Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mennyire van veszélyben a forintunk?

2013.09.24. 08:30 Pénzügyi Szemle

A feltörekvő piacok alaposan megszenvedhetik, ha a fejlett világ jegybankjai lassítják, vagy le is állítják a pénzpumpákat. A kérdés az, hogy ki mennyire sebezhető.

Korábbi posztunkban már bemutattuk Robin Wigglesworth, a Financial Times publicistájának véleményét, aki arra számít, hogy a feltörekvő piacok lehetnek a fő vesztesei az amerikai jegybank változó monetáris politikájának (hogy ez a változás mikorra várható, az természetesen bizonytalan). Az elv egyszerű: ha a Fed visszavonja a korábban piacra pumpált pénzeket, akkor a befektetők először a feltörekvő piacokról vonhatják ki a tőkét, ahol ez emelkedő kamatokkal, gyengülő helyi devizával és megtorpanó gazdaságokkal járhat. A The Economist szakemberei most arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon mely országok vannak a legnagyobb veszélyben. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_11.jpg

A szakemberek öt mutató alapján készítették el a feltörekvő piacok sérülékenységi rangsorát, vagyis figyelembe vették a folyó fizetési mérleg egyenlegét, a külső adósság devizatartalékokhoz mért arányát, a hitelállomány változását, a pénzügyi nyitottságot és a deviza alul/felülértékeltségét. Ezek alapján a mutatók alapján képeztek egy összesített értéket, ami megmutatja, hogy az adott feltörekvő gazdaság pénzügyileg mennyire sebezhető, vagyis mennyire érintené érzékenyen a külföldi tőkeáramlások lefagyása.

Magyarország az összesített index alapján a 26 vizsgált feltörekvő piac közül a 10. legsérülékenyebb ország a The Economist szerint, ez a sérülékenység azonban a tendenciák alapján épp csökkenőben van. A folyó fizetési mérlegünk ugyanis a válság előtti időszakhoz képest a pozitív tartományba lendült, ami kedvező. Ugyancsak kedvezően alakult a belföldi hitelállomány alakulása – mármint a pénzügyi sérülékenység szempontjából -, amely csökkenést mutatott az elmúlt években, vagyis a kevesebb hitel kisebb kockázatot jelent.

A forint dollárhoz mért árfolyama ebben az évben nagy változást nem mutatott, vagyis rövid távon sem alul-, sem túlértékeltnek nem mutatja a modell a devizánkat. Ami ugyanakkor aggodalomra ad okot, az Magyarország pénzügyi nyitottsága - ebben a tekintetben az elsők vagyunk a 26 vizsgált országból - és a külső adósság magas aránya. Ez a két tényező arra enged következtetni, hogy miután arányaiban nagy összegekkel tartozunk a külföldnek, ha elromlik a nemzetközi hangulat, akkor viszonylag gyorsan, viszonylag sok pénz tud távozni az országból. Ez pedig, ha a nemzetközi befektetői környezet úgy alakul, gyorsan lesiklópályára küldheti mind a forintot, mind pedig a magyar állampapírokat.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr905529669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.09.24. 09:26:31

Ha a spekulánsok kiviszik Magyarországról a pénzüket, semmi gond. Legyen az MNB-nek valutatartaléka és abból használjon fel a forint erősítése érdekében. Ha nincs erre a célra valutája, annak csak az lehet az oka, hogy helytelen pénzügyi politikát folytat.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.24. 21:23:44

@bankvezér: Azért a Templeton odabaszna rendesen,ha kivinné a pénzét.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.24. 21:30:20

Ezek az újságírók pedig olyanok ,mint a meteorológusok.
Jósolgatnak ,jósolgatnak.

bankvezér 2013.09.24. 22:06:20

@Minyimányi Monyó:
Miért vinné ki nem a lejáratnak megfelelően? Azért hogy rosszul járjon? Ráadásul lejárat előtt nem is köteles az állam fizetni.

Csetepaté márki 2013.09.25. 09:10:50

Mit keres Romania, az IMF mintatanuloja a masodik helyen? Meg a törökök az elsön? Nem akarnak több kölcsönt felvenni?

De azert az a legjobb, hogy olyan egzakt dolgoktol, mint a "befektetöi hangulat" függ minden, ami a fedezet nelküli penznyomtatas függvenye.

sterimar 2013.09.25. 09:18:00

@Csetepaté márki: Ahol az IMF megjelent, ott nem alakult sikersztori.

Brix 2013.09.25. 10:14:32

Ezért is kell az MNB-nek lassan befejezni a kamatvágásokat, mivel alig van már kamatkülönbözet a fejlett országok devizái és a magyar forint között. A forint elleni spekuláció is egyre olcsóbbá vált, ahogy lejjebb mentek a kamatok. Viszont, a FED úgy tűnik hosszabb távon fenntartja a pénznyomtatás jelenlegi mértékét, ami szerencsés a fejlődő piacoknak. DE, előbb-utóbb be fog következni a kamatemelés, amit maga a piac fog kikényszeríteni.
A magyar kisbefektetőnek sem éri már meg a forint, hiszen amellett hogy csökkennek a kamatok, fizetheti a megemelt mértékű kamatadót és tranzakciós adót is.

Lencsés István 2013.09.25. 10:17:13

A forint most erősödött , azaz köszöni szépen , jól van .

igazi hős 2013.09.25. 10:19:33

@bankvezér: Már megint olyanba szóltál, amihez mélyen értesz. Ha egy komoly befektető elkezdené eladni a papírjait, azt nyilván áron alul tenné, mert kicsi a piac. Akkor viszont a másodlagos piacon elszállnának felfele a hozamok és a kibocsátási hozamok is velük mennek, mert a befektetők ott vesznek, ahol olcsóbb.

bankvezér 2013.09.25. 10:49:25

@igazi hős:
Erősen hiányosan írtad le az elméletedet.
Nyilvánvalóan a papír eladása előtt el kell terjeszteni,hogy azért adja el,mert szerinte az adott ország rossz adós. (Annak minden kockázatával.)
Ezt akkor is meg lehet tenni,ha az adott ország valójában jó adós.
Csak két feltételnek kell teljesülnie , - legyen az adott ország ellen irányuló szándék és a szándék mögött az adott országnál erősebb pénzügyi erő.

Brix 2013.09.25. 11:08:44

@Lencsés István: "A forint most erősödött" Mihez képest? Most éppen újra 300 felett van az euró a CHF meg 244. A devizahitelesek nagyon nem örülnek, hogy részben a kormány politikájának köszönhetően, 3 év alatt, egy 0 kamatú pénz 30-35% erősödött az "erős" forinthoz képest...

bankvezér 2013.09.25. 11:52:08

@Brix:
Milyen 0 %-os kamatú pénzről beszélsz te itt???
Kérdezd meg a CHF-adósokat, hogy hány % most a kölcsönük kamata!
6-8 % és ehhez jön még a 2 % kezelési költség, - így lesz a kölcsön teljes kamata 8-10 % körüli.
Közben pedig a forint kamata már csak 3,6 % .
:))))

Lencsés István 2013.09.25. 12:06:39

@Brix: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A svájci franknak köze nincs a forinthoz . Aki hitelt vett fel , az ne csodálkozzon semmin .... A kormány politikája jó .

bankvezér 2013.09.25. 13:44:54

@Lencsés István:
Talán az előzőkormányok ( Gyurcsány-Bajnai) politikáját akartad írni. Mert az tényleg "jó" volt..
Jó nagy csapda a mostani kormány számára.

Persze itt olyan dolgok vannak a devizahitelezés hátterében, amit sem a baloldal,sem a jobboldal nem fog elmondani, mert mindkettő benne van a bűnben vastagon. A két oldal harca leginkább abból áll,hogy melyik tud többet lopni a néptől. Az összes többi csak kábító duma.

Lencsés István 2013.09.26. 08:43:32

@bankvezér: A devizahitelezésről az emberek tehetnek akik elhittek mindent a hazug országtönkretevő , mindent ellopó baloldaliaknak . A jobboldal nincs benne semmilyen bűnben . A jobboldal nem lop a néptől .

bankvezér 2013.09.26. 09:41:10

@Lencsés István:
"A jobboldal nem lop a néptől ."
Ez a hét legjobb vicce . :)))))

Lencsés István 2013.09.26. 10:16:14

@bankvezér: Ez nem vicc , hanem az igazság .

bankvezér 2013.09.26. 13:45:12

@Lencsés István:
És még komoly arccal tudsz viccet mesélni. Ezt külön is értékelem. :)

Globetrotter2014 2013.09.26. 16:39:26

@sterimar: az IMF egy csődgondnok. Áthidaló hitelt ad fizetésképtelenség esetére. Eleve nem oda megy ahol sikersztori van...

@bankvezér: hogyan különbözteted meg a spekulánst a befektetőtől?

Lencsés István 2013.09.27. 10:38:19

@bankvezér: Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot . Nem vicc .

bankvezér 2013.09.28. 13:30:50

@ZF2:
Nem kell megkülönböztetni. Mindegyik pénzére érvényes a "vadászati engedély"..

Lencsés István 2013.10.01. 09:20:53

@bankvezér: Nem érv , tény , van különbség . :) ;) Téged is minősít hogy fosva írsz , szóval erről IS ennyit . :) ;)

bankvezér 2013.10.01. 19:54:11

@Lencsés István:
Megnéztem a lapodat.
Ilyeneket írogatsz :
" hazudozást fosva"
"sírhatnál , de akkor sem fosva "
" hazudsz fosva ami szánalmas"

Látom, mindenkivel kötözködsz és mindenki visszaküld az anyádba.
Szerintem nagyon helyesen teszik.
Én azonban most nem küldelek vissza.
Nincs türelmem hozzád.

Lencsés István 2013.10.02. 10:28:31

@bankvezér: Ha idézel , pontosan tedd köszönöm szépen . :) Én csak a tényeket írom . Nem kötözködök , csak nem hagyom rá senkire a hazugságot , rád se hagytam . A véleményed nem érdekel . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot , ha ez nem jut el , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád .

bankvezér 2013.10.02. 18:35:17

@Lencsés István:
" ...ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád ."
Végre valami értelmes dolgot írtál. :)))

Lencsés István 2013.10.03. 11:46:07

@bankvezér: Ha idézel , pontosan tedd , ha nem tanulod meg akkor ma ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Eddig is értelmeset írtam , csak neked fájt az igazság . :) ;) :D

bankvezér 2013.10.03. 12:29:13

@Lencsés István:
"... ma ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . "
Pistike, az ígéret szép szó,ha megtartják,úgy jó.
Remélem megtartod és nem írsz nekem többet.
süti beállítások módosítása