Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hogyan legyen munkám, ha nincs gyakorlatom?

2013.08.03. 08:30 Pénzügyi Szemle

Hogy szerezzem meg a szükséges szakmai tapasztalatot, ha gyakorlat nélkül eleve fel sem vesznek sehova? Ördögi kör, ami nem csak a magyar pályakezdő fiatalok számára ismerős.Ha nincs gyakorlat, akkor nincs munka, de ha nincs munka, akkor gyakorlat sincs. Ez a tipikus, tyúk vagy a tojás…

tovább »

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

2013.08.02. 08:30 Pénzügyi Szemle

Miért van az, hogy a válság alatt a legnagyobb foglalkoztatónak számító kisvállalati szektor még jobban lecsúszott, a nagy cégek és a nagytőkések pedig még jobban megerősödtek? Ez a kérdés az USA-ban is egyre izgalmasabb.A kis- és közepes vállalatok a gazdaság egyik…

Óvakodj a saját lakástól!

2013.08.01. 08:25 Pénzügyi Szemle

A magas lakástulajdon-hányad növeli a munkanélküliséget, elnyújtja a munkába járással töltött időt, ráadásul az ingatlanpiac gyakran összeomlik, maga alá temetve a lakástulajdonosok egy jelentős részét.Kutatások bizonyítják, hogy a magas lakástulajdon-hányad nem…

Még a frankhiteles buktából se tanulunk?

2013.07.31. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az emberiség soha semmilyen pénzügyi buborékból nem tanul, amint az egyik krach után talpra állunk, már el is kezdjük építeni a következő légvárat.Azt gondolnánk, hogy a 2006-ban kidurrant világméretű ingatlanpiaci buborék, a 2008-ban kidurrant részvénypiaci buborék és az…

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

2013.07.30. 07:22 Pénzügyi Szemle

Jobb később, mint soha: közgazdászok kiszámolták, hogy az európai megszorításokkal érdemes lett volna kivárni, míg a recesszió véget ér és a gazdaságok újra emelkedő pályára állnak.“The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.” - John Maynard…

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

2013.07.29. 08:30 Pénzügyi Szemle

Elsőre azt gondolnánk, hogy külföldiként Londonban, Hongkongban, vagy mondjuk New Yorkban a legdrágább az élet, a valóság azonban az, hogy a befutó egy nyugat-afrikai város, Luanda.Angola fővárosában például nem kevesebb, mint 200 dollárt is elkérnek egy farmernadrágért, több…

süti beállítások módosítása