Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

2014.02.02. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az a fejlett európai ország nyer a legtöbbet a bevándorlással, ahol világnyelven beszélnek, az állami újraelosztás mértéke pedig alacsony. Ismét kiderül, hogy a legfőbb haszonélvezők a britek?

Korábbi posztjainkban több alkalommal is foglalkoztunk a bevándorlás kérdésével, és bemutattunk olyan kutatási eredményeket – a posztok elérhetők itt és itt -, melyek bizonyítják, hogy a fogadó országok a most még belátható időtávon jól járnak a bevándorlással (hogy mi lesz 50 vagy 100 év múlva, és milyen hatásai lesznek akkor a bevándorlásnak, arra vonatkozóan kevés a jó minőségű kutatás). Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mitől függ az, hogy a bevándorlók épp melyik országot választják célpontként, a válaszból pedig kiderül, hogy bármennyire is a britek ellenkeznek a legjobban, igencsak kivételezett helyzetben vannak. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Állami újraelosztás mértéke

posztba_nagy.JPG

Amiben a legtöbb kutató egyetért az EU-n belüli migráció kapcsán, az az, hogy a bevándorlók döntő többsége fiatal, munkavállalás céljából érkezik, vagyis a bevándorlás első számú motivációja nem a szociális rendszer igénybe vétele (vagyis a gazdag országon való élősködés, ahogyan azt a bevándorlás ellenzői szokták mondani).


Joakim Ruist, a University of Gothenburg kutatója emellett a megállapítás mellett kimutatta, hogy mi alapján választanak célpontot a bevándorlók. A kutató szerint két fő szempont van:

-  Az egyik a célországban beszélt nyelv. Azok a fejlett országok számítanak tehát vonzó célállomásnak Európában, melyek a legtöbb országban tanult/beszélt nyelvvel rendelkeznek, vagyis többnyire ahol angolul vagy németül beszélnek. Ez természetesen nem meglepetés, könnyebb ott munkát kapni, ahol ismerem a nyelvet, mint ahol nem. Ebből a szempontból Európában kedvelt célpontnak számít Nagy-Britannia, Írország, Németország, Ausztria.

-  A másik szempont ugyanakkor már nem ennyire evidens, ez nem más, mint az állam mérete, vagyis az újraelosztás mértéke (lásd fenti grafikont). A képzett munkaerő számára annál kedveltebb célpont egy gazdag ország, minél kisebb az elvonás, vagyis minél több marad a zsebben a fizetésből. Ezzel szemben a képzetlen bevándorlók szívesebben választanak olyan célállomást, ahol nagyobb az újraelosztás, vagyis ahol jobban számíthatnak az állam eltartó erejére. (A fenti grafikonon balra helyezkednek el a kisebb újraelosztással működő országok.) A történethez hozzátartozik, hogy annál jobban jár a befogadó ország, minél több képzett bevándorló érkezik, ami ugyancsak nem meglepetés.

A kutatás tanulsága az, hogy éppen az a Nagy-Britannia számít az EU-n belüli migráció legfőbb haszonélvezőjének, amely a leginkább küzd a folyamat ellen. A britekhez ugyanis, ahol az állami újraelosztás az egyik legalacsonyabb Európában, szívesen érkeznek a képzett, nyelveket beszélő, dolgozni vágyó fiatalok, akik a belátható időtávon minden tekintetben hasznára vannak a brit gazdaságnak.

(A fentebb linkelt tanulmány megvizsgálja még, hogy a svéd állam jól vagy rosszul járt a 2007-2010 között érkező román és bolgár bevándorlókkal, a tanulság pedig az, hogy ezen az időtávon az állam nyert a bevándorlással. Érdemes átnézni ezeket a következtetéseket is…)

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr15791377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.03. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kpityu2 2014.02.03. 06:35:25

Így nem kell finanszírozniuk az oktatás költségeit. Ez jó a munkaadóknak, de rossz a helyi munkavállalóknak, akik viszont nem ússzák meg a magas költségeket, ezért drágák. Logikusan, ez ellen fellépnek a munkáspárti politikusok.

