Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az agyunk miatt vettük fel a frankhitelt

2013.09.21. 08:30 Pénzügyi Szemle

Senkit sem hibáztathatunk azért, mert pusztító buborékok és összeomlások alakulnak ki a pénzügyi piacokon, a folyamatért ugyanis nem a kapzsi bankok vagy a lusta szabályozók, hanem a mélyen belénk kódolt emberi természet a felelős.

A lakásárak emelkednek, a forint egyre erősebb, a médiából ömlenek a devizahitelezés felpörgéséről szóló hírek, a szomszéd épp most költözik egy nagyobb lakásba, a rokon áradozik, hogy a „normál” törlesztőrészletnek csak a felét fizeti, mert volt olyan zseniális, hogy nem forintban, hanem egy svájci frankként emlegetett pénznemben adósodott el. Pezsgés és zsongás, mindenki érzi már a pecsenye illatát, amiből mi sem akarunk kimaradni, pénzünk nincs, nagyobb lakást azt persze szeretnénk, és ha másnak bejött, akkor nekünk miért ne jönne be… és már ott is ülünk a banki ügyintéző és a tonnányi papír előtt, és szorgalmasan véssük rá a nevünket az el sem olvasott szerződésre. És hogy miért? Mert az agyunk becsapott minket. Az eredeti elemzés itt érhető el.

hitel_nagy.jpg

Az orvostudomány idegrendszerrel foglalkozó területei választ kínálhatnak több olyan közgazdasági kérdésre, melyek a közelmúltban komoly fejtörést okoztak. Ezek közül a legizgalmasabb talán az, amely azt vitatja, hogy miért és hogyan alakulnak ki a pénzügyi légvárak és összeomlások. Tudósok egy csoportja a kérdés megválaszolására tett kísérletet, és - bevallottan gyerekcipőben járó kutatásaik alapján - arra az izgalmas következtetésre jutott, hogy az emberi agy másként viselkedik pénzügyi buborékok alatt, mint normál időkben.

Ha ugyanis a piacok belépnek a buborék fázisba, vagyis az árak elszakadnak a belső értékektől és fundamentumoktól, a médiából pedig ömlenek az optimista hírek, akkor az emberi agy működése is megváltozik. Ilyenkor elfelejtjük a kockázatokat, elhisszük, hogy az adott ingatlan vagy részvény sokkal többet ér, és képesek vagyunk pusztán azért részt venni az adott buborékban, mert a szűkebb vagy tágabb környezetünkben mások is ezt teszik.

Ha tehát az embert elérik a buborék-impulzusok, akkor őt magát is hatalmába keríti az optimizmus, és a racionalitást félre téve olyan pénzügyi döntéseket hoz, melyek „békeidőben”, vagyis nyugodt körülmények között eszébe sem jutnának. És mindezért még csak nem is hibáztathatunk senkit, hiszen ez az emberi magatartás mélyen belénk van kódolva, éppen annyira a részünk, mint hogy az oroszlántól félünk, a szülinapi meglepetésnek pedig örülünk.

A kutatók eredményei magyarázatot adnak arra, hogy miért alakulnak ki az emberiség történelmében időről-időre pusztító pénzügyi buborékok, kezdve a holland tulipánhagyma-mániától egészen a frankhiteles buktáig. Lehetnek akármilyen Nobel-díjas közgazdászaink, szuper számítógépeink, vagy mindenre kiterjedő szabályozóink és felügyeleti szerveink, amíg az emberi természet nem változik, addig pénzügyi buborékok és pusztító összeomlások is lesznek. Az emberi természet pedig nagyon úgy tűnik, hogy nem változik.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

Így válhatsz szegényből gazdaggá

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr485524885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.09.21. 09:29:51

A tanulmány hivatkozása nem működik.
Kíváncsi lettem volna, hogy ki lehet az a beteg elme, aki ekkora ostobaságot tanulmányként tálal.
Ha igaz lenne ami itt le van írva, akkor az összes csaló felmentetné magát a csalás vadja alól, arra hivatkozva, hogy így működik az emberi agy. Vagyis ő csaló semmiért nem felel, mert mindenért csak a természet okolható.
Ez az írás egy gumicsont azok számára, akik szívesen játszanak azzal, ami lábuk között van .
Még 1-2 ilyen "színvonalas" tanulmány és végleg felhagyok a portál olvasásával.

Husz_János_Puszita 2013.09.21. 18:14:54

Erre a kutatásra tök felesleges volt pénzt és időt pazarolni. 100 éve benne van a pszichológia, etológia, antropológia könyvekben. Az emberi természet 1 millió éve ugyanolyan.

mrZ (törölt) 2013.09.22. 18:44:13

Vitatom.

A gazdaság eredménye a folyamatos terjeszkedés, és ez rendszeresen beleütközik a mindenkori korlátokba. A feltorlódó kielégíthetetlen keresletet és következményeit hívjuk buboréknak. Amikor sikeresen megtalálja a kiutat, a kereslet odairányulása ott hozza létre megint.
A spekulánsok erre játszanak rá, bevonva a lúzereket mint folyamat gyorsító/erősítő katalizátort.
Ha igaz volna az emberi természet összefüggés akkor nem 1 millió hanem 6millió devizahiteles országa lennénk.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.23. 07:00:54

@bankvezér: Akkor most nem Putyinék cenzúráztak? Nálad sem működik? :)
Egyébként ha érdekel a pszichológia és a közgazdaságtan kapcsolata, ajánlom olvasásra Kahneman könyvét: Thinking, fast and slow. Kahneman kutatópszichológus, aki 2002-ben közgazdasági (igen, így van!) Nobel-díjat kapott a kilátáselmélet kidolgozásáért. Nekem nagyon tetszett az írás, olvasmányos, interaktív, elgondolkodtató, kicsit jobban meggyőzött, mint a régi, "az ember racionálisan gondolkozik, és a végén mindenkinek jó lesz" című történet.

bankvezér 2013.09.23. 09:37:49

@fannie:
Azóta már kijavították. :)
Itt a blogon nem működött.
És bemásolni sem lehetett.
Mit másoltam volna be ? Azt,hogy "Az eredeti elemzés itt tekinthető meg?" :))

A könyvajánlást köszönöm. De nem hiszem, hogy el fogom olvasni. Az a szomorú tapasztalatom, hogy a "túlolvasott" emberek egyszerűen képtelenek logikusan, gondolkodni,megköti őket az agyukban hemzsegő sok idegen elmélet és gondolat.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.23. 12:23:57

@bankvezér: Ez érdekes szemlélet, erre eddig nem gondoltam! Nekem tetszett!

bankvezér 2013.09.23. 13:21:23

@fannie:
"Ez érdekes szemlélet, erre eddig nem gondoltam!"
Nem gondoltál ? Látod, már a Te gondolkodásodat is megköti :)
Egyébként Szentgyörgyi Albert volt az, aki először hangot adott annak, amit mondtam.

vomit 2013.09.24. 16:14:53

ehelyett sokkal inkabb
How an Unsound Global Monetary System Creates Boom/Bust Cycles
www.smartknowledgeu.com/blog/2009/04/how-a-fraudulent-global-monetary-system-creates-boombust-cycles/
süti beállítások módosítása