Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Öngyilkosságot követ el a forint is?

2013.12.14. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha azért gyengítjük a hazai devizát, hogy felpörgessük az export szektort, az látszólag jól működő stratégia lehet, a közgazdász szerint ugyanakkor öngyilkosság.

Mostanában divatos lett azt gondolni, hogy ha egy jegybank tudatosan gyengíti a helyi devizát, azzal versenyképessé tudja tenni az exportszektort, ami a gazdaságban fellendülést, munkahelyet és a jövedelmek emelkedését hozza. Ezen felbuzdulva az export fellendítésében érdekelt országok szépen sorban el is kezdték gyengíteni a saját devizájukat – ezt többnyire extra laza monetáris politikával tudják megtenni -, amiből mára kialakult egy csinos kis devizaháború. Patrick Barron, a University of Iowa professzora szerint ugyanakkor ez nem devizaháború, hanem deviza öngyilkosság. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Deviza_nagy.jpg

A közgazdász ugyan elismeri, hogy a hazai deviza gyengítése valóban helyzetbe hozhatja az exportőröket, ami rövid távon ténylegesen eredményezhet növekvő GDP-t, csökkenő munkanélküliséget és fellendülést, egy kicsit hosszabb távon azonban számos negatív hatással kell számolni, még hosszabb távon pedig az is kiderül, hogy az adott jegybank saját maga alatt vágta a fát.

A középtávú negatív hatások a következők: a deviza gyengítése felpörgeti a pénzromlás ütemét, vagyis inflációt importál. Az infláció pedig áremelkedést okoz a hazai gazdaságban, ami rossz a nem exportáló szektoroknak. Sőt, az alapanyagot importáló iparágak kimondottan kárvallottjai a folyamatnak, vagyis a deviza gyengítése végsős soron egy jókora jövedelem-átrendeződést okoz.

Emellett ha mindenki becsatlakozik a devizaháborúba, akkor tulajdonképpen senki sem jut előbbre, az egyetlen, amit sikerül elérni, hogy mindenki felpörgeti a saját inflációját, kockára teszi a pénzügyi stabilitását és esetleg olyan egyensúlytalanságoknak ágyaz meg – az alacsony kamatok miatt például buborék fújódhat az ingatlanpiacon -, melyek évekkel később komoly válságot okozhatnak.

Hosszabb távon emellett azzal is számolni kel, hogy a túlzott mértékben gyengített hazai deviza és a felpörgetett infláció szétzilálja a hazai pénzügyi stabilitást, aminek felszökő kamatok, megroppanó állampapír-piac és a tőke biztonságos devizába történő menekítése lehet az eredménye. A közgazdász véleményéből következik, hogy rövid távon valóban nyerhetnek a saját devizájukat gyengítők, hosszabb távon azonban stabilabb az az ország, amely a versenyképesség növelésének más eszközeit választja (oktatás színvonalának javítása, kutatás-fejlesztés, infrastruktúra javítás, jogrend erősítés, liberalizáció…).

Patrick Barron hangsúlyozza, hogy a közgazdaságtanban csodaszerek nincsenek, és naivitás azt gondolni, hogy a hazai deviza gyengítése minden gondot – recesszió, munkanélküliség… - megold. Aki így cselekszik, az könnyen lehet, hogy pénzügyi öngyilkosságot követ el.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr165687262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 00:26:14

A pénznyomtatás a legkönnyebb módja a költségvetési hiány kezelésének politikai szempontból. A gazdasági szempontokat meg nem szokás figyelembe venni kb. 2000-től sehol a világban. (Kivéve a jól managelt országokat, pl. Kína v. Svájc)

A másik könnyű módszer az adóemelés, ami még többet árt az adott ország gazdaságának. Az is nagy divat mindenhol.

Szerencsére szinte mindenki csinálja, ezért nincsen belőle baj. Ha mindenki hülye, akkor nem dől be senki sem. Ilyen helyzetben persze a jól managelt országok hasítanak, de ez a dolgok rendje.

Mr. Waszabi 2013.12.15. 14:01:21

A Kádár-rendszer politikája ez, és az okok is uyganazok - egy kormányzati politika által legyengített, tőkeszegényített gazdaság eladásának kísérlete. Pusztán amiatt, hogy Miszter Orbán és társai semmivel sem rendelkeznek több ismerettel 24 évvel a kommunizmus bukása után, mint amibe azok belebuktak. A különbség csak az, hogy 24 év óta nincs katonai-ideológiai nyomás az országon, most ők ezt önerőből adják elő. Szép baleset.
Az átbaszott generációknak ajánlom, hogy a nettő vakhit helyett, amelyet Orbán hazugságaiba vetettek, nos, inkább használják a saját eszüket. TÖbbre mennek vele, mint egy hazaáruló Orbánnak, aki csak a saját nyereségét, politikai-hatalmi győzelmét keresi a nép átbaszásával. Hazug embert hamarabb, mint a sánta kutyát - Orbán már megbukott, csak sokan szeretnék hinni, hogy igaz volt mindaz, amit összehazudozott itt 4 év alatt. Pedig csak nettó hazugság volt. Az embereken múlik, mi lesz a folytatás.

M_R 2013.12.15. 14:05:57

Ez a dilettáns bagázs bármit el tud b..ni...

Don Quixote de la Ferko 2013.12.15. 14:09:21

Nettó hülyeség.

Néhány év és Európa vezető gazdasági hatalma leszünk. Aki az ellenkezőjét állítja, az mocskos liberálbolsevik náci kommunista antiszemita oligarchasöpredék multiimádó...

ostvan2 2013.12.15. 14:26:40

A Bokros-csomag egyik fontos eleme volt a csúszó leértékelés (6 hónapra meghatározták a Ft árfolyamát a fontosabb devizákhoz képest). Mivel a pénzromlás mértékét(ha jól emlékszem 0,2 % szakaszonként) a jegybank kézben tartotta és a gazdaság szereplői hosszabb időtávra tudtak kalkulálni az árfolyammal, a fennt jelzett problémák mértéke elenyésző volt.
Egy ilyen (vagy hasonló) intézkedés nagyon hiányzik ahhoz, hogy kiszámítható legyen a gazdaság következő pár napja.

kvadrillio 2013.12.15. 14:27:45

Öngyilkosságot követ el a forint is?

Boruljon föl e nem jó Élet

S jöjjön a Halál, e nagy orvos

INDEX CÍMLAP.....GYEREKEKNEK !+!!!!!!!++++++++++++++++++++

kvadrillio 2013.12.15. 14:29:00

Index - Impresszum
index.hu/impresszum/‎
10+ elem - -2℃ / 0℃. most 2℃. Budapest. Budapest, Békéscsaba ...
Dudás Gergely
főszerkesztő.
Pusztay András
lapigazgató.