Nem egyértelműen jó az államnak, mert szociális feszültséget okoz, hogy a helyi munkaerő nehezebben talál munkát, amit hosszú távon kezelni kell. Az állam nem csak a vállalkozókból áll.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.02.03. 07:20:19

Szerintem aki innen megy ki dolgozni, azt nem érdekli, hogy a célország mennyit keres rajta, vagy nem. Az érdekli, hogy kint megél a fizetésből, itt meg nem.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 07:20:49

@kpityu2: "Nem egyértelműen jó az államnak, mert szociális feszültséget okoz, hogy a helyi munkaerő nehezebben talál munkát, amit hosszú távon kezelni kell. Az állam nem csak a vállalkozókból áll."

A helyi munkaerő nem nehezen talál munkát, hanem nagyon nem akar kemény melót végezni. Volt már munkahelyem, ahol én voltam az egyedüli bevándorló, és négy brittel együtt vettek fel egy óriási parkoló őrzésére. A hétvégére én maradtam, meg egy másik brit, a többiek inkább visszamentek segélyre, mert túl hideg volta a parkolóban. Nagyon jó volt ketten végezni az öt emberes melót.

Ezzel a helyzettel a britek jó része tisztában van, jellemzően azok, akik az iparban dolgoznak, és évek óta azt látják, hogy a fiatal britek nem hajlandóak fizikai munkát végezni, míg a bevándorlók igen. A bevándorlást ellenző jó 60%-nyi brit jellemzően közelében nem volt olyan munkahelynek, amelyet mostanában a bevándorlók hajtanak. Illetve szintén a bevándorlást ellenzők népes táborához tartoznak a szociális segélyen lébecolók, akik inkább fekszenek a havi 400-500 font szociális juttatáson, minthogy minimálbéren dolgozzanak.

Mert ugye könnyebb azt mondani, hogy "nem dolgozom, mert elveszik a bevándorlók a munkát" mint hogy "nem dolgozom, mert nehéz, jobb melót meg nem kapok a semmilyen végzettségemmel".

2014.02.03. 08:39:23

@kpityu2: A UK-ban óriási munkaerőhiány van, bizonyos területeken. Oda áramlik a külföldről érkező, szakképzett munkaerő. Miért nem jelentkeznek az angolok? Mert iskolába kéne járni, ami idő, pénz, fáradtság...

2014.02.03. 08:47:34

Eszembe jut egy fb-on megosztott okosság, szabad fordításban kábé ez: ha egy ember, aki más országból jött, alacsony a végzettsége, és még a nyelvet sem beszéli rendesen el tudja venni a munkádat, akkor egy rakás szar vagy.

szvsz 2014.02.03. 09:20:52

@shitgun: ez így nagy okosságnak hangzik és tetszik is, csak van vele egy pici bökkenő: az ember, aki elvégzi a munkádat nemcsak más országből jött, hanem jó eséllyel egy olynaból, ahol annak a keresetnek a fele ami neked az éhhalálhoz épp elég, miniszteri fizetésnek számít.
Ezért aztán ő boldogan lakik 12 négyzetméteren 3 másik társával, letojja a nyugdíjjat, stb. És a munkaadó naná, hogy neki fogja adni a munkádat, hiszen fele annyiért dolgozik mint amennyiért te éhenhalsz.

Brix 2014.02.03. 09:29:39

Nyertek a fejlett európai országok is a bevándorlással, de igazán sokat a nagy kibocsájtó országok nyertek. El képzelni, milyen lenne Magyarországon a helyzet, ha még szabad európai munkavállalás sem lenne...1 millió munkanélküli!
Akkor, ezt a tolvaj-rabló politikai-gazdasági elitet már régen elzavarták volna!

