Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Így dőlhetne romba a dollár

2013.12.09. 08:11 Pénzügyi Szemle

Ha megerősödne egy virtuális pénz, amit a Földön sokan elfogadnak, akkor akár a legerősebb államok által kibocsátott pénzek is komoly bajba kerülhetnének.

Képzeljünk el egy világot, melyben bármit megvásárolhatunk titokban, elrejtve az állam kíváncsiskodó szeme elől, az online tranzakciókhoz nincs szükség bankokra, nincs közvetítő, nincsenek díjak és jutalékok, és nincs pénzromlás sem. Ez a világ a szemünk előtt alakul, és ha még egy pár évig kitart a bankok körüli mizéria és a jegybanki pénznyomda, akkor meglehet, hogy eléri azt a kritikus tömeget, ami már visszafordíthatatlanná teszi. A történet főszereplője a Bitcoin. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Bitcoin_nagy.jpg

A Bitcoin gyakorlatilag egy virtuális pénznem, ami elsősorban online fizetésekhez használatos, olyan egyének közötti tranzakciókhoz, melyhez nem kell sem bank, sem jegybank, sem az állam jóváhagyása. Ezt a pénzt nem az állam bocsátja ki, arra ráhatása nincs, a tranzakcióknak nincs díja sem jutaléka, és az állam sem tud baj esetén nyomtatni belőle, elértéktelenítve ezzel a már piacon forgó pénzeket.

A Bitcoin egyelőre egy hétköznapi ember számára nehezen felfogható valami, az világos, hogy olyasmi, mint a normál pénz, de hát hol a biztosíték, hol a fedezet? Mi garantálja, hogy nem egy buborékról van szó, egy értéktelen valamiről, ami ma még virtuális érték, holnap meg már egy nagy semmi. A válasz egyszerű, éppen arról van szó, mint a papírpénz esetében. Gyakorlatilag a papírpénz is egy értéktelen papírdarab, melynek az értékét két dolog adja: egyrészt, hogy hiszünk benne mi magunk és elfogadjuk, mint értéket, másrészt az összes többi ember is hisz benne. Amint a hit megrendül, és jönnek a bankrohamok, rögtön kiderül, hogy mégis egy értéktelen papírdarabot tartunk a kezükben…

A Bitcoin esetében is ez a helyzet, függetlenül attól, hogy itt nem egy állam a kibocsátó. Akkor lesz a Bitcoin az egész Földön használt pénznem, ha azt sokan elfogadják, sokan hisznek az értékében, amely hit valódi értéket kölcsönöz majd neki. Ekkor már valóban kihívója és alternatívája lehet majd a legtöbb pénznek, köztük a dollárnak, akkor már valós kérdés lesz, hogy egy tranzakciót az ember az USA által kibocsátott dollárban, avagy a nemzetközi és államoktól független Bitcoinban bonyolítson le.

És itt érkeztünk el a Bitcoin legfőbb „ellenségéhez”. Az államoknak, a jegybankoknak és a kereskedelmi bankoknak ugyanis nagyon nem áll érdekében, hogy a fejük felett bonyolítsák a tranzakciókat, bevétel, jutalék és ellenőrzés nélkül. Ez a három szereplő minden bizonnyal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a virtuális pénz térhódítása megálljon, ellenkező esetben még az is lehet, hogy igaza lesz Ron Paul, amerikai politikus-közgazdásznak, és a Bitcoin végül magát az amerikai dollárt is „elpusztíthatja”.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

Stiglitz már temeti az eurót

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

Soha semmi nem lesz már a régi

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr415678642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankrendszer - Bitcoin 2013.12.09. 10:00:09

Mindenki hallott már a bitcoinról. Mire jó? Miért fél tőle az állam minden országban? A bitcoin egy pénz. Olyan, mint egy külföldi deviza, számunkra olyan, mint pl. a dollár vagy yen. A bitcoin csak digitálisan létezik. Folyószámla helyett pénztárcán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.09. 08:49:47

Mielőtt itt győzelmi himnuszt zengene a tanulmány szerzője, a forgalomban lévő pénzek bitcoin általi kiszorításáról, talán egy mondatot megért volna az, hogyan juthatunk bitcoinhoz ?
Egyelőre úgy, hogy a jelenleg forgalomban lévő pénzen megvásároljuk.
És hogyan lehet bitcoinnal fizetni?
Úgy, hogy előbb visszaváltjuk normál pénzre.
A bitcoin értéke nem stabil. Lehet nyerni és veszíteni is vele. A bitcoin valójában csak egy spekulációs buborék.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 09:07:48

Az átlag felhasználónak tökéletesen megfelel a hagyományos pénz.
A bitcoin annak kell, aki valamiért ki akar maradni a rendszerböl.

Ezek a felhasználók már eddig is valami folyószámlapénz helyettesítöt használtak, ami általában KP volt, de a mennyiség miatt használtak nagyobb értékü dolgokat is, pl. nemesfémeket és gyémántot is. (A gyémánt azért nem terjed el, mert nehéz felbecsülni az értékét.)

A bitcoin ezeknek a felhasználóknak Isten áldása, mert tudnak kereskedni egymással online.

Emiatt a bitcoin el fog terjedni, akár lesz lehetöség dollárra váltani, akár nem.

Az államok, elsösorban a US most azon dolgozik gözerövel, hogy feltörje a bitcoint. Ha ez sikerülne, akkor ezzel megszüntetné a szuperpénzt....

Husz_János_Puszita 2013.12.09. 10:06:40

No és ki garantálja a pénz konvertibilitását és értékét, ha nem áll mögötte az állam?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 10:28:40

A piac... Ugyanúgy, mint pl. az aranynál és a gyémántnál.

vomit 2013.12.09. 10:35:54

@Dörnyei József: gyemantra inkabb ne epits
the first results of tests on the Popigay deposit on the edge of Yakutia and Krasnoyarsk regions "were enough to talk about the possibility of a revolution on the world diamond market".
www.nydailynews.com/news/world/huge-diamond-field-boasting-trillions-carats-discovered-russian-meteorite-crater-article-1.1162011

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 10:38:56

@vomit:
Erröl nem hallottam. De gyémánt már eleve nem túl jó pénz, mert nehéz/drága felértékeltetni. Az arany sokkal jobb erre a célra.

vomit 2013.12.09. 10:41:20

@Dörnyei József: azt hiszem az adossagalapu penzrendszer alapveto mukodesi elveinek megismeresenel is van meg behoznivalo.

Bill Still on Bitcoin: Humanity Has Finally Figured Out a Way to Escape the Money Masters
www.youtube.com/watch?v=yZmFAYcl61k

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 11:38:57

@vomit:
Jobban válogassad meg a forrásaidat, mert ez az emberke sötét a témához, mint az éjszaka.

Behozni valód neked van...

Husz_János_Puszita 2013.12.09. 16:57:01

@Dörnyei József:

Az aranyat és gyémántot eláshatod otthon a hátsó kertben. Próbáld meg bitcoinnal.:)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.09. 17:48:48

@Husz_János_Puszita:

A bitcoin pénztárcádat elérheted a neten keresztül Burundiban és vehetsz rajta repjegyet hazafelé.

Próbáld ezt meg a kertedben elásott elásott
arannyal. :-)))

s 2013.12.09. 23:33:28

Nagyon nyomjátok ezt a bitcoin témát. Sok hülyeséggel fűszerezve persze.

Itt vannak a hülyeségeitek.

1. "egy világot, melyben bármit megvásárolhatunk titokban"
Ez a baj. Ha mindent titokban vesznek, senki nem lesz tisztában az árfolyamokkal. Akkor most hány bitcoin is egy kiló akármi? Mert dollárban azért kicsit stabilabb az ár, talán pont a publikus üzletkötés miatt. Nem csak a termék ára stabilabb, hanem annak az értéke is, amivel fizetnek.

2. "és az állam sem tud baj esetén nyomtatni belőle, elértéktelenítve ezzel a már piacon forgó pénzeket" Az állam azért nyomtat mondjuk dollárt - tudva azt, hogy esetleg elértékteleníti a pénzt - mert egy nagyobb bajt akar elhárítani. A dollár köré ugyanis egy nagy gazdaság szerveződött. Nem csak az USA, hanem az egész világ bizonyos cikkeket (olaj, arany) dollárban számol el. Emberek tömegei fizetik vele, stb. A reál gazdaság érdekei néha fontosabbak annál, minthogy a fizetőeszköz ne értéktelenedjen el egy kissé.

3. "Amint a hit megrendül, és jönnek a bankrohamok, rögtön kiderül, hogy mégis egy értéktelen papírdarabot tartunk a kezükben…"
Pont nem erről van szó. A bankroham az abban való hit, hogy a pénz értéke megmaradt, csak esetleg éppen a bank nem fogja tudni azt kiadni valamiért. Mégis mi a faszért rohamoznának meg egy bankot, ha csak az értéktelen papírdarabok lennének benne?

4. "Ez a három szereplő (az államok, a jegybankok és a kereskedelmi bankok) minden bizonnyal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a virtuális pénz térhódítása megálljon"
Ugyan mit tehetnének, ha a bitcoint az emberek többsége mégis elfogadja? Ezek az intézmények a régi pénzekkel együtt pusztulnának, ami nyilván nem céljuk, de tenni ellene SEMMIT nem tudnak. A bitcoinnak nem ezek a valódi ellenfelei, hanem a józan emberi belátás. Senki nem akarja az egzisztenciáját egy ennyire széles határok közt dinamikusan mozgó értékmérőre alapozni. Te akarnád? Szólj a főnöködnek, hogy a havi illetményedet mától bitcoinban kéred. Ennyire bátor te sem vagy, csak a szádat jártatod.

sdani 2013.12.10. 00:45:29

"Ha megerősödne egy virtuális pénz, amit a Földön sokan elfogadnak, akkor akár a legerősebb államok által kibocsátott pénzek is komoly bajba kerülhetnének."
Ha a nagymamának meg pöcse lenne, ő lenne a nagypapa.

J.László 2013.12.10. 01:06:38

Vissza kell térni az aranypénz rendszerhez és kész.

midnight coder 2013.12.10. 06:40:20

@bankvezér:
"A bitcoin értéke nem stabil. Lehet nyerni és veszíteni is vele. A bitcoin valójában csak egy spekulációs buborék."

Ez nagyjából az összes pénznemről elmondható. A forinttól a dollárig.

midnight coder 2013.12.10. 06:46:29

@Husz_János_Puszita: És a papírpénz értékét ki garantálja ? Lásd anno a pengőt. De szerintem záros határidőn belül ugyanezt el fogja játszani a dollár is. Nem is szólva az euróról, vagy a forintról.

Az igazi gond az, hogy ez a jelenlegi rendszer amiben pillanatnyilag élünk, hosszú távon nem fenntartható. Semmilyen szempontból. Sem energetikailag, sem környezetvédelmi szempontból, sem gazdaságilag, sem demográfiailag, sem kulturálisan. És a leggyengébb láncszeme a rendszernek a pénzrendszer.

Amúgy a dollárnak nem a bitcointól kell tartania, hanem a jüantól.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.10. 06:53:17

hát azért ez eléggé scifi...főleg, hhogy rendes pénzért kell megvenni...a maffia kezébe teszi az akinek van. eléggé sikamlós, túlhájpolt szar ez. aki játszik vele, ne csodálkozzon ha ellopják majd.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.10. 06:54:13

@midnight coder: aha, csak van mögötte gazdasági ttartalom., nem pedig csak a HIT.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.10. 07:08:23

még annyit, hogy mi az amit nem vehetek meg ma rendes pénzért?..és miért is akarnék elbújni?
ja bocsika, nem veszek netek gyerekpornót, drogokat, ésatöbbi fost amit ezen az izén lehet venni. lelki szemeim előtt látom, ahogy a tomboló tömegek rohannak pedifil tartalmakért, meg tonna kokót venni (hogy hogy jut pl. a drog ide, vagy oda rejtélyes, de mindegy) oly mértékben, hogy megroppan az usától kínáig minden valuta.

midnight coder 2013.12.10. 07:41:19

@FILTOL: Az egész pénzrendszer mögött semmi más nincs, csak HIT. És amikor ez a hit meginog egy picit, az a válság.

2013.12.10. 07:45:00

szerintem ezt is a tudjuk kik találták ki

873ujr3rk 2013.12.10. 08:00:39

hozzátenném még, mint hasonlóan reális veszélyt, hogy ha pl mindenki pénzt szarna csődbe mennének a bankok.

belgabela 2013.12.10. 08:29:00

És persze ez a kamupénz nem dőlhet roma egy nap alatt. Hogyne.

sas70 2013.12.10. 09:00:54

A "hagyományos" pénzek mögött jegybankok állnak. És az euro mögött? Na az már érdekesebb, mert kvázi nem egy jegybankról beszélünk és mégis egyről.
Előbb-utóbb biztosan eljön az idő amikor létrejön egy szuperpénz. A kérdés az, hogy ez a bitkoin vagy lesz valami más?

belgabela 2013.12.10. 09:10:58

@sas70: Nem kérdés. Valami más. Majd egyszer ezer év múlva. Még az EU sem volt képes megegyezni a közös pénzről.

sas70 2013.12.10. 09:53:45

@belgabela: Ahhoz képest, elég jó pizzát adtak euróért az olasz tengerparton.

vomit 2013.12.24. 08:19:13

@Husz_János_Puszita: re gyemant meg egy input
Have You Ever Tried to Sell a Diamond?
An unruly market may undo the work of a giant cartel and of an inspired, decades-long ad campaign
www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/304575/
süti beállítások módosítása