HÜLYE-E VAGYTOJK.....AVAGY CSAÚÚÚÚGY ELVAGYTOK ????????????????????????????????????

lajafix1 2013.12.15. 14:34:52

@ostvan2: kontráznék kedves ostvan2. Sorold fel azokat a magyar cégeket, akik ma is talpon vannak és a bokrosi csúszó leértékelés jelentett nekik jelentős védőhálót, amit a versenyképességük növelésére forditottak... nem fogsz ilyet tudni mondani 10et. Hagyjuk a bokroscsomag imádatot, a megvalósult része szart se ért mert nem követte érdemi átalakulás. e miatt is tette lapátra horn bokrost, mert elég volt a rövid fejének annyi amennyi megvalósult.

Röviden: önmagában a csúszó leértékelés csak a hülyék önáltatása, hosszú agónia. ennél a kemény ktv korlát, hatékonyságnövelés és csökkenő reálgazdasági terhek 100x többet érnek. De ez már ortodox konzervatív nagyon, nálunk nemhogy nem csinálják, hanem nem is tanítják...

lajafix1 2013.12.15. 14:36:44

@Mr. Waszabi: minden népnek olyan vezetője van, amilyet megérdemel...

zona62 2013.12.15. 14:38:32

Hogyne,aki nem áll be a pénzrontásos "hórába",az nem importál inflációt.Nyersanyagszámlája nem drágul,nem tolódik el a jövedelem az exportőrök fele.
Eszközbuborék meg pláne nem fúvód a belső piacán ,annál is inkább mivel rövid távon megdöglik.

na4 2013.12.15. 14:41:36

Végre egy értelmes cikk. Ha a devalválással ilyen egyszerűen meg lehetne oldani a problémát, mindenki leértékelné a valutáját. Nem lehet - nincs ingyen ebéd.

zona62 2013.12.15. 14:42:19

@Dörnyei József: "(Kivéve a jól managelt országokat, pl. Kína"

A jüan fixen a dollárhoz van kötve,még ők sem szeretnének reálfelértékelődni.

==T== 2013.12.15. 14:42:20

"Ha azért gyengítjük a hazai devizát, hogy felpörgessük az export szektort, az látszólag jól működő stratégia lehet, a közgazdász szerint ugyanakkor öngyilkosság."

Akkor ez egy elég buta közgazdász lehet.

"Az infláció pedig áremelkedést okoz a hazai gazdaságban, ami rossz a nem exportáló szektoroknak."

Egész pontosan ez az importnak rossz. Ami viszont az országnak jó.

@lajafix1: Pedig igaza van az olvtársnak, a BLokros csomag kevés használható eleme közül az volt talán a legjobb (meg a vámpótlék). Az már más kérdés, hogy 2001/3-tól elkezdték erősíteni a forintot, ami jól ki is nyírta a hazai cégek jelentős részét.

Mr. Waszabi 2013.12.15. 14:46:30

@lajafix1: így van, én is ezt mondtam. Csak azt is megofgalmaztam, hogy az a nép, amely a jelenlegi politikát pártolta és pártolja, mocskos nemzet- és haza áruló áruló. Gyávák, akik bárkit letaposnak, szomszédot, barátot, rokont, csupán, mert ők remélik saját felemelkedésüket mások kárán. Az ilyen emberszabású az ember nevet sem aggathatja magára, nem hogy a magyar jelzőt. Az embernek gerince van, nem csúszómászó.

==T== 2013.12.15. 14:54:15

@zona62: "Nyersanyagszámlája nem drágul,nem tolódik el a jövedelem az exportőrök fele."

Bele szoktál gondolni néha abba, micsoda veretes ostobaságokat írsz?

Egy ország/nemzetgazdaság akkor gazdagodik, ha tartósan több pénz jön be, mint amennyi ki megy. A bejövő pénzt pedig az exportőrök hozzák...

A külforgalmi mérleg az ország cash/flowja. alapvető érdek, hogy ez pozitív legyen, ezt a célt pedig nagyban segítheti az árfolyampolitika a gyengülő fizetőeszközzel.

Link elek 2013.12.15. 15:05:37

@zona62:
Mar nincs fixen a $-hoz kotve, es folyamatosan ertekelodik fel.
www.google.com/search?q=usd+cny+chart

high up! 2013.12.15. 15:37:37

@==T==:

Jártál te már életedben akárcsak egyszer is egy közgazdasági egyetem környékén?

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 15:39:38

@lajafix1:
És mikor mentek tönkre ezek a cégek? Csak mert akárhogy is nézem, stabil gazdasági növekedés a rendszerváltás óta csak a csúszó leértékelés időszaka, azaz 95 és 2001 között volt, utána még 2006-ig ugyan növekedés volt, de az már az államháztartás súlyos eladósodásával történt, miközben szintén a 2001-2006 közötti időszakban szorították ki az import termékek az élelmiszeriparban is a hazaiakat, hála az erős Ft-nak.

Gerilgfx 2013.12.15. 15:46:29

tulajdonképpen a fideszre meg az mszp-re volt öngyilkosság szavazni.

high up! 2013.12.15. 15:49:17

Most tényleg, van aki a de facto 25 éve munkanélküli fidióta brigád gondolataiban valami felsőbb fokú tudományosság után kutat?

A gyenge forint elemi érdeke a fidióta bagázsnak, csak nem a reálgazdaság szempontjából, hanem a végtörlesztésük sikerességének a szempontjából.

Kormányzásuk leglényesebb momentuma ugyanis az volt, ahogy saját maguknak megszavazták a fennálló devizaadósságuk 30%-os csökkentését (KÖZPÉNZEN).
De ezzel csak akkor nyernek, ha a ft/eur árfolyam még jó sokáig a közelébe se tud menni a 280-290-nek. 300 meg afölötti árfolyam határtalan boldogsággal tölti el Rogántónit, Kósalajcsit, meg az elvtársaikat. Szerintem ezek minden hónapban kiszámolják, hogy hány tonna lóvét is takarítanak meg a szar forint árfolyamnak köszönhetően.

A végtörlesztési buliba be nem vont lúzerek meg úgyse fognak a kormány ellen lázadni, hogy miért szarják szét az árfolyamot tartósan 300 ft felé. Ehelyett nekik megmarad az öröm a globális banki összeesküvés ellen háborogni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 15:51:44

@zona62:
Pedig Kínában rakéta módre nőnek a fizetések és az életszínvonal. Most valahol Franciaország és Németország között járnak és már kifogytak a kulikból is, nincsen elég betanított munkás sem.

valaki senki 2013.12.15. 15:57:07

Ehhez még tegyük hozzá, hogy itthon, az exporthoz előbb, vagy 80%-nyi import is kell, tehát egy erőteljes ft gyengítés is csak max a teljes export 20%-nyi részénél valós segítség. Ugyanakkor a devizában való eladósodottságunk mind lakossági, mind vállalati-és állami szinten sem kispályás, nekünk tehát már rövid távon sem nyereséges ez a taktika. Ha jól tudom, egyébként készültek erre vonatkozó számítások, hogy mi is az itthoni optimum: valahol 280Ft környékén. Ezen határszámon az eltel 3 évben, alig mozogtunk. :(

2013.12.15. 16:14:39

@==T==:

"Bele szoktál gondolni néha abba, micsoda veretes ostobaságokat írsz?"