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 09:44:18

@shitgun:
Erről az okosságról annyit, hogy pl. a magyar textilipar szocialista változata a 90-es évek elején összeomlott, lett egy rakás munkanélküli, aztán mikor 5-6 évvel később a versenyszféra kisebb méretben, de újra létrehozta a textilipart, akkor hirtelen (pl. mongol és kubai) vendégmunkásokra volt szükség. Hogy ez miért volt így, azt máig nem értem, nyilván a volt textilipari munkások egy része nyugdíjba ment, egy része kamunyugdíjas lett, ennek ellenére még akadt egy rakás munkanélküli, akiknek a minimálbér jobb lett volna, mint a segély, korábban tapasztalatuk is volt az ágazatban, ennek ellenére mégis megérte a cégeknek külföldi vendégmunkásokat hozni. Vagy olyan rossz munkaerő volt a magyar, az általad idézett mondatot alapul véve, akkora szar volt?

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 09:49:59

@szvsz:
Márpedig a munkaerőpiac a globalizáció felé halad, és amíg Angliában a világ átlagának 20-szoros a fizetés, addig vagy a munkaerő tart oda, vagy a munkáltatók a gyengébb bérszínvonalú országokba, vagy mindkettő egyszerre, mivel a távolságok fizikailag lecsökkentek, az EU-n belül meg adminisztrációs szempontból is.

szvsz 2014.02.03. 10:07:17

@Narancskommunista: nem is vitattam, sőt erről beszélek. Amikor anno Németországban a targoncásnak (beszólt, hogy elvesszük a németek munkáját, pedig csak időlegesen voltunk ott, amíg a cég élesbe állt a programunkkal) mondtam, hogy mennyit keresek (jó fizetésem volt), csak röhögött, nem akarta elhinni, hogy 2x annyit keres.
Lehet mosdatni a multikat címlapon, de ők sem hülyék, azért jönnek ide mert rabszolgázunk nekik. Ha meg nem tesszük, akkor megteszik a kínaiak egy marék rizsért.

Netuddki. 2014.02.03. 10:13:54

@szvsz: "És a munkaadó naná, hogy neki fogja adni a munkádat, hiszen fele annyiért dolgozik mint amennyiért te éhenhalsz."

Bullshit! A bevándorlónak is vannak költségei. Sőt! Még ennie is kell.

szvsz 2014.02.03. 10:23:19

@kovi1970: Egy bevándorlónak igen. Aki viszont nem bevándorló/nem hosszútávra tervez kint dolgozni, annak sokkal kisebb a költsége.
Nézz csak körül az Alföldön, munka alig van, napszámba meg nem mész el, mert annyit kapnál mint az erdélyi vendégmunkás (de már a Börzsönyben is találkoztam erdélyi favágókkal, pedig az erdészet sem egy aranybánya).
A fizetést pedig nem vitathatod, még nem láttam olyant, aki Ny.-Eu-ban annyit kapott volna mint a helyi, ugyanazért a munkáért. Én is mehettem vona Németo-ba agytrösztnek, az ottani kollégák fizetésének alig öbb mint feléért.
Az Államokban ez már nem jellemző, ha jól tudom.

M. Péter 2014.02.03. 10:30:07

Nem csak a segélyek mennyiságe számít, hanem az is, hogy egy újonnan érkezett mire jogosult. Az Egyesült Királyságban a legtöbb segély minden törvényesen ottlakónak jár (a munkanélküli segély nyilvánvalóan kivétel), az orvosi ellátás is ingyenes, míg pl. Olaszországban, aki még nem dolgozott, az nem jogosult semmire, az olasz állampolgárok sem. Ezenkívül az is számít, hogy mennyire bürokratikus a rendszer, pl. kell-e külföldi okiratokról hivatalos fordítás, vagy alapvetően azt fetételezik, hogy az ember becsületes. A brit rendszer az utóbbiba tartozik, ezért könnyű bizonyos kelet-európaiaknak kihasználni, ezért vannak ilyen esetek, amelyek borzolják a kedélyeket: www.bbc.co.uk/news/uk-england-nottinghamshire-24813622

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 10:30:30

@szvsz: Nagy szart. Én soha nem dolgoztam kevesebbért, mint az ugyanabban a pozícióban lévő angolok.

