Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Totális unortodoxia vs. tankönyvi receptek

2013.11.09. 08:31 Pénzügyi Szemle

Mikor járunk jobban, ha bátran kezeljük a válságot, bankcsőddel és inflációval, vagy ha maradunk a tankönyvi recepteknél?

Az európai adósságválság korábban soha nem látott mértékben csapott le két, a békeévekben még sikersztoriként emlegetett országra, Írországra és Izlandra, akik merőben eltérő monetáris politikákkal igyekeztek úrrá lenni a bajokon. A két ország által bejárt út választ ad olyan kérdésekre, mint hogy okos dolog-e engedni csődbe menni a fél bankrendszert, sikeres lehet-e a felpörgetett infláció, és hogy vajon minden körülmények között végzetes-e az eurózóna közös monetáris politikájának kötöttsége. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Reál GDP alakulása Izlandon (kékkel) és Írországban (zölddel)

Izland_nagy.jpg

A két ország válságkezelésében megfigyelhető három legfőbb különbség a következő:

-  Míg Izland a bajba jutott bankokat engedte csődbe menni, addig Írország mindenkit megmentett, vállalva ezzel az állam masszív eladósodását.

-  Izland mesterségesen felpörgette az inflációt, növelte a pénzmennyiséget, leértékelte a koronát, ezzel igyekezett javítani a versenyképességet és felpörgetni az exportot. Ezzel szemben Írországnak az eurózóna tagjaként nem volt lehetősége minderre, a kötött monetáris politika a fenti lépések egykét sem tette lehetővé. Írország a versenyképességét belső leértékeléssel, vagyis az árak és bérek csökkentésével próbálta javítani.

-  Izland tőkekorlátozásokat vezetett be, ezzel próbálta az országban tartani a külföldi befektetéseket és megtartani a beruházásokra szánt pénzeket. Írország tartotta magát az eurózóna szabályaihoz, és továbbra is engedte ki-be mozogni a tőkebefektetéseket.

A merőben eltérő válságkezelés nem meglepő módon gyökeresen eltérő következményekkel járt a két országban. A nominális GDP Izlandon a megugró inflációnak köszönhetően 2008 és 2013 között 30 százalékkal emelkedett, miközben a reál GDP az időszak végén még mindig több, mint 20 százalékos mínusz mutatott. Ezzel szemben Írország ebben az időszakban mind nominális, mind reál GDP-jének megközelítőleg 10 százalékát veszítette el.

David Howden, a St. Louis University professzora tanulságként hangsúlyozza – a témáról írt tanulmány a fönti linken elérhető -, hogy minél radikálisabb a válságkezelés, annál nagyobbak lesznek a kilengések a főbb makromutatókban. Csodát ugyanakkor egyik módszertől sem lehet várni, míg az izlandiaknak a megugró inflációtól és az összeomló reál GDP-től fáj a fejük, addig az írek a bankmentés után megmaradt tetemes államadósság miatt aggódhatnak.

Néhány tanulságot ugyanakkor érdemes leszűrni: a felpörgetett infláció legalább annyi gondot okoz egy gazdaságban, mint amennyit megold. A felelőtlenül menedzselt bankrendszer óriási károkat okoz, akár hagyják bebukni, akár kimentik, egyik esetben összeomló GDP-t, másikban visszafizethetetlen adósságot hagyva maga után. A belső leértékelés, vagyis az árak és bérek szép lassú csökkentése hosszú távon valóban helyre állíthatja a versenyképességet, rövid távon azonban csak nehezen érezhető pozitívumot jelent. A legfőbb tanulság pedig talán az, hogy egy évtizedekig épülő egyensúlytalanságból még egy fél évtized alatt sem lehet talpra állni, sem úgy, ha az ember a monetáris politika teljes arzenálját beveti, sem úgy, hogy viszonylag óvatosan bánik az eszközökkel.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

Mi legyen Európával?

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

Alapjövedelmet mindenkinek!

Az erősödő euró végezheti ki az eurózónát?

Sikeres is lehetne a magyar euró

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr245614617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.09. 08:54:48

Valahogy kifelejtődött az írásból, hogy Írországban az idegen bankok vesztessége,(amit az ír állam átvállalt) az ír GDP 20-30 százalékának felel meg.
Izlandon azonban az izlandi GDP háromszorosának.
Szóval ez az írás kiváló példája, hogyan kell ártatlan arccal nagyot hazudni...
(Elhallgatni meghatározó jelentőségű információt.)

kuki123 2013.11.09. 23:14:07

@bankvezér: Like!

De azt még érdemes hozzá tenni, hogy bár izland látszólag rosszabbul járt, koránt sem.
Hosszútávon ugyan is a nem veszteséges(adósságmentes) állam és költségvetés nem teszi kiszolgáltatottá az országot.

Az eddigi 100%-os Reál GDP pedig csak felpörgetett GDP-volt a rossz hitellel.
Tehát nem érdemes hozzá viszonyítani.

Azt már nem is mondom a most Nobel díjas közgazdász szerint hagyni kellett volna az összes ilyen rossz bankot hogy csődbe jusson.

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/erdekes_velemenye_van_a_friss_nobel-dijasnak_a_bankokrol.190554.html

"Hitelesen és közérthetően közpénzügyekről és gazdaságról"
Még szerencse, hogy sok nézőpont van.

sanyix 2013.11.09. 23:15:12

hát ha az izlandi trend folytatódik akkor pár éven belül beelőzik írországot.

Bambano 2013.11.09. 23:46:36

nyilván más is utánanézett annak, hogy ki mondta mindezeket: egy mérsékelten jegyzett amcsi egyetem *MADRIDI* fiókegyetemének cum laude minősítéssel végzett közgazdásza.

Kb. mint marinéni a lipótvárosi piacon.

ja, és kifelejtette, hogy 46-os lábam van. ugyanis a gdp-nek meg a bankcsődöknek ebben az összefüggésben kb. semmi köze egymáshoz.

A grafikon szerint a válság hatására 3 év alatt csökkent egyharmaddal a gdp, nem a bankcsődök miatt.

Izlandon 2011. áprilisában volt népszavazás arról, hogy megmentsék-e a bankokat, azon belül is a külföldi bankokat. A grafikonod szerint ekkor már felszálló ágban van a gdp és azóta is emelkedik. Következmény: két, időben ennyire elkülönülő eseménynek aligha van köze egymáshoz, mivel normálisan a gdp visszaesése a bankcsőd és megmentés *UTÁN* kellene következnie, finanszírozási, hitel és fejlesztési problémák miatt. Ezzel szemben itt lezuhant a gdp, majd elindult felfelé, amikor leküzdötték a válság egy részét és utána volt bankcsőd.

Következmény: a poszt egy ordas nagy marhaság. És akkor ilyeneket még nem is számoltunk, hogy az ír gdp stagnál, amitől a közgazdászok hidegrázást szoktak kapni, az izlandi meg szépen emelkedik és nekik nincs adósságuk. Ha választanom kellene, hogy emelkedő gdp-jű, adósságmentes országban akarok-e élni, vagy egy olyanban, amelyik kinyalta holmi idegen befektetők seggét, akkor nagyon hamar meg tudnám hozni a választásomat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.11.10. 02:30:38

Ez egyik sem jó módszer.

Mindkét módszer lényege, hogy az állam többet költ a bevételeinél. Sokkal többet. Az egyik módszerrel ezt pénzrontásból fedezi, a másikkal az állam eladósításából. Mindegyik nagyon káros, s hosszabb távon több kárt okoz, mint hasznot rövid távon.

Ráadásul amúgy az országok többsége mindkét módszert alkalmazza egy egyidejűleg. Azaz amellett, hogy folyamatosan rontják a nemzeti valutájukat, még az az államot is egyre jobban eladósítják. Ebből semmi jó nem sülhet ki.

A megoldás az, hogy az állam csak annyit költsön, amennyi az adóbevétele. Akkor akármilyen is éppen a gazdaság helyzete sohasem lesz államcsőd.

Az egy tévhit, hogy az adósságot "ki lehet nőni".
Akármekkora is a GDP attól még egyetlen petákkal sem lesz kisebb az államadósság.

Csak ahhoz, hogy az eurózónában az államadósságok GDP arányosan a saját maguk által előírt 60% szintre, a 2008-as szintre kerüljenek 3 000 000 000 000 azaz hárombillió euró kellene.

Elcsesztek temérdek pénzt válságkezelésre és nincsen az a gazdasági növekedés, ami ezt valaha is ellensúlyozni tudná.

Szóval nem érdemes a szép grafikon kedvéért végletekig eladósítani, évtizedekre pácba vezetni az országot.
De persze a pénzrontás is aljas és felelőtlen dolog. Az nem egyéb, mint vagyondézsma.

Szóval még egyszer, annyi pénzből célszerű megélnie az államnak, amennyi adóbevétele van, ezzel hosszú távon mindenképpen jobban jár.

A gond az, hogy a politikusok nem hosszú távra, hanem csak 1 ciklusra terveznek és mindig még csak a következő választást akarják megnyerni.

A rövid távú előnyök mindig fontosabbak számukra, sőt csak ezek a fontosak, nem pedig a hosszú távú problémák.

Szóval a fentiekben ugyan kettő eltérő, de hasonlóan sikertelen, és hosszabb távon még nagyobb gondokat okozó válságkezelésre láttunk példát.

Elképesztő, hogy ha gazdasági fellendülés van, akkor az országok hitelből élnek és szórják a pénzt, ha pedig recesszió, akkor a pénzszórást szorozzák hárommal.

Megoldják a mai válságot egy jövőbeli még nagyobb válságért cserében.

"Zseniális".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.10. 03:33:10

@Bambano: Izlandon 2011-ben nem a bankok megmentéséről volt népszavazás. Akkor arról szavaztak, hogy a korábban csődbe ment bankok angol és holland betéteseit kártalanítsák-e.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.10. 03:36:32

@Akitlosz: Az adósságot úgy lehet kinőni, hogy az adósság GDP-hez mért aránya csökken, viszont az állami bevételek nőnek, ha nincs adómódosítás (az adók többsége százalékos, nagyobb GDP esetén több az adóbevétel), így könnyebb az államadósságot fizetni. Viszont ehhez kell két komoly feltétel: a GDP adócsökkentés és újabb eladósodás nélkül növekedjen...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.11.10. 08:41:48

@Akitlosz: Szívemből szóltál. Csak egy kis kiegészítés: a politikusok valóban 4 évre gondolkodnak. A választóiknak kellene hosszabb távra előre tekinteni, de ehhez ugyebár elengedhetetlen volna, hogy valamennyire átlássák a rendszert, értsék annak működését, a következményeket be tudják mérni. Ehhez képest a háztartások jelentős része ugyanazt csinálja, amit az államok: túlköltekezik. Nem csak Magyarországról beszélek.
Csak azért, mert nem szeretem, mikor ebben az egészben elveszik az egyének felelőssége. Nem lehet mindent a "nagyokra" fogni.

harasta 2013.11.10. 09:00:40

Nagyon tudományos egyetlen mérőszámmal mérni a teljesítményt. Ahogy mások is leírták érdemes hozzátenni az adósságrátát is, akkor egész más kép rajzolódna ki.

Kb ezt a szintet tudják a hazai liberális közgazdászok is: elrontani 3 gazdasági jellemzőt, hogy egyet javítsunk. Ezt tette Bokros is, és erre lesz képes Bajnai is. Ha nyer, biztos megpörgeti a gazdaságot, persze hitelből és az infláció felpörgetésével.

Ehhez a 2 országhoz hozzávehetnénk Magyarországot is, hogy kiderüljön mi a valódi unortodoxia, mi az ami szokatlan, de értelmes határok közötti lavírozás. MO-n csökken az államadósság (tudom, most nő, de ugye értjük miért?), csökken az infláció és ekkora gdp visszaesés sem volt.

fidesz=mszp 2013.11.10. 09:22:08

Az íreknek megmaradt az adóssága, tehát évek múlva újabb és újabb megszorítással kell szembenézniük.

bankvezér 2013.11.10. 09:40:59

@fannie:
Kedves Fannir"
Ki kell ábrándítanom téged, - Akitlosznak nagyon súlyos tévedései vannak. Úgy néz ki, hogy nem érti a kapitalizmus működését.
Mintha azt várná el a farkastól, hogy mondjon le a húsevésről és ezután csak növényeket egyet. Szóval reménytelen elvárás .

bankvezér 2013.11.10. 09:44:32

@fannie:
Bocsánat az elütésért, természetesen : Kedves Fannie! :)

Libatolvaj takarodj 2013.11.10. 09:52:33

"A legfőbb tanulság pedig talán az, hogy egy évtizedekig épülő egyensúlytalanságból még egy fél évtized alatt sem lehet talpra állni,"

Nagyon nagyon igaz!! Pontosan ezért nem értem, hogy miért várják sokan, hogy három év után Magyarországot teljesen el lehet szakítani az MSZP-SZDSZ 8 éve alatti elképesztő állapotoktól.

Erre legalább egy évtized kell.

Ppip · http://aloeverasbenefits.com 2013.11.10. 10:18:32

Real GPD, amit a reál zsidók ugy alakítanak ahogy akarnak + ez csak 1 szám....

pincze 2013.11.10. 10:33:18

Az állam elsődleges feladata a háttér biztosítása , törvények , közigazgatás , átláthatóság , a pénz szórás csak pillanatnyi fogyasztást generál . A bankok , a betétesek , a hitelezés , az adósok helyzetét tisztázó törvények meghozatala és betartatása lenne fontos . A bankok hazárdirozása folyt , folyik a betétesek pénzével , aztán állam feladata , hogy ne engedjen kialakulni ilyen banki hozzáállást , ne kelljen utólag megmenteni a bankokat .

Brix 2013.11.10. 11:58:59

Mind a belső, mind a külső leértékelés a lakosság 99%-nak rendkívül káros dolog. Az infláció helyett egy kis defláció kell a gazdaságnak , ami leginkább a lakosságot segíti, a termelőkkel szemben. Nálunk, úgy tűnik, a kormány feladta a leértékelési törekvéseket, és nagyon helyesen a deflációt elősegítő intézkedéseket hozott, mint a rezsicsökkentés.
Az egész világválságot azért nem tudják kezelni, mert a fejlett országokban zéró közeli kamatokkal valójában csak a gazdaságban meglévő deflációs nyomásnak tartanak ellen, és a Cantillon-hatás szerint tovább növelik az egyenlőtlenségeket az olcsó pénzhez jutók és a többi ember között.
Kamatemelésre , egy kis deflációra és a hitelek leírására lenne szükség, ehelyett pénznyomda van, ami egy szűk réteg érdekit szolgálja

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.11.10. 21:43:29

@fannie:

A választókat, az embereket is meg lehet érteni.
Mindenkinek egyetlen élete van és most akar jól éli.
Az keveseket vigasztal, hogy talán majd az unokájának egyszer jobb lesz.

De ugyanaz a pénzügyi rendszer teszi lehetővé az állampolgárok számára is a felelőtlen eladósodást, mint az államok számára.

Ma a hiteleknek gyakorlatilag már csupán egyetlen korlátja van, ez pedig a visszafizetőképes kereslet.
Aki vagyonos, nagy jövedelmű ő biztosan kap hitelt. Olyan nincsen, hogy elfogyott.

Túl sok a fedezetlen hitel a világban, amit a hitelpénz rendszer tesz lehetővé.

A hitel nem már valaki által megtermelt pénz, mint a kölcsön a szomszédnak tizedékig, hanem semmiből teremtett fedezetlen hitelpénz, amiért az adósnak kell megdolgoznia a jövőben.
A bank ugyan nem a betétesek pénzét adja oda a hitelezetteknek.
Elegendő, ha a hiteleknek 5-10%-os fedezete van a banknál.

Azaz gyakorlatilag korlátlan mértékben hitelezhetnek, ha van kinek.
süti beállítások módosítása