És te?

"A külforgalmi mérleg az ország cash/flowja. alapvető érdek, hogy ez pozitív legyen, ezt a célt pedig nagyban segítheti az árfolyampolitika a gyengülő fizetőeszközzel. "

Rövidtávon, ahogy azt a cikk is írja.

zona62 2013.12.15. 16:16:31

@Link elek: " folyamatosan ertekelodik fel."

1 év alatt 3%ot..:))

zona62 2013.12.15. 16:19:05

@Dörnyei József:" Most valahol Franciaország és Németország között járnak"
:)))))
Már a magyar átlagjövedelemmel is magasan a világ legnagyobb gazdasága lennének.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 16:24:15

Az infláció mértékével sem csökkent 3 év alatt az árfolyam,a Gyurcsány féle 320 tól még m7ndig messze vagyunk.
idén kb 295 volt az átlagárfolyam most 301 ,ez kb 2 % romlás ami zuhqnásnak nehezen nevezhető

2013.12.15. 16:28:12

@Gyurma73:

Az a baj, hogy a külső körülmények viszonylag ideálisak az erős forintnak most.

==T== 2013.12.15. 16:30:56

@high up!: Még papírt is kaptam tőlük. Kettőt.

==T== 2013.12.15. 16:32:24

@MikeBoy: lol. És te minden hülyeséget elhiszel amiről egy cikkben írnak? 2007/8 előtt az volt a hivatalos szöveg, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer stabil az euro stabil, blablabla...

==T== 2013.12.15. 16:38:36

@Gyurma73: A fundamentálisan indokolt EUR/HUF árfolyam 400 körül lenne. Aki nem hiszi, számoljon utána. mondjuk a kamatparitás képlettel az euro 99-es bevezetésétől.

Amiatt, hogy az euróhoz képest az ezredfordulótól túlerősödött a forint, brutális reálgazdasági árat fizettünk:

- az exportáló cégek egy része tönkrement vagy visszaszorult
- egy csomó belső piacra termelőt hazavágott az import
- magas kamatfelár - ami jelentős részben az áfolyan gyengülését akadályozza - rengetegbe kerül a költségvetésnek
- a devizahitelezés sem lett volna vonzó egy korrekt forint árfolyam- és kamatszint mellett.

Megjegyzem az infláció jelentősége is túl van hangsúlyozva. egy növekedő gazdaságban természetes valamennyi infla, márcsak a technológiai fejlődés miatt is. Amíg egy számjegyű, addig nincs nagy gond, főleg ha kézben tartható - ,márpedig ha az árfolyam gyengítése okozza, akkor ugye kézben van tartva.

==T== 2013.12.15. 16:50:36

@valaki senki: A devizaadósságon kb annyit buknánkmint amit a forintadósság leértékelődésén nyerünk.

Viszont az alacsonyabb árfolyam esetén a cégeknek komoly érdeke fűződne a 20%-os hazai hozzáadott érték hányad növelésén.

2013.12.15. 16:50:55

@==T==:

Ha vitázni akarsz, akkor legalább közelítőleg legyél képes arra, hogy egy állításra vagy annak cáfolatára reagálj. Ugye te is látod, hogy ez a válaszodban nem igazán sikerült....
Mivel láthatólag lövésed nincs témához (értsd: a közgazdaságtanhoz), ezért utoljára megpróbálom egy kérdéssel, ami egy példa lesz szemléltetni a problémát.

Szóval, ha az állításod az, hogy a gyenge fizetőeszköz alapvetően jó, akkor az MNB és az állam közösen miért nem teszi meg azt, hogy a semmiből teremtett Ft-ért devizát vásárol, ebből visszafizeti a deviza alapú államadósságot az egyik oldalon, míg a másikon meg gyengül a Ft és az meg azért lesz jó.
És, ha megértetted a példát, akkor ezért látszólag semmi nem kell tennünk és csupa jó dolog történik velünk!
Nos?

BigPi 2013.12.15. 17:11:21

@Mr. Waszabi@Don Quixote de la Ferko: Nektek feltűnt, hogy ez az elemzés első sorban nem Magyar országról szól?

"vagyis a deviza gyengítése végsős soron egy jókora jövedelem-átrendeződést okoz"

Ez nem biztos, hogy negatív. Mivel például nálunk az erős forint hatására elkezdet beáramolni a külföldi mezőgazdasági árú, ezzel rontva a hazai termelők pozícióját. De ugyan ennek hatására az emberek nem itthon nyaraltak, hanem külföldön, és természetesen a külföldiek sem jöttek már olyan szívesen hiszen drágák lettünk.
Na most a kicsit gyengébb forint hatására, most ez egy kiegyensúlyozottabb lett.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 17:12:23

@zona62:
A Kínai fizetésekről általában Magyarországon senkinek még csak lövése nincsen.

Ezért írtam ezt a cikket tavaly, több, mint 1 éve. Azóta nyugodtan rászámolhatsz még +10%-ot...

dornyeij.blog.hu/2012/10/22/kina_kiegyensulyozodik_a_novekedes

2013.12.15. 17:17:57

@BigPi:

Pontosan ugyan azt a hibát követed el, amire a cikk megpróbálja felhívnia figyelmet.
Csak néhány paramétert ragadsz ki a gazdaságból és ezeket értékeled egy másik paraméter változásának a függvényében, a többit pedig nem.

2013.12.15. 17:22:27

@Dörnyei József:

A cikkedből:

"Jól látszik, hogy Kína mára nagyon megelőzte például Magyarországot a bérek tekintetében. "

Én csak azt szeretném, hogy azt magyarázd meg nekem, hogy hogyan lehet az, hogy az egy főre jutó GDP 2x-es volt Magyarországon a Kínaihoz képest akkor amikor a cikkedet írtad!?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 17:23:42

abszolút nem gáz a 300 forintos euro,ha nem lenne devizahitel akkor nem lenne gáz a 330 sem.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 17:24:55

@MikeBoy: biztos rég írta,azóta már utolértek:-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 17:26:03

amúgy szerintem 10 év és ott is annyi lesz az egy főre eső GDP mint nálunk.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.15. 17:30:06

7% os növekedés mellett 10 évente duplázódik,miközben nálunk volt egy pár visszaesés is.

==T== 2013.12.15. 17:32:38

@MikeBoy:

"Mivel láthatólag lövésed nincs témához (értsd: a közgazdaságtanhoz),"

Szerintem te keversz magaddal.

"ezért utoljára megpróbálom egy kérdéssel, ami egy példa lesz szemléltetni a problémát."

Fantasztikus.

"Szóval, ha az állításod az, hogy a gyenge fizetőeszköz alapvetően jó, akkor az MNB és az állam közösen miért nem teszi meg azt, hogy a semmiből teremtett Ft-ért devizát vásárol, ebből visszafizeti a deviza alapú államadósságot az egyik oldalon, míg a másikon meg gyengül a Ft és az meg azért lesz jó."