M. Péter 2014.02.03. 10:31:08

@szvsz: Én mindig ugyannannyit kaptam, mint a helyiek, a bértábla nyilvános.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 10:40:23

@szvsz: Sőt, speciel jelen pillanatban több angol is van a cégnél, akik 6.31-et kapnak ugyanarra a munkára, amiért én 7.40-15 fontot kapok óránként, napszaktól és túlórától függően. Mindez azért, mert engem felvettek a céghez rendes teljes munkaidősként, őket meg közvetítőtől kölcsönzik, átmenetileg.

Szóval tényleg halvány fogalmam nincs, hogy miről beszélsz.

AutosVilli 2014.02.03. 10:46:28

@Brix: Dehogy zavarták volna el, mindenki kushadna ,szépen meghúzná magát. Ehez még el kell telnie 40 évnek ,hogy a demokrácia jelentését tényleg jól értelmezzék az emberek.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.03. 10:54:00

@Brix: Vagyis nem a kibocsátó ország nyert hanem az ott élősködő korrupt, gátlástalan "elit"/pártfüggetlenül/.

szvsz 2014.02.03. 10:55:00

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Hát akkor tévedek, bizonyára. A bátyám Németo.-ban és Angliában is kevesebbet kapott mint a kollégái. Én nem mentem el soha, mert mindig (igaz, csak Németo.) ~ a felét akarták adni annak amit a többiek kaptak, az meg annyi volt mint amit itthon is kerestem/semmi sem maradt volna belőle.
Hozzátenném, hogy ezek min. 6 évvel ezelötti dolgok, lehet azóta változott a helyzet.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 10:56:13

@Mojzes Pál: Hát azért a brit államkasszának is biztos jól jött az a 25 milliárd extra font, amit a bevándorlás hozott.

Az mostani árfolyamon:
9,460,515,376,291 forint, kicsivel kevesebb, mint a magyar államadósság fele.

strucc007 2014.02.03. 10:57:11

@Narancskommunista: Azert a 20-szoros enyhe tulzas.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 10:57:30

@szvsz: Valószínűleg nem tévedsz, ugyanis Németországban eddig nem volt szigorúan vett minimálbér. Most vezetik be. Hozzá kell tenni, hogy a német bérszabályozás elég egyedi (volt eddig).

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 10:58:29

@szvsz: Így tisztázva, hogy kizárólag Németoból vannak a példáid, már értem, miről beszélsz. :D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.02.03. 11:01:34

@strucc007: A világ átlagának. Az itteni minimálbér 10.32 USA dollárnak felel meg, aminél kevés országban van több. Ausztráliában és Kanadában tudom, hogy olyan 16 USA dollár a minimálbér, Svájcban olyan 24 dollárnak felel meg. Ezek kb. azon kevés bérek, amelyek magasabbak, mint a brit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 11:41:34

Az a vicc, hogy miközben az angol újságok már évek óta teli vannak azzal, hogy a bevándorlók elveszik a munkát az angoloktól, sose tapasztaltam, hogy az angoloknak bármi problémájuk lenne velem és ugyanezt mondták az ismerőseim is.

Viszont a megélhetési bevándorlás arrafelé ugyanolyan téma, mint itt a cigánybűnözés...

