Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az élet nyugaton sem fenékig tejföl

2013.10.08. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha itthon nem boldogulok, akkor irány nyugat, és kolbászból lesz a kerítés? Azért ez nem ennyire egyszerű.

Szinte mindenkinek van barátja, rokona, ismerőse, aki valamely gazdag nyugat-európai országban igyekszik boldogulni, és bizonyára olyan is akad, aki a válság miatt megugró hazai munkanélküliség miatt tette át székhelyét nyugatabbra. A nagy kérdés az, hogy vajon könnyebb odakint munkát találni, a gazdag nyugat-európai fővárosban, mint itthon? Egy friss elemzés rámutat, hogy nem feltétlenül. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Holland munkanélküliség alakulása, a helyi lakosok és a keletről érkező bevándorlók körében

Posztba_nagy_14.jpg

Jan van Ours, a CEPR kutatóintézet közgazdásza a holland munkaerőpiacot vizsgálta meg, ami kiváló helyszín a bevándorlás hatásainak kutatására, szép számmal akadnak ugyanis bevándorlók Nyugat-Európából, Kelet-Európából, sőt még a Közel-Keletről és Afrikából is. Hollandia abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy még a válság legnehezebb időszakában is 5 százalékhoz közeli, vagy az alatti munkanélküliségi rátákat produkált, vagyis számolva azzal, hogy valamilyen szintű természetes munkanélküliség mindenképp van, gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy aki akar, az tud dolgozni.

A fönti grafikon ugyanakkor rámutat, hogy hiába idilli a holland munkaerőpiaci környezet, a nem nyugatról érkező bevándorlók azért igencsak nehéz helyzetben találhatják magukat. Jan van Ours két fontos következtetést von le:

-  Azon túl, hogy a nyugatról érkező bevándorlók szinte semmivel sincsenek rosszabb helyzetben, mint az őslakos hollandok, a keletről érkező bevándorlók jóval magasabb munkanélküliséggel - 14 százalék - és alacsonyabb foglalkoztatással kénytelenek szembesülni. Ennek oka elsősorban a képzettség, a tapasztalat és a nyelvtudás hiánya, ritkább esetben a bevándorlókkal szemben mutatkozó kirekesztő magatartás.

-  Azon túl, hogy a keletről érkező bevándorlók rosszabb helyzetből indulnak, a válság és a recesszió ciklikus hatásai hasonlóan érintik a helyieket és a bevándorlókat, vagyis arányaiban nem nőtt jobban a bevándorlók körében mért munkanélküliség, mint a helyiek munkanélküliségi mutatója.

A közgazdász fontos következtetésként levonja, hogy érkezzen bár keletről vagy nyugatról, aki megfelelő nyelvtudással és képzettséggel rendelkezik, az – legalábbis Hollandiában – hasonló feltételeket találhat a munakerőpiacon, mint a helyiek. Aki ugyanakkor mindezzel nem rendelkezik, annak közel sem automatikus az elhelyezkedés, a nyugati életszínvonal pedig pláne nem. A válság ugyanakkor nem tett különbséget a bevándorlók és a helyiek között, a munkahelyek elvesztése mindkét társadalmi csoportot ugyanolyan arányban és mértékben fenyegette.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rossz világ vár a szingli szülőkre

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hatalmas öngólt lőhet az USA

Ezért ütött ekkorát a válság Magyarországon

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr275555210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.08. 12:16:47

Én azt látom, hogy a keletről érkezettek sokszor képzettségük alatt vállalnak munkát, átmenetileg, vagy akár tartósan is, mondván: így is jobban járnak anyagilag, mint a hazájukban szakmán belül. (Nem konkrétan Hollandiáról beszélek, azzal kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.)

bankvezér 2013.10.08. 14:01:52

@fannie: Szerintem jól látod.
Mert valóban van ilyen. Aztán persze igyekeznek mielőbb a saját végzettségüknek megfelelően elhelyezkedni.
Nyugati országokban egyébként még segélyen élni is jobb, mert lényegesen több a segély, mint például Magyarországon. Ezért is utazott egy csomó magyar cigány Kanadába.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.08. 14:29:43

@bankvezér: Na igen, de kinek életcél segélyen élni hosszútávon, vagy akár rövidtávon is?
Csak azt akartam mondani, hogy a statisztika itt csúnyán torzíthat, mert azt mutatja, a bevándorlók ugyanolyan eséllyel kapnak munkát, mint a hazaiak - de azt nem nézi, képzettségüknek megfelelően sikerül-e elhelyezkedniük.

bankvezér 2013.10.09. 10:35:21

@fannie:
"...a statisztika itt csúnyán torzíthat...azt nem nézi, képzettségüknek megfelelően sikerül-e elhelyezkedniük. "
Szerintem erre a kérdésre egyáltalán nem terjedt ki a vizsgálat nemcsak a bevándorlókra, de a helyi lakosokra sem .
süti beállítások módosítása