Mert nem szabad neki a semmiből forintot teremtenie, de ha mégis megtenné, ezzel az árfolyam túlzuhanna - menekülnének a befektetők a forintból, miközben a nominális devizás adósság nem változna, de forintban kifejezve jelentősen emelkedne.

Akkor nem lenne gond, ha a teljes devizatartalék meghaladná a devizás adósságállományt, VAGY legalábbis annak a következő pár évben lejáró részét, és a fizetési mérleg tartósan aktív lenne.

Mivel a devizatartalékok jelenleg nem elég magasak - de magasabbak, mint 2008 előtt - amit megtehetnek, hogy arra koncentrálnak, hogy apránként visszafizessék a devizás adósságokat. A forint teljes konvertibilitása miatt a magánszektor adósságát is figyelembe kell venni.

Az összes devizás adósság tudtommal durván a duplája a jegybanki tartalékoknak.

"És, ha megértetted a példát, akkor ezért látszólag semmi nem kell tennünk és csupa jó dolog történik velünk!
Nos?"

Tanulj inkább.

2013.12.15. 17:33:04

@Gyurma73:

Vagy fellázadnak a "rabszolgatartás" ellen.

==T== 2013.12.15. 17:33:45

@BigPi: Pontosan, de sajnos itt sokan a korábbi, 2008/9-ben megbukott iskola hívei.

==T== 2013.12.15. 17:37:41

@MikeBoy: De nem nem minden paraméter egyformán fontos.

Az exportőrök szempontjai fontosabbak, mint az importőröké. Az exportőrök sarkítva az ország kenyérkeresői, az importőrök meg a fogyasztói.

@Gyurma73: Így van. sőt, ha nem lenne ekkora devizás kötelezettségállomány, akkor szinte bármilyen gyenge EUR/HUF árfolyam elviselhető lenne, és még az államcsőd kockázata is megszűnne (az az állam, ami saját fizetőeszközében adósodott el, gyakorlatilag nem mehet csődbe).

high up! 2013.12.15. 17:38:06

@==T==:

Te csak arról kaphattál papírt 2 (komoly) közgáz egyetemtől, hogy a takarítói állas betelt, nem vesznek fel.

Barátom, te síkbolond vagy még az alapfogalmak is, a gyakorlati alkalmazásukat tekintve pedig egyenesen KÖZVESZÉLYES.

Ekkora futóbolondokat a szakmában csak a Matolcsigyurka Közgazdadági Trollképző Intézet képes kinevelni.

2013.12.15. 17:43:08

@==T==:

"Mert nem szabad neki a semmiből forintot teremtenie"

Te figyelj akkor miből teremti az MNB a pénzt, ha nem a semmiből?
Mielőtt válaszolnál a válasz: a SEMMIBŐL teremti!

"de ha mégis megtenné, ezzel az árfolyam túlzuhanna"

Definiáld a túlzuhan kifejezést!
De pontos légy ám, mert elég nehéz dolgod lesz :)

"menekülnének a befektetők a forintból, miközben a nominális devizás adósság nem változna, de forintban kifejezve jelentősen emelkedne."

De változna, mert pontosan azt írtam, hogy devizát veszünk és ezt adósságtörlesztésre fordítjuk.

Akkor fuss neki még egyszer....

high up! 2013.12.15. 17:43:25

@==T==: "Az exportőrök sarkítva az ország kenyérkeresői,"

Különösen az export nyereség 80%-át adó multik, akik aztán a nyereséget egy nap a pénzügyi mérleg soron kiviszik az országból.
Ja, és akkor a belső piacra dolgozó cégek akkor nem kenyérkeresők ugye? (na meg persze milyen fasza Kádár-korabeli közgazdasági fogalom ez: "kenyérkereső". Majdnem akkora szakmai találmány, mint ez, hogy: "munka alapú társadalom")

Barátom, le kellene már állni a 40 évvel ezelőtt leragadt ótvar "tudás"odddal.

zobod 2013.12.15. 17:49:09

Szobatudós. Az egész világ ezt csinálja, a távol-keleti exportőrök, de akár még a németek is a DM-hek képest versenyelőnyt adó euro révén. Nem kis sikerrel. Ami Magyarországot illeti, a gyenge vége a sávnak valahol 325-330 körül lehet az öt, és a két évvel ezelőtti forintkrízisek alapján, a 300-as forint nem gyenge. Azzal meg jobb szembenézni, hogy a magyar gazdaság 300-as euro felett kezd el jól teljesíteni.

Nem tudom, tudatos-e a gyengítés, tervszerű vagy csak sodródás. Én bízok benne hogy hogy tudatos, mert ez az irány jó.

high up! 2013.12.15. 17:50:40

@==T==: "az az állam, ami saját fizetőeszközében adósodott el, gyakorlatilag nem mehet csődbe)"

jaj, már megint mi unortodoxiát találtál fel! Münchausen báró magát húzza ki a vízből! És a hülye világ erre még nem is jött rá, csak mi, észlénymagyarok!

Barátom, amikor egy államnál megszünik a belső és külső forrásások finanszírozási lehetősége a további deficitre és az állam felkéri a jegybankot, hogy teremtsen fedezet nélküli pénzt az állam fogyasztására, akkor azt a külföldi befektetők az államcsődbe vezető úttal azonosítják és cafatokban szabadulnak meg minden pénzügyi és reál befektetéseiktől.
Te még az elemi pénzügyi szabályokat se ismered, de nagyon lelkes kókler vagy.

high up! 2013.12.15. 18:16:24

@zobod: "a 300-as forint nem gyenge"

Na látod, ebben egyetértünk! Az ország fundamentumai (növekedés, nemzeti tulajdonú cégek exportképessége, versenyképesség stb) ugyanis úgy le lettek rontva az elmúlt 10 évben (az elmúlt 3 meg még nagyobb sebességbe kapcsolva), hogy a 300 ft/eur valszeg nagyon megfelel a fundamnetumok valós állapotának.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.15. 18:18:36

@MikeBoy:
Nem bonyolult a dolog.
Több a kuli, mint a jobban fizetett munkaerő arányaiban.

A Kínai GDP a Magyar 30%-a egyébként.

Kína éppen ebben a hónapban futott ki bevethető kulikból. Amiatt a kulik fizetése várhatóan jobban fog nőni, mint az éves 10% a következő években.

A GDP pedig marad a 6+%-os növekedési pályán.

high up! 2013.12.15. 18:22:24

@zobod: "Azzal meg jobb szembenézni, hogy a magyar gazdaság 300-as euro felett kezd el jól teljesíteni."

Inább azzal jobb szembenézni, hogy már az első szemeszterekben meg kell tanulni, hogy a világ egyetlen cége/gazdasága se az árfolyam miatt lesz versenyképes, hanem legalább egy tucat más tényezőktől, amelyek valódi tényezők a versenyképességben és nem pedig percnyi müvi eszközök, mint pl az árfolyam leértékelődés.
Ha meg egy gazdaság versenyképesebb lenne alacsonyabb árfolyamon, akkor az árfolyam rövid időn belül visszaerősödne, miközben a gazdaság nem tudott jobb lenni.

2013.12.15. 18:24:16

@Dörnyei József:

Lehetőleg az ÁTLAGBA számoljuk már bele a kulikat is! :)))

♔bаtyu♔ 2013.12.15. 18:40:29

@Narancskommunista: Ez pontosan így van. Ahogy vált a gazdaság egyre nyitottabbá, ment is tönkre, mert az erős Ft és a gyenge termelési technológia nem kedvezett.

Nyilván a helyes út a Ft gyengítése (a múlthoz képest, nem pedig általánosan) és némi (lehetőleg elmenni a határig) piacvédelem, ezzel párhuzamosan a piacok visszahódítása a külföldiektől, a hazai vállalkozások tőkésítése és olcsó hitellel való ellátása. (Akár úgy is, hogy a drágábbat cserélik le). Ahogy elnézem, Orbánék épp ezt csinálják.

czjanos 2013.12.15. 18:44:11

Nem a forint lesz öngyilkos, hanem a "pénztárosok" rendszeresen és módszeresen gyilkolják meg.

2013.12.15. 18:57:47

@♔bаtyu♔:

"Nyilván..... "

Ne fogadj erre a "nyilván"-odra sok pénzben. :)

martineden 2013.12.15. 19:12:10

@Dörnyei József: Pedig Kínában rakéta módre nőnek a fizetések és az életszínvonal. Most valahol Franciaország és Németország között járnak és már kifogytak a kulikból is, nincsen elég betanított munkás sem.......Reg hallottam ekkora ostobasagot.Egy -egy teruleten no az eletszinvonal,de nem az egesz orszagban.Persze atlag 12 orat dolgoznak.Amugy ha annyira jo ott melosnak,koltozz oda...

martineden 2013.12.15. 19:24:25

@Gyurma73: a Gyurcsány féle 320 tól még m7ndig messze vagyunk.....A csuti cigany fele 320-ra emlekszem ,mikor kuszaszem az IMF-hez rohant konyorogni...

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 19:28:38

@♔bаtyu♔:
Hogy te mennyire vak vagy. Vagy tényleg ezt akarod látni?

Egy kérdés: a Bokros csomag most akkor jó volt, vagy rossz?

2013.12.15. 19:36:07

Patrick Barron amerikai prof akinek az elemzéséből kiindult ez a ellenzéki blog, biztos nagyon okos ember. Kár, hogy az USA nem az ő véleménye szerint intézi pénzügyeit.

Mert nagyon el vannak adósodva!

Narancskommunista (törölt) 2013.12.15. 19:43:55

Egyébként nekem a véleményem, hogy ha takarékoskodással jár a nyomtatás, akkor együtt hatékony lehet, de ha közben a költségvetés pazarló, akkor tovább ronthatja a helyzetet.

Na meg ha az USA-ról beszélünk, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a válság olyan típusú volt, mint az 1929-es, tehát deflációs hatású, és az USA által piacra öntött olcsó pénz fontos szerepet játszott abban, hogy nem volt defláció, és jelentős részben ennek köszönhető, hogy rengeteg bank és cég fizetőképes maradt, így messze nem volt olyan mély a válság, mint 29-ben, ahol ilyen pénzügyi stimulus csak a válság néhányadik évében, és egészen más módszerekkel indult, meg is lehet nézni, hogy hogyan alakult akkor az USA GDP és az infláció/defláció.

Szóval alapvetően Bernake nem kúrta el, ellenben az amerikai államnak ettől még szigorúbb költségvetési politikát kellene folytatnia.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.12.15. 20:04:23

@Mr. Waszabi: Mindenben igazad van. Bennem már évek óta mindinkább megerősödik az a meggyőződés, hogy ebben az országban már csak forradalom árán lehet azt elérni, hogy valós demokrácia alakuljon ki. (először el kell söpörni a 24 év vagyon harácsolóit, s vissza kell szerezni az ellopott értékeket)

Sandor Akarki 2013.12.15. 20:10:08

Mindenki tudja, hogy a jelenlegi inflációs adat hazugság. Azért tudják ezt csinálni, mert a magyarok olyan csórók, hogy szinte minden pénzüket rezsire költik és a legolcsóbb kaját eszik.

Brix 2013.12.15. 20:17:33

@zobod: Elsősorban az egész ország érdekeit kell nézni, és nem az exportőrökét.
Nálunk nem jó a gyenge forint a lakosság többségének és az államnak sem igazán, a deviza adósságok miatt.
A gyenge forint amúgy is limitált hatású versenyképesség növelésre, mivel közel 10%-os forintgyengülés okoz kb 1% -os versenyképesség javulást, tekintettel nagyarányú import hányadra
Lényeg a lényeg : az emberek többségének a túlzottan gyenge forint nem kedvező. Mivel az infláció is alacsony itthon, ezért nincs szükség a leértékelése.
Orbánék viszont nagyon helyesen meglépték a rezsicsökkentést ami deflációt indukál és pénzt hagy az emberek zsebében
Ami ellenség a legtöbb embernek, az a külső és belső leértékelés, mert az pénzt vesz el tőlük

_most_ 2013.12.15. 20:38:14

@♔bаtyu♔: értem, szóval a fidesz azért tette meg a retardált Matolcsyt jegybankelnöknek, hogy gyengítsék a forintot :D

zobod 2013.12.15. 20:41:36

@high up!: A valóság az, hogy az gyengén tartott árfolyam + export modellre olyan konjunktúrák épülnek, mint pl. Kína, vagy korábban Dél-Korea és még korábban Japán. Pl. pont Japán nézzed meg, mit össze vergődik az erős jen miatt. A német exportnak az euro nagyon kapóra jön. Svájc a maga egyébként szuperversenyképes gazdaságát - a világon a No.1 jelenleg - szintén mesterséges eurchf árfolyammal támogatja meg.

@Brix: az exportőrök érdeke az ország érdeke. Magyarország nem kis részben azért úszik a felszínen, mert egy erős fizetési mérleg többlete van, aminek egyik fő összetevője a pluszos külker mérleg. A gyengén tartott árfolyam nem azonos a sokkszerű belső leértékelés (pl. görögök) vagy a külső leértékelés (rövidesen ukránok) hatásával.

_most_ 2013.12.15. 20:43:51

@zobod: annyira vicces, mikor közgazdasági analfabéták osztják az észt, hogy mekkora forintárfolyam lenne az ideális :D

2013.12.15. 20:44:39

@Brix:

"Orbánék viszont nagyon helyesen meglépték a rezsicsökkentést ami deflációt indukál és pénzt hagy az emberek zsebében"

És deflálja az államadósságot és aztán csökkenti az emberek fizetését, csökkenti a beruházásokat, kockázatot okoz az ellátásban.
A mesterséges piaci tényezőknek mindig van negatív hatása!

Sandor Akarki 2013.12.15. 20:47:44

@==T==: Ha azt számolom mennyibe kerülnek a lakások meg a krumpli, akkor 1 EUR = 150 HUF, kb.

2013.12.15. 20:50:46

@zobod:

Nem mintha ne lehetne ízekre szedni az érveidet, de ettől függetlenül befizetek arra, amikor Magyarországon valaki kínai, koreai vagy japán mentalitást vezet be a gazdaságban.

De ha ez neked kínai, akkor másképp fogalmazok.
Csak annyit szeretnék, aki ezt a gazdasági modellt követni akarja, az álljon ki és kampányoljon azzal, hogy mi leszünk Európa Kínája! :)))

Tökönrúgott Feleségek 2013.12.15. 20:52:00

@==T==: mondjuk az eurot 2002-ben vezették be.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.15. 20:52:47

@♔bаtyu♔:
Amit Orbánék csinálnak, az igazából két dolog. Az egyik az állam és ezáltal a miniszterelnök személyes hatalmának bővítése. A másik az utánam az özönvíz logika mentén próbálnak szavazokat venni.
Ezt a kettőt téveszted össze azzal, hogy "a piacok visszahódítása a külföldiektől, a hazai vállalkozások tőkésítése és olcsó hitellel való ellátása."
Amit piacvisszahódításnak vélsz, az az infrastruktúra lerohasztása szavazatokért.
Amit vállalkozások tőkésítésének és olcsó hitellel ellátása pedig a jövőbeli költségvetések megterhelése.

Brix 2013.12.15. 21:14:26

@zobod: "az exportőrök érdeke az ország érdeke" Ez nem így van. A gyenge forint nagyon sok kárt okozott az országnak! A devizahitelesek többségét, a tisztességtelen banki magatartáson kívül, a gyenge forint nyírta ki. A KKV-k adják még mindig a munkahelyek zömét, nem az exportáló multik. A KKV-k nek meg erős hazai vásárlóerőre lenne szükségük elsősorban
Egyébként a nyugati multik elég termelékenyek maguktól is , nincs szükségük forint-gyengítésre
Viszont a lakosság rengeteget veszít vele...
Most itt arról nem is beszélek hogy mennyivel növelné az államadósságot és annak kamat terheit, a gyenge forint...

@MikeBoy: Egy mérsékelt beavatkozás a piaci folyamatokba nem jelent problémát, hiszen az energiapiac monopol piac , így az árképzése is diktátumszerű. A rezsicsökkentés helyen lépés, ha megállnak a szolgáltatók csődbe vitele előtt, mert ha államosítani kell, akkor előbb -utóbb triplán kell visszafizetni mindent

2013.12.15. 21:23:06

@Brix:

Semmilyen szinten nem sikerült reagálnod arra, amit írtam.
Felsoroltam neked 4 tényezőt amit a rezsicsökkentés okoz, abból kettő foglalkozik az energiapiaccal, míg másik kettő tőle független és egyiknek sincs semmi köze ahhoz, amit érvként hoztál fel a reakciódban.

Éppen ezért még nem is vitatkozok azon, amit a reakciódban írtál, habár az is hajmeresztő.
Először nézd meg azt a 4 pontot és próbáld meg megérteni őket.

==T== 2013.12.15. 21:25:22

@Tökönrúgott Feleségek: 1999 lesz az. Nézd csak meg az EKB honlapját. Persze akkor még csak mint számlapénz jött létre, de akkor jött létre.

@zobod:

Ez pontosan így van. De idehozhatod az I: vh utáni helyzetet is, ahol az amcsi gazdasági expanzió mögött ott volt a gyenge dollár/erős font, vagy a II. vh uáni NSZK-s növekedést a gyenge márka/erős dollár miatt.

Nem véletlen borította Nixon az aranystandardot.

@Brix: lol. Ne viccelj már, pont az ellenkezőjét írod a valóságnak.

A devizahitelezés eleve a túlerősödött forint és a részben emiatti magas kamat miatt terjedt el. Vagyis nem lenne devizahiteles probléma, ha van egy korrekt forintárfolyam (és felelős költségvetési politika).

A KKV-knak is pont hogy gyenge (vagy inkább gyengülő) forintra lenne szüksége, hogy a vásárlók az ő termékeiket/szolgáltatásaikat vegyék, ne az erős forint miatt olcsó importot. Hogy ne külföldre menjenek nyaralni/hosszú hétvégézni, hanem valami itthoni helyre.

2013.12.15. 21:32:04

@==T==:

Ha visszajöttél közgazda, igazán elárulhatnád nekem a túlzuhan kifejezést, meg a többi kérdésemre a választ, hátha csinálunk itt együtt egy új tudományt.... ;)

==T== 2013.12.15. 21:37:20

@high up!:

Látom a személyeskedésnél meg az idiótaságok hangoztatásánál többre nem fussa. Ezzel a mentalitással félő, hogy sokra viheted. Mint ahogy 2002-10 közti "szakma". Sok köszönet nem volt benne.

@MikeBoy: A pénzteremtést a kerbankok végzik (hitelpénz), a jegybank csak szabályozza a kereteket.

"Definiáld a túlzuhan kifejezést!
De pontos légy ám, mert elég nehéz dolgod lesz :)"

Bizonyos szintet meghaladó tudás és intelligencia birtokában ez elég egyszerű.

Van egy túlértékelt pénz, ami a hirtelen pánik miatt nem egyszerűen leértékelődik, de időlegesen a valós - fundamentális - értékénél is jobban leértékelődik. Mint amikor egy részvény árfolyama a pánikszerű eladások miatt alacsonyabb lesz a részvény mögött álló tényleges eszközértéknél.

"De változna, mert pontosan azt írtam, hogy devizát veszünk és ezt adósságtörlesztésre fordítjuk."

Kérdés, hogy első körben mennyi devizát tudnál venni - mennyit adna el neked ténylegesen a piac, ami azért nem korlátlanul likvid. Ha elég sokat, akkor esetleg megérné. Én pl. A MANYUP pénzből ezt csináltam volna. Az államosításkori árfolyamon ez kb. 10 mrd Euró körül volt, ami az központi költségvetés devizás adósságának kb. negyede lehetett. Persze ezután első körben zuhant volna valamennyit a forint, de aztán visszaerősödött volna, hiszen az adósságállomány csökkentése egyben a csődkockázatot is csökkentette volna.

A lényeg, hogy annyi forintot nem tudnál egyszerre lenyomni a pénzpiacok torkán, hogy mindent egyszerre kifizess.

==T== 2013.12.15. 21:41:37

@MikeBoy: Lásd eggyel fentebb.

@high up!: Márpedig így van. Az az állam, ami saját fizetőeszközében ment tönkre, nem mehet csődbe (Eurós országok kivételek, mert ott az Euró nem igazán saját fizetőeszköz, az EKB felügyeli), mivel ha minden kötél szakad, elinflálja az adósságát a **be.