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 11:51:33

@strucc007:
Nem túlzás, nagyjából ez a nagyságrend reális, a világ átlag havi 100 dollár körül lehet, a brit 2000 dollár fölött, de ez csak tipp, nem néztem statisztikát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 11:54:00

@Könnyen elkaptuk, uram!: @stark (a fideszre szavaztam 2010ben): A bevándorlást nehéz általánosítani. Miközben mindenki tudja, hogy London teli van magyar pincérekkel és szállodai szobalányokkal, vidéken pedig a raktári és mezőgazdasági melók mennek, nagyon sokan dolgoznak a pénzügyi és az informatikai szektorban is. Szóval vannak olyanok, akik minimálbérért elvégzik azt a munkát, ami büdös az angoloknak és vannak, akik megfelelő képzettséggel és szaktudással kihasználják, hogy a megfelelő szakemberekből hiány van és tízmilliókat keresnek évente. A magyar kivándorlók között a Magyarországon maradottaknál magasabb a diplomás és a szakközépiskolát végzettek aránya. A magyarok és a románok között hírhedten sok a honfitársaik átveréséből élő csaló... A pakisztáni és afrikai bevándorlók tipikusan fizikai munkát végeznek, az indiaiak között az informatika is menő a fizikai munkák mellett. A kisebbség többnyire koldulni és segélyért vándorol ki.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 11:55:23

@szvsz:
Ja, csak amikor a multi egy elmaradottabb országba megy, akkor valójában a tevékenysége sokkal több ember számára pozitív, mint negatív, ugyanis azzal, hogy a gyártást szegényebb országba viszi, a szegényebb országban javít a bérhelyzeten, még akkor is, ha éhbérért dolgoztat. Ennek ellenére megy a kampány, hogy a harmadik világot tönkreteszik a multik, közben valójában éppen azok teszik tönkre, akik nem munkát, hanem segélyt visznek oda, ennek ellenére mégis utóbbiak marketingje jobb...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 11:57:27

@Narancskommunista: Vásárlóerő-paritáson a világon az átlagfizetés havi 928 font (1480 dollár) volt 2 éve: www.bbc.co.uk/news/magazine-17512040

Bicepsz Elek 2014.02.03. 11:59:30

Nem a cegvezetok agalnak hanem a "jomunkasemberek"!!! Es demokracia van, ok dontenek. Ok sem havi 300 fontbol akarnak negelni!!!

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 12:00:30

@szvsz:
Miért, a fejlettebb ország lakójának vajon nincs lehetősége a hazájában megkeresett pénzzel fáradtabb korában az elmaradottabb országba költözni.

Amíg a fejlettebb országban vagy, a béred és a költségeid is magasabbak, és ez független attól, hogy bevándorló vagy vagy bennszülött. Az erdélyiekről annyit, hogy például orvos és tanár is rengeteg az erdélyi Magyarországon, és nem élnek jelentősen olcsóbb életet a határon belül születettekhez képest, csak éppen a magyarországi életszínvonal sokkal magasabb, mint gyerekkorukban volt szülőföldjükön. Nyilván a Magyarországon születettnek meg Németország, Ausztria vagy Anglia a vonzó ebből a szempontból.

Bicepsz Elek 2014.02.03. 12:05:34

@shitgun: Na ja de megneznem ha Romaniabol vagy Ukrajnabol(Kazahsztanbol, Kinabol stb.) jonne valaki es megcsinalna a munkadat havi 30 000 forintert(ami neki nagy penz otthon. Lehet 6-8 emberrel lakna egyutt egy szobaban fel evig). Angliaban a nyelvtudas csak minimalis szinten fontos. Sokkal fontosabb az, hogy megbizhato vagy-e, nem pofazol vissza, nem veszel ki betegallomanyt egy reszeg ejszaka nutan stb stb.
Egyebkent Angliaban nincs az a sznoberia, hogy mindenki jobbnak akarja feltuntetni magat, mint ami.
Vannak ero tarsadalmi korlatok, de elsosorban eletmod es nem foglalkozas alapjan.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.03. 12:05:54

@Online Távmunkás:
A cégek nem vásárlóerő paritáson fizetik ki a béreket, ezért a munkaerő vándorlás és a munkáltató kitelepülése szempontjából nem a vásárlóerő paritásos bérek a mérvadóak. A vásárlóerő paritásos adatok inkább az életszínvonal szempontjából mérvadóak.

Bicepsz Elek 2014.02.03. 12:07:15

@Narancskommunista:
Bizonyos ido utan kenytelen vagy integralodni ha normalis eletet akarsz elni. Es akkor rajossz, hogy nem mindegy, hogy milyen szakmad vagy milyen passziv jovedelmeid vannak (ha nem segelybol akarsz megelni).

borzimorzi 2014.02.03. 12:30:59

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): Ez pontosan így van. De lesz ez még így se! Ahogy Cameron hisztizik a Közép- és Kelet-Európából jövő bevándorlók ellen (akiken döntően haszna van amúgy a brit államnak), és ahogy a brit ipari munkaadók észbe veszik, hogy hiába van az adott gyár az Egyesült Királyságban, a munkások mind lengyelek meg lettek, hamar fordulhat a kocka. A tőkések dönthetnek úgy is, hogy a munkásaikat megtartják, a gyáraikat egészben viszik Lengyelországba vagy Lettországba. Ugyanis a segélyen élő brit polgárok csak szaporodnak erősen, de már a munkához nem fűlik a foguk. Egy kellően baráti adópolitika könnyen elcsábíthat nagyon sok brit gyártókapacitást oda, ahonnét most a munkások jönnek. Hol van az megírva, hogy nem lehet akár egy komplett hajógyárat áttenni Plymouthból Gdanskba? Ugyanis már ma is kevesebbet fizetnek a lengyeleknek, mint a briteknek, de ennyit azért kell fizetni, mert a brit lakásbérlet drága. Ha ugyanaz a gyár Lengyelországba költözik, akkor a munkás olcsóbb bérű lakásba mehet, vagy akár vehet is magának (vagy örökölhet is) lakást. S még mindig elég neki a brit bér 80-85-a ahhoz, hogy ugyanolyan életszínvonalon éljen! Amilyen hülye kormányunk van, ebből a tőke kelet felé vándorlásából ki fogunk maradni. De a lengyelek és a baltiak nem, nekik elég okos kormányaik vannak ahhoz, hogy a tőkét becsábítsák magukhoz.

Üdv:
b

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 14:53:34

@Narancskommunista: Csak ilyen adatot találtam. Viszont az érdekes, hogy az árakban nincs tízszeres különbség, inkább maximum háromszoros-négyszeres.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 14:57:43

@borzimorzi: Ha áttelepül Lengyelországba a hajógyár, akkor a munkás nem a brit bér 80-85%-át kapja, hanem a harmadát. Akkor már lehet, hogy mégsem akar ugyanannak a cégnek dolgozni...

borzimorzi 2014.02.06. 18:25:54

Ahogy elnézem, utoljára csúzlit gyártottál, kizárólag magánhasználatra, ugye?

Nos, elárulom, hogy ha egy termékre X áron van kereslet a piacon, és az X összeg 80%-áért gyártja a gyártó pl. Angliában, akkor ő már azzal is növelheti a profitját, ha eztán ugyanazt a terméket az X összeg 75%-áért gyártja. Ez a különbözet következhet például abból, ha átteszi a székhelyet Plymouthból Gdanskba, és kicsit kevesebb bérköltsége lesz. Ettől még persze előfordulhat, hogy évek múlva a konkurencia miatt kénytelen lesz olcsóbban adni a terméket és amiatt arányosan kevesebbet tud fizetni a munkásainak is, de annyira hülye sose lesz, hogy visszavágja a béreket egyharmadára. Ugyanis onnantól sztrájk van - Pláne, lengyel munkásoknál! -, és a sztrájk alatt semmit sem termel a gyár, ergo bevétel is nuku, ráadásul olyan olcsón sztrájktörőket sem lehet kapni.

Tudod, a tőkés nem egy olyan mohó barom, mint amilyennek te képzeled. Az egy elég okos ember ahhoz, hogy a "sok kicsi sokra megy" elvét követve inkább kicsit nyerjen egy terméken, de abból sokat eladjon és évtizedekig működjön a biznisze, mintsem, hogy nagyot nyerjen egy terméken, de keveset adjon el belőle, és 2 év múlva csődbe menjen.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása