Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az új világrend és a forint: öveket becsatolni!

2014.01.30. 08:31 Pénzügyi Szemle

A kényszerű török kamatemelés bebizonyította, hogy a fejlett piacokról megindult hozamemelkedés rövid úton bajba sodorja a feltörekvőket.

Komoly felfordulást okozott a török jegybank – teljesen váratlannak egyébként nem nevezhető – kamatemelése, ami ismét rávilágított: a soron következő évek a hozamemelkedésről, a pénzpumpák leállításáról és a korábbi ingyen pénz korszakának lezárásáról fognak szólni, ehhez az új világrendhez pedig mindenkinek alkalmazkodnia kell majd. Sajnos úgy tűnik, hogy a feltörekvő piacok különösen nehéz helyzetben találhatják magukat. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_28.jpg

Richard Cooper, a Harvard University professzora és Richard Dobbs, a McKinsey közgazdásza elemzésében hangsúlyozza, hogy a fejlett világ jegybankjai a válság első hullámait követően beindították a pénzpumpákat, és mindösszesen 4000 milliárd dollárnyi frissen nyomtatott pénzt pumpáltak a rendszerekbe.

Arra, hogy ez az elképesztő mennyiségű pénz milyen mértékben rendezte át a jövedelmi viszonyokat, álljon itt néhány példa: a 0 százalékos kamatok és extra laza monetáris politika az amerikai és európai államok kasszájában 2007 és 2012 között 1600 milliárd dollárnyi plusz pénzt hagyott. Az amerikai és európai betétesek a zuhanó kamatok miatt ezen időszak alatt mintegy 630 milliárd dollárt buktak a bankbetéteken és kamatozó befektetéseken. A feltörekvő piacokra 2009 és 2012 között 260 milliárd dollárnyi tőke érkezett spekulációs céllal…

Lehetne még folytatni a sort – az éledő ingatlanpiaci buborékokat is érdemes lenne megemlíteni -, a lényeg az, hogy a fejlett jegybankok korábbi extra laza monetáris politikájának szigorodását mindenki a bőrén érzi, és még fogja is éveken keresztül, a szigorodás ugyanis ma még csak épp hogy elkezdődött. A fenti példákból is világosan látszik, hogy az extra laza monetáris politika nem milliárdokkal, hanem száz és ezer milliárdokkal rendezte át a globális pénzügyi térképet, vagyis számíthatunk arra, hogy a kivezetés is éppen ekkora pénzügyi hullámokat kelt majd.

Ez pedig könnyen elsodorhatja azokat, akik nem készülnek fel a változásra – hangsúlyozzák a kutatók -, az első sorban pedig sajnos a feltörekvő piacok állnak, akikhez az elmúlt években elképesztő mértékben áramlott a friss tőke. Korábbi posztunkban bemutattunk egy kutatási eredményt, ami rámutatott, hogy annál nagyobb veszélyben vannak a feltörekvő piacok, minél mélyebb és szélesebb pénz- és tőkepiaccal rendelkeznek, minél többet erősödött a devizájuk a 2013. május előtti időszakban (években) és minél nagyobb folyó fizetési mérleg deficittel rendelkeznek.

Az elmúlt nap eseményei bebizonyították, hogy például Törökország a sérülékeny kategóriába tartozott, Magyarország sem dőlhet azonban hátra. A fenti három kitétel alapján ugyanis hiába tűnik hazánk ellenállóbbnak, a forint árfolyamában bekövetkező változások, és az a tény, hogy az időközben 2,85 százalékra vágott alapkamatunk az emelkedő nemzetközi hozamkörnyezetben veszíthet vonzerejéből, arra engednek következtetni, hogy a feltörekvő piacoktól a strukturálisan erősebb alapokkal rendelkező Magyarország sem független...

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

Adjuk magánkézbe a tömegközlekedést?

Hogyan nőhetjük ki az államadósságot?

Hol dől el az államadósság elleni harc?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr395787882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.30. 10:29:09

Ha magas az MNB alapkamat, akkor jól keresnek rajta a külföldi bankok. (A magyar nép fizeti meg végül a kamatot.) Ezért a külföldiek itt tartják a pénzüket és ettől erős a forint.
Ha az MNB leviszi a kamatot, akkor csökken a nép vállán a teher. Esik a forint árfolyama. Ezen a gyenge árfolyamon viszik ki a külföldiek a valutájukat, ezért jó nagyot buknak. Ennek a nyeresége az MNB-nél (végső soron a népnél) jelentkezik .
Tehát kamatcsökkentéssel kétszer is nyer Magyarország.

2014.01.30. 11:24:05

@bankvezér: ha nem látom a saját szememmel nem hinném el hogy ilyen hülye ember létezik...

bankvezér 2014.01.30. 11:51:24

@pezsmapatkánykenguru:
Látom tahókám, hogy te is veszítesz a forintgyengülésen.. :))

2014.01.30. 15:10:00

De ha dodót nyomnak ezerrel,akkor miért a forint gyengül?

harmadik utas 2014.01.30. 15:48:55

@bankvezér: Értem, de akkor miért nem nulla?
A független jegybank is direkt a nép ellen dolgozik.

J.László 2014.01.31. 00:44:25

Aki kamatból él, annak feláll a fasza, ha magas a kamat. Mindenki más örül, ha alacsony a kamat. A világ már csak ilyen.

J.László 2014.01.31. 01:03:59

Ha attól volt "erős" a forint, hogy az előző jegybankelnök idejében kiszabott magasan tartották a kamatot, akkor inkább legyen "gyenge" a forint.

A pénz minőségét nem az árfolyama határozza meg. Hanem az, hogy:
1.) mennyibe kerül,
2.) mennyire stabil,
3.) mit lehet érte vásárolni,
4.) milyen feltételekkel lehet más valutákra átváltani.

1.) Magas kamat mellet sokba kerül, alacsony kamat mellett kevésbe kerül.
2.) 1% az infláció.
3.) Forintért akasztott embert is lehet vásárolni. Ájfónról nem is beszélve.
4.) Bármelyik körúti bodegában átválthatjuk bármire.

Ennyi.

médiamanipulátor 2014.01.31. 02:24:34

@bankvezér: te lehetsz mtolcsi balkeze.
1 nap alatt 0,56%-al emelkedett az 1 éves dkj-a piac dönti el milyen kamatra ad pénzt nem az alapkamat, az csak követi jó esetben a folyamatokat
"Ezen a gyenge árfolyamon viszik ki a külföldiek a valutájukat, ezért jó nagyot buknak"-ha te buknál többet nem vennél magyar állampapírt csak magasabb kamatra, ha usd kötvényeinket törlesztjük bukunk ugyanennyit mi is, plusz az összes devizahiteles, plusz meglódul az infláció és emelkednek a kamatok

röhögő 2014.01.31. 07:31:35

@pezsmapatkánykenguru: Van ilyen hülye, egyszerű ember, mint ez a @bankvezér: , mert azt nem látja át hogy emiatt nem veszik a magyar államköpvényeket, emiatt majd azok kamatát viszont fel kell vinni, miközben a forint romlása miatt drágul az import. De ez ilyen faék egyszerűségű embereknek ezt hiába magyarázod.

röhögő 2014.01.31. 07:34:12

@J.László: "Ha attól volt "erős" a forint, hogy az előző jegybankelnök idejében kiszabott magasan tartották a kamatot"
- Melyik is volt? Ja! Egy Járai nevű, aki 12 százalékon tartotta és amiatt terjedtek el a devizahitelek.
Istenem, te mennyire vak vagy! Mindig a vezér után szalacc, te birka? Mindig az a jó amit ők csinálnak?

röhögő 2014.01.31. 07:35:21

@bankvezér: Gyönyörű ahogy önmagad cáfolod meg. :-))

Brix 2014.01.31. 10:50:49

Csak az a probléma, hogy midig a nemzetközi pénzügyi környezet határozza meg hogy mennyi lehet a hazai kamatszint.
Most elindult a kamatemelési ciklus világszerte, így nálunk is követni kell a trendet , ha azt akarjuk, hogy valaki megvegye az államkötvényeinket.
Előbb-utóbb úgy is ki lesz kényszerítve a kamatemelés, vagy a másik lehetőség: a drasztikus leértékelése a forintnak, ami együtt jár a nemzeti vagyon, a bérek leértékelésével és az államadósság felértékelődésével
A mostani rendkívüli likviditásnak vége és a kamatok vissza fognak állni egy normális szintre
Az értelmes ember azon is elgondolkodik, hogy meddig tartsa a pénzét forintban, ha begyorsul a drasztikus leértékelődés...
Ha az emberek megindulnak a bankokba és kiveszik a pénzüket hogy átváltsák euróba vagy dollárba , akkor jön az igazi baj...Persze , ezt nem fogják megvárni és kb. 325-330- nál jöhet a rendkívüli kamatemelés...

vomit 2014.01.31. 12:15:35

a cimbeli szokapcsolat sosem fordul elo veletlenul.
Complete Idiot's Guide to the New World Order
www.youtube.com/watch?v=F1RjiUT76qc

ahogy az emberek sem veletlenul "emberi eroforrasok"
www.youtube.com/watch?v=wiZcRZQxHws

bankvezér 2014.01.31. 14:50:46

@röhögő:
Mikor és hol cáfolom meg magamat,te szerencsétlen??? :((

bankvezér 2014.01.31. 14:56:36

@röhögő:
Vetess Gyurcsánnyal és bandájával alacsony kamatozású államkötvény!!!
Röpke 8 év alatt 30 százalékkal növelték az államadósságot . Mit tudnak felmutatni? Mire költötték a pénzt ???
És most kell visszafizetni a Gyurcsány által csinált adósságot.
Egyébként pedig Gyurcsány idején a magyar állam kibocsátott 15 % kamatozású forintkötvényt is !

bankvezér 2014.01.31. 15:04:14

@Brix:
"Ha az emberek megindulnak a bankokba és kiveszik a pénzüket hogy átváltsák euróba vagy dollárba , akkor jön az igazi baj...Persze , ezt nem fogják megvárni és kb. 325-330- nál jöhet a rendkívüli kamatemelés... "

Aki olyan hülye, hogy 310 forinton átváltja a forintját euróra, az csak tegye . :))
Látom, azt nem tudod, hogy az MNB devizatartaléka gyakorlatilag már majdnem akkora, mint a magyar államadósság.
Igaz, ez részben annak köszönhető, hogy a "deviza"adósok forintot kaptak és forintkamatot is fizetnek, de árfolyam-emelkedést is követel rajtuk a bank. Vagyis az adósok forintkölcsön ellenében devizát állítanak elő. Bár ez egyre kevésbé tartható... Hamarosan eljön a NAGY DURRANÁS ideje. :))

bankvezér 2014.01.31. 15:06:58

@médiamanipulátor:
Nem én vagyok, de általában értem, mit miért tesz Matolcsy.
Nem kell aggódni, Matolcsy ura a helyzetnek. :))
süti beállítások módosítása