Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Rekordot dönthet a válság

2014.02.03. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az átlagos bank- és pénzügyi válság nyolc évig tart, Európának pedig igencsak iparkodnia kell, ha nem akar még ennél is több időt a krízis-zónában tölteni.

„Mikor lesz már végre vége ennek a válságnak?” - kérdezhetnénk teljes joggal így hat év után, a szomorú válasz azonban az, hogy teljesen normális és megszokott dolog a rendszerszintű bankválságok esetében, hogy 6-8 évig, sőt akár még sokkal tovább is eltartanak. Carmen M. Reinhart és Kenneth Rogoff, a Harvard professzorai egy friss tanulmányban összegyűjtötték a legutóbbi 100 bankválságot és azok hatásait, és levonták a következtetést: a mostani krízis a fejlett gazdaságokban még nagyon sokáig kitarthat, ha a gazdaságpolitikusok nem nyúlnak bátrabb válságkezelési eszközökhöz. Az eredeti tanulmány itt érhető el.

Részlet a legsúlyosabb bankválságokat közlő listából

posz_nagy.JPG

(A táblázat oszlopai sorrendben: egy főre jutó GDP zuhanása %-ban, évek száma a csúcsról a mélypontig, évek száma a válság előtti GDP-maximum eléréséig, válság mélysége vagy Severity index, W-alakú recesszió volt-e az adott válság, 1-es értéknél igen.)

Egy részletes táblázatban a professzorok összegyűjtik az 1857 és 2013 közötti bankválságokat, melyek közül 63 következett be fejlett gazdaságban és 37 feltörekvőben. Az egy főre jutó reál GDP átlagosan a válság kitörését követő 8. évben tért vissza a válság előtti szintre (a medián érték 6,5 év volt), és az esetek 45 százalékában volt tapasztalható W-alakú recesszió.

Magyarország egy alkalommal szerepel a 100-as listán, hazánkban 1931-ben pusztított súlyos bankválság, amely egyébként egész Európán végigsöpört. Akkor az egy főre jutó GDP három év alatt 11,4 százalékkal zuhant, a válság előtti szint eléréséhez pedig a krízis kirobbanását követően hét évre volt szükség (az adatok megtekinthetők a fent linkelt tanulmány mellékletében, a 48. sorban).

Reinhart és Rogoff hangsúlyozzák, hogy a jelen bankválság során a megfigyelt 12 országból mindössze kettő – Németország és Egyesült Államok – érte el az összeomlás előtti reál GDP szintet, vagyis az országok többsége így hat év után is mínuszt mutat. A professzorok úgy látják, hogy az eurózóna bajban lévő tagországainak sokkal bátrabb válságkezelésre lenne szükségük ahhoz, hogy végre maguk mögött tudják hagyni a pénzügyi válságot.

Mint ahogyan egy korábbi tanulmányukban is kifejtették, a válságkezelés alapja nem lehet a megszorítás, komolyan el kell gondolkodni az adósságok átstrukturálásán – ez az államcsőd kicsit kíméletesebben fogalmazva -, az infláció felpörgetésén és a kamatok tartós leszorításán. Amennyiben nem így járnak el az érintett országok, komoly esély van rá, hogy az utókor a 2008-ban kirobbant krízisre még az 1929-33-as összeomlásnál is pusztítóbb válságként fog visszaemlékezni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíj, gyerekek - Kiben bízhatnak az idősek?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr205792776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.02.03. 21:13:10

"az infláció felpörgetésén és a kamatok tartós leszorításán."

Éppen ezt csinálják most, többek között ezért is fog még hosszú évekig elnyúlni a válság.
Utat kellett volna engedni egy kis deflációnak és a tőkeáttételek leépülésének.
Most, hogy az USA kamatok növekedésnek indultak Európában sincs sok tér további lazításra.
Egyébként, a rendszerszintű problémák kezelésére nem alkalmas a monetáris lazítás. Ezen a fázison már túl vagyunk...

bankvezér 2014.02.04. 00:06:56

@Brix:
Majd én megmondom, hogy mire kellett a "monetáris lazítás"...
süti beállítások módosítása