Az argentínok is arra **tak rá, hogy jelentős dolláros adósságuk volt, ahogy mi is arra **tunk rá a rendszerváltáskor, hogy dolláros volt az adósságunk.

Ezt az ezredforduló környékére szépen átkonvertálták forintosra (2001-ben a GDP 51% körül volt a bruttó államadósság, ennek kb. 20%-a volt devizában, 2008-9-re a GDP 80%-ra tornászták föl a bruttó államadósságot melynek kb. fele volt devizás), csak sajnos a ballib ezt is el***ta.

Brix 2013.12.15. 21:42:34

@MikeBoy: Figyelj! A legjobb érv a rezsicsökkentés mellett, hogy minden hónapban több marad az emberek zsebében mint előtte. A többi dolog meg nem számít!

@==T==: Hova akarnád már gyengíteni a forintot?
A forint már eddig is éppen eleget gyengült az elmúlt 3 évben, miközben pénzbőség volt világszerte
Aki ezen a forint árfolyamon sem tudott exportálni, az szart gyártott.
A magyar fizetések már így is pokoli alacsonyak. Mindegy hogy a nominális értékét nézzük, vagy a vásárlóerőt.
Elég csak megnézni Szlovákiát, ahol az emberek sokkal jobban keresnek és élnek, amióta bevezették az eurót.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.15. 21:46:16

@==T==:
Nixon Breton Woods-t a vietnami háború költségei miatt borította.

Fordítva: a magas kamat (Járai) miatt erősödött a forint és nem az erős forint miatt volt magas a kamat.

A gyenge forint kiszívja a pénzt az országból. Nagyon erős importfüggőségünk van, főleg energiahordozókból és alkatrészekből. Ezek árát nem tudod befolyásolni, ezért azt éred el, hogy több forintot fizetsz érte.

2013.12.15. 21:58:26

@==T==:

"A pénzteremtést a kerbankok végzik (hitelpénz), a jegybank csak szabályozza a kereteket."

Igen, méghozzá többek között pénzteremtéssel! :)))
Szerinted mi az a jegybankpénz?

"Van egy túlértékelt pénz, ami a hirtelen pánik miatt nem egyszerűen leértékelődik, de időlegesen a valós - fundamentális - értékénél is jobban leértékelődik. Mint amikor egy részvény árfolyama a pánikszerű eladások miatt alacsonyabb lesz a részvény mögött álló tényleges eszközértéknél."

És? Szerinted minél gyengébb a Ft, annál jobb nekünk! Ha rövid ideig a piac kicsit túlad rajta, ám legyen, hisz szerinted ez úgyis jó. Ugye?
Ráadásul azért is butaság, amit írsz, mert ekkor a jegybank szépen beavatkozna deviza eladással és stabilizálná az árfolyamot.
De tripla hülyeséget írtál, mert azt meg végképp nem állítottam, hogy az MNB-nek ezt egy nap vagy egy hét alatt kell lezongoráznia, hanem tegye ezt egy év alatt. Gyengítse egy év alatt 400 Ft-ra az eur-t és ott nem lesz semmilyen "túlzuhanás" ugye.

2013.12.15. 22:18:38

@Brix:

"Figyelj! A legjobb érv a rezsicsökkentés mellett, hogy minden hónapban több marad az emberek zsebében mint előtte. A többi dolog meg nem számít!"

Hogyan írhattad ezt le, mintha valami politikus mondta volna.... :)

Az emberek fizetik a rezsit ugye.
De az államadósságot is.

Kifejtem kicsit:

Mivel a rezsi csökkentéssel deflálod a Ft-ot, ezért deflálod az államadósságot is.
Nem nehéz belátni, hogy azonos hitelkamat mellett minél kisebb az infláció, az annál rosszabb nekünk. Tehát, ha az inflációt erőből csökkented, akkor az rossz az államadósságra nézve.
Persze ez nem olyan látványos a pénztárcára nézve, de sajnos attól még ugyanúgy terheli...

Több marad az embereknél!
És meddig?
Mihez is szokták kötni a fizetésemeléseket?
Csak nem az inflációval van szoros összefüggésben.
Tehát, ha azt erőből csökkented, akkor csökkented az emberek fizetését is, no nem azonnal, de a következő emelésnél. Érdekes nem?
Ugyan ettől még olcsóbb lesz a rezsi, de mégis már a pénztárca szinten is jelentkezik egy korrekciós hatás.

high up! 2013.12.15. 22:29:54

@zobod:

Te, a kínai exportoffenzíva nem annak köszönhető, hogy az árfolyamot nem értékelik fel 1 vagy 2, vagy 5%-kal, hanem azért mert az ULC-ük a huszada a nyugatiének.

Dél-Koreával kapcsolatban csak blöfföltél, de nem jött be, a nemzeti valutájuk már régóta nagyon erős, csak teccik tudni a cégek versenyképessége is. Ez az ami Mo-on hiánycikk lesz a Hibbantgyurka elkúrt évtizedének köszönhetően.

Ja, és mi ez a svájci handabanda, miszerint a szuperversenyképes gazdaságuk mellett mesterségesen támogatják a valutájukat? Te hozzád nem jutott el a hír, miszerint az elmúlt 4 évben a svájci frank árfolyama elszakadt a fundemantumoktól és irreálisan felértékelődött?
Svájc nem leértékel, hanem a túlerősödésnek rakott egy 1,20-as határt (1,40-1,50 volt sokáig az egyensúlyinek tekintett árfolyam).

Szóval megint idióta handabandával próbálod itt igazolni az Orbanescu-Hibbantgyurka Trollkettős gazdasági mohácsi vereségeit. Nem megy.

2013.12.15. 22:35:40

@==T==:

"Az az állam, ami saját fizetőeszközében ment tönkre, nem mehet csődbe"

Ezt a gyöngyszemet azért ki kellene rakni a falra.
:)))))

high up! 2013.12.15. 22:38:57

@==T==:

Te nagyon szorgalmas szoba-kókler! Amikor az állam aszongya (egy nap majd), hogy a teljes államadósság forintban denominált, az csak azt jelenti, hogy a külföldi befektető a valutáját átváltotta ft-ra, és abban követeli az értékállóságot.

Teccik tudni? S nem azt jelenti, hogy majd Ludast olvas miközben huggyá-szarrá erodálódik a ft/eur árfolyamon mire vissza akarja váltani a befektetését. Mert az állam annyi ft-ot nyom amennyit akar, aztán a fedezetlen ft-nak is pont annyi lesz ám az értéke, mint a fedezettnek.
Na ez nem így megy, mert azonnal öntik az eszközeiket a piacra, aztán majd megtudod még egyszer, mi is az a híres magyar hiperinfláció, meg eszközár lenullázódás.

Szerintem te Hibbantgyurka alatt dolgozhatsz közvetlenül, azok ennyire marhák ehhez a témához (is)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.12.15. 23:06:02

@Dörnyei József: Közben beledöglenek a mocsokba, ami ennek a csodaszép jólétnek a megteremtése közben jön létre. Nekem olyan rakéta nem kéne, ami a saját házamba csapódik be...

==T== 2013.12.16. 11:55:42

@Brix: lol. A szart is el lehet adni, ha megfelelő az árfolyam.

Egyébként a kamatparitás el alapján olyan 400 lenne az EUR/HUF, de ha megnézed a forint A forint reáleffektív árfolyamának alakulását fogyasztóiár- és termelőiár-index alapon, akkor szintén oda jukadsz ki, hogy egy 30-35%-os gyengüléssel érnének el az ezredfordulós versenyképességi szintet.

Ábra:
img107.imagevenue.com/img.php?loc=loc526&image=188093254__122_526lo.

forrás: KSH, MNB, EKB

==T== 2013.12.16. 12:23:22

@Lord_Valdez: valóban a vietnami háború költségei adták meg a végső lökést, de ugye a lényeg mégsem ez volt, hanem hogy az USA-nak volt egy ígérete, miszerint a külföldi államok dollárkészletét meghatározott arányban aranyra váltja. emiatt akkora dollárkészletek csapódtak le külföldi jegybankoknál, hogy az ígéretet képtelenség lett volna akár részlegesen is teljesíteni. Miután a franciák belebegtették, hogy ők inkább aranyra váltanak minden dollár tartalékot, Nixonék gyorsan léptek.

Járaihoz. Először volt a magas költségvetési hiány (2002). Emiatt komoly külföldi forrásokat kellett bevonni - növelni az államadósságot -, amit csak magas kamatok mellett lehetett. Emiatt megnőtt a kereslet a forintos kötvények iránt, ami ugye erősítette - magas kamat mellett - a forintot. Emellett persze ott volt a jóléti rendszerváltás, a magánszektor is elkezdte felvenni a hiteleket, szintén külföldről.

A gyenge forint kiszívja a pénzt? És mégis hogyan? Írd már le légyszíves.

A gyenge forint pont hogy erősíti a hazai versenyképességet. Segíti az exportot és kívül tartja/csökkenti az importot. Segíti azt a felhalmozást, ami a jövőbeli stabil növekedés alapja lehetne - első körben persze az adósságoktól kéne megszabadulni.

A szlovákok még az euró bevezetése előtt elérték kb. ezt aszintet. Ők pl. nem értékelték túl a koronájukat, nem csináltak nagy hiányokat, nem adósodtak el (bár a válság óta nekik is megugrott az adósság). Meg persze ott nincs nyuggerisztán.

@MikeBoy: A jegybanképénz csak egy kis része a teljes pénzmennyiségnek.

"És? Szerinted minél gyengébb a Ft, annál jobb nekünk! Ha rövid ideig a piac kicsit túlad rajta, ám legyen, hisz szerinted ez úgyis jó. Ugye?"

A jelenlegi fundamentális árfolyam az EUR/HUF esetén 400 körül van. az lenen a jó, ha elkezdenénk ehhez konvergálni. Az ettől gyengébb árfolyamnak ára van, amit meg kell fizetni (magasabb kamat, alacsonyabb árversenyképesség, stb.)

"Ráadásul azért is butaság, amit írsz, mert ekkor a jegybank szépen beavatkozna deviza eladással és stabilizálná az árfolyamot."

Na, a jelnlegi helyzetünkben pont a devizatartalékok csökkentése nem megengedhető. az első és második generációs válságelméletek még ezt javasolták, de harmadik és negyedik generációsok már figyelembe veszik a reálgazdasági hatásokat, sőt, akár odáig is merészkednek, hogy hagyni kell az árfolyamot szabadon menni, mert egy beavatkozásnak kevesebb haszna lenne, mint járulékos költsége.

"De tripla hülyeséget írtál, mert azt meg végképp nem állítottam, hogy az MNB-nek ezt egy nap vagy egy hét alatt kell lezongoráznia, hanem tegye ezt egy év alatt. Gyengítse egy év alatt 400 Ft-ra az eur-t és ott nem lesz semmilyen "túlzuhanás" ugye."

Ha egy év alatt - vagy akár csak 1 hét alatt - tenné, akkor a piac beárazná a dolgoz, és a forint elkezdene gyengülni, vagyis ugyanannyi forintért kedden már kevesebb eurót/chf-et kapna, mint amit hétfőn kapott.

Amit írtál, csak úgy lehet sikeresen megjátszani, ha egyszerre tolod be a pénzt, meglepetésszerűen. Olvasgass egy kis Lucast.

Az esetleges túlzuhanás után úgyis visszaállna egy egészséges körüli állapot. Lásd OTP részvények 2008-9 tájékán. A pánik miatt bezuhant bőven 1500 alá, de pár hónappal később - miután lecsengett az eladási pánik - már közel hatezer volt.

@high up!: A forintos és a devizás adósság is nominálisan van nyilván tartva. Lehet követelni akármit, a kibocsátó x forint kifizetését vállalja y időpontban.

Pont azért fizetnek magas kamatfelárat a forintos hitelekre, mert a hitelnyújtó bank - ill. állampapír esetén a befektetők - tudják, hogy a forint túl van árazva, ezért komoly kockázata van a leértékelésnek/árfolyamesésnek.

Nem véletlen, hogy spekulációs támadások is csak túlértékeltnek vélt fizetőeszközök ellen szoktak indulni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.16. 20:19:45

@==T==:
Külföldi forrásokra a magas költségvetési hiány nélkül is szükség volt.
2002-ben a jegybanki alapkamat még lefelé menőben volt. Ami miatt az alapkamat emelés volt 2003 közepén, hogy valaki kitalálta, hogy eltolja a forint sávját erősebb irányba.

A gyenge forint olyan módon erősíti a versenyképességet, hogy leértékeli a hozzáadott értéket. Azaz kevesebb pénzért dolgozol ugyanannyit.
Ha megnézed a magyar exportszerkezet, azt fogod látni, hogy rohadt magas az importhányad. Azaz, viszonylag kevés értéket adunk hozzá. Ez így önmagában még csak annyit jelent, hogy keveset nyersz a leértékeléssel.
Ami viszont már nem ennyire tankönyvi, hanem emberi dolog, hogy az emberek nagyon nehezen adják fel a megszokott életszínvonalukat. A leértékelés után is ugyanannyit fognak fogyasztani, de így drágábban fogják tenni. Ha megnézed, hogy egy magyar háztartás költségeinek mekkora hányadát teszik ki import vagy "importközeli"* termékek, akkor láthatod, hogy a háztartások kiadásaira komoly negatív hatással van a leértékelés.

* Az importközeli alatt értem mondjuk a benzint, amit igaz, hogy mi finomítunk, de import olajból. Az áramot, amit igaz, hogy mi termelünk, de import gázból és uránból.

Magyarországon bárki megpróbálná azt az utat, amit a Dzurinda-kormány bejárt rögtön ő lenne a neoliberális sátán maga. Az összes parlamenti párt közös erővel átkozná ki.
süti beállítások módosítása