztosítása. Miért ezek? A professzor szerint a fejlett világban a legfőbb veszélyek ma már nem a magánjavak hiányából fakadnak, hanem a közjavak hiányából, ezek előállításában pedig a kapitalista rendszer úgy tűnik, hogy nem jeleskedik. Hogyan tudja majd kezelni a kapitalista rend a növekvő jövedelmi különbségeket, a társadalom elöregedését, a génmanipulált élelmiszerek térnyerését, az olyan egészségügyi problémákat mint a túlsúly vagy a munkahelyi stressz?

Kenneth Rogoff biztos benne, hogy a feltörekvő világban, ahol még bőven van tere a technológiai fejlődésnek és a magánjavak gyarapításának, ott a soron következő évtizedek további növekedést és a jövedelmek gyors emelkedését hozzák majd. Ezzel szemben a fejlett világot illetően a professzor már közel sem ennyire optimista, és attól tart, hogy a kapitalista rend képtelen lesz kezelni a fenti problémákat és hozzájárulni a közjavak gyarapításához. Azzal együtt, hogy Magyarország számára ez a jóslat inkább bizakodásra adhat okot, Nyugat-Európára nézve már aggasztónak mondható.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr715845912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.09. 12:51:26

A fejlett világ gyermekei rosszabbul fognak élni, mint szüleik ma. Az ok a nyugat alkonya.

lilalalilalázik 2014.03.09. 13:26:43

Szeretem amikor a gazdasagi es tech szakemberek hurrá optimizmusa olyan alapokon nyugszik mintha a fejlődés végtelen lenne, mintha a Föld készeletei végtelenek lennének, mintha a gazdasági növekedés a vgtelenbe tartana. Lehet, hogy a harvardi grafikonok mellől néha el kéne menni mondjuk India nyomornegyedeibe, vagy a letarolt brazil őserdők helyére és meditálnának afelett, hogy ez a hurrákurvanagy növekedési görbe a grafikonokban az vajon mibe kerül valójában...Node növekedjünk a végtelenbe! Előre!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.09. 14:12:16

@lilalalilalázik: ne keverd a szezont a faszommal :) A nyomornegyedben nem azért nyomorognak mert bárki is gazdag, hanem mert ők még nem tudtak csatlakozni a piacgazdasághoz. Piacgazdaság nélkül mindenki úgy élne. Úgy is éltünk pár ezer éve.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.09. 14:20:04

@Zka: Aha, gondolom a gyarmatosítás koráról meg hasonlókról nem hallottál.
Nyugaton többek között azért élhetnek(élhettek) jól mert pl. Indiában nyomorban él a lakosság jó része..

GERI87 2014.03.09. 14:32:22

Azért ez egy lassú folyamat lesz, nem egy csapásra dől be minden.

Megint az önállóságot, egyéni kezdeményezést preferáló Amerika jár jól, a Britek kihátrálnak a kontinensből ha van eszük, Európában meg megint elkezdődik a kísérletezgetés fasiszta, szocialista rendszerekkel mert senki nem akar szarabbul élni...hiába nem kellenek több anyagi javak, ez maradt csak, mert az értékek leépültek "mindent lehet"....még több hülye, még több baj, még erősebb állam, populizmus, "remek lesz"...

GERI87 2014.03.09. 14:56:23

@a nemzet fogatlan provokátora:

Ez nem feltétlenül igaz, a gyarmat valóban olcsó munkaerőt, (pl mezőgazdaság) nyersanyagokat, felvevőpiacot biztosított bizonyos ágazatokban, de a gyarmatosítás korában az ipari termelés még nyugaton volt erős, a gyarmatok sem infrastruktúra, sem képzett munkaerő terén nem állt olyan szinten hogy oda lehetett volna kivinni a termelést...

Pl a német gazdaság lenyomta a brit francia versenytársait miközben gyarmatai ráfizetésesek voltak, csak vitték a pénzt és értéktelenek voltak, pusztán presztízs okokból szerezték meg.

A nyugat sikere az volt hogy jól érvényesítették katonai, gazdasági érdekeiket (míg a kelet bezárkózott, megrekedt egy szinten, nem léptek a piacgazdaság útjára), elvették amire szükségük volt (nyersanyag, terület, piac) majd az a fejlett technológiának, magas társadalmi felépítésnek köszönhetően az egész társadalom életszínvonal növekedését eredményezte, míg keleten óriási vagyoni és társadalmi különbségek voltak, ez akkor szűnt meg mikor a gyarmatosításnak, a globális piacnak köszönhetően kezdett kialakulni egy gyarmati középosztály (amely felszabadítja majd a gyarmatot), átvették a nyugati (európai) politikai, társadalmi, szociális modellt. ennyit a keletről.

magyar ember teli szájjal 2014.03.09. 15:06:11

Büdös gazdagok, rohadjanak meg, inkább nyomorogjak a gyerekeimmel együtt, de ne kelljen úgyélnem hogy másnak jahtja is van.

csakférfi 2014.03.09. 15:46:30

@GERI87: Az élet a könnyebb elmozdulás elvét követi:
_könnyebb egy gyarmatosítónak fejlettebb eszközökkel legyőzni az ottlakó őshonos népeket(amerikai indiánok)
-könnyebb egy korlátlan termő eszközökkel(földterület)a hátamögött lévő népnek rabszolga tartó társadalmat építeni.
-könnyebb technológiai ugrást elkövetni annak aki helyett dolgoznak ingyen.(amerika)
-könnyebb demokráciát építeni egy gazdaggá vált, korlátlan, hirtelen, karriert mutató társadalom többségében.(jólét utáni vágy mint alap természet)
-könnyű annak aki katonai és gazdasági erejére hivatkozva bárhol a világon érdeket érvényesíthet.
Darwin így írta le az evolúciót az erősebb legyőzi a gyengébbet.

Az intelligencia jellemzője hogy a probléma amit nehéznek tud,megold.
Ezért nehéz oly sok embernek (ne lopj) miatt élni.
Viszont ez az intelligencia jellemzője.

Az hogy néhány prof. miket álmodozik egy trend alapján nem fetétlenül igaz.Még ha intelligensnek is gondolom.
Persze lehet hogy tévedek,mint ahogy nehéz az életem is.
Nyilván a professzor a statisztikáit fogja megenni és azzal fűt majd ha "forradalom" lesz Kínában.Mivel mindenki amerikai életszínvonalon akar élni.
Persze ez is csak feltételezés.
:):)

unionista (törölt) 2014.03.09. 18:38:00

@maxval a gondolkodó birca:
euróában brutális háborúk voltak. ha csak az elmúlt száz évet vessszük. de előtte is. és közben brutális járványok. ezekhez képest ez a válság smafu.

unionista (törölt) 2014.03.09. 18:42:50

@a nemzet fogatlan provokátora:
a világ pénzügyi rendszere úgy működik, hogy gyakorlatilag bárki bármennyi pénzt nyomhat. feltéve, hogy a beruházásai megtérülnek. india nem azért szegény, mert a nyugat gazdag. hanem mert az elitje erre nem képes. és a magyar sem.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.09. 21:11:39

@unionista: Ennek viszont történelmi előzményei vannak. Nem véletlen hogy a jelenlegi fejlett világ jó része egykor gyarmattartó volt.
Évszázadokig aknázták ki a gyarmatok erőforrásait , majd ugyanezen területeken a társadalmi lemaradottság miatt nagy mennyiségű olcsó munkaerőt találtak, akiket fillérekért lehet dolgoztatni.

2014.03.11. 00:46:58

A mai fiatal nemzedék még nem fog rosszabbul élni Amerikában, mert szép kis vagyonokat fognak örökölni a babyboomer szüleiktől. De ők már nem lesznek képesek ilyen vagyonhalmozásra.
süti beállítások